Σάββατο, 03 Ιούν, 2023

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Με δυνατό ΚΚΕ και δυνατό λαϊκό κίνημα καμία κυβέρνηση δεν είναι «παντοδύναμη»
  • Τράπεζα Θεμάτων: Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος αμφισβητεί τους ισχυρισμούς για κυβερνοεπίθεση
  • Οι ένοχοι
  • Η «σταθερότητα» που υπόσχεται η ΝΔ (και) στους αγρότες, είναι ζωή με ψίχουλα
  • ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
  • Μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΒέροιας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Με δυνατό ΚΚΕ και δυνατό λαϊκό κίνημα καμία κυβέρνηση δεν είναι «παντοδύναμη»1 Τράπεζα Θεμάτων: Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος αμφισβητεί τους ισχυρισμούς για κυβερνοεπίθεση2 Οι ένοχοι3 Η «σταθερότητα» που υπόσχεται η ΝΔ (και) στους αγρότες, είναι ζωή με ψίχουλα4 ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ5 Μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΒέροιας 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

"Γαλάζιες" αποκαλύψεις για την οικονομία...

Οταν η "γαλάζια" εφημερίδα αποκαλύπτει τα πραγματικά νούμερα της οικονομίας... Περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των εποχικών εργαζομένων

από Η Άλλη Άποψη
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των εποχικών εργαζομένων

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών, με την οποία ζητά την εξασφάλιση της συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των εποχικών εργαζομένων - απασχολούμενων στον τόπο εργασίας τους κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. 

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλεξάνδρα Παπαρήγα, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης: 

«Οι βουλευτικές εκλογές, με βάση και την ημερομηνία διεξαγωγής τους όπως αυτή έχει προσδιοριστεί, θα διεξαχθούν εν μέσω της τουριστικής περιόδου, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως κάθε χρόνο, θα έχουν ήδη μετακινηθεί μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, σε τουριστικές περιοχές και θέρετρα ανά την Ελλάδα, για να εργαστούν. Πρόκειται για πολύ μεγάλο όγκο εργαζομένων, μεγάλη μερίδα νέων, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδειες, με όρους εντατικούς και εξοντωτικούς.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αυτούς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα έξοδα μετακίνησης για να μεταβούν στον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να ψηφίσουν. Τίθεται άλλωστε ζήτημα επάρκειας των διαθέσιμων μέσων μεταφοράς, καθώς πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους που θα πρέπει μαζικά να μετακινηθούν τις συγκεκριμένες ημέρες διενέργειας των εκλογών, προκειμένου να μην στερηθούν το δικαίωμα της ψήφου. Ταυτόχρονα, είναι γνωστές οι εργοδοτικές πρακτικές από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου που καταστρατηγούν στην πράξη μια σειρά από δικαιώματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των αδειών που χορηγούνται με Υπουργική Απόφαση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Σε αυτές τις συνθήκες, χρειάζεται να παρθεί άμεσα κάθε απαραίτητο μέτρο και να διαμορφωθεί η αναγκαία διαδικασία, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι - απασχολούμενοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ψηφίζοντας στον τόπο όπου εργάζονται κατά την τουριστική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διασφαλιστεί, για εκείνους που επιθυμούν να ψηφίσουν στους δήμους όπου είναι εγγεγραμμένοι, η λήψη άδειας μετ’ αποδοχών, για επαρκή αριθμό ημερών, καθώς και η ύπαρξη επαρκών δρομολογίων και δωρεάν εισιτηρίου για να διευκολυνθεί η μετακίνηση τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

- Για να μπορέσουν όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι - απασχολούμενοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εργασίας τους.

- Για να εκδοθεί, παράλληλα, έγκαιρα Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους ειδική άδεια με αποδοχές, για επαρκή αριθμό ημερών, ώστεαν το επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι. Ειδικότερα τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε οι εργαζόμενοι που το επιθυμούν να μπορούν να ασκήσουν στην πράξη το δικαίωμά τους σε άδεια για συμμετοχή στις εκλογές, χωρίς εμπόδια και καταστρατήγησή του από τους εργοδότες αλλά και με διασφάλιση επαρκών δρομολογίων και δωρεάν εισιτηρίων για τη μετακίνησή τους με τα κατάλληλα μέσα μεταφοράς».


Έχει διαβαστεί 1656 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΝΑ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 03 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 16 ως 26 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-3 μποφόρ

Κυριακή, 04 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 299 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)