Δευτέρα, 24 Ιαν, 2022

 • Στο φως δύο γιγάντιες σφίγγες που χτίστηκαν πριν από 3.300 χρόνια
 • Πολιτική Απόφαση της 14ης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25
 • Νέες Ανα­τι­μή­σεις: 9% ακρι­βό­τε­ρο το κα­λά­θι στο σού­περ μάρ­κετ
 • ΠΑΜΕ: Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το νέο κύμα χιονοπτώσεων
 • Πότε γίνονται οι πληρωμές σε δικαιούχους ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 23/1
Στο φως δύο γιγάντιες σφίγγες που χτίστηκαν πριν από 3.300 χρόνια1 Πολιτική Απόφαση της 14ης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ252 Νέες Ανα­τι­μή­σεις: 9% ακρι­βό­τε­ρο το κα­λά­θι στο σού­περ μάρ­κετ3 ΠΑΜΕ: Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το νέο κύμα χιονοπτώσεων4 Πότε γίνονται οι πληρωμές σε δικαιούχους ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 23/16

Το Σχόλιο της Ημέρας

Είναι επικίνδυνοι!

Στις 7/1/22 η αναπληρώτρια υπουργός υγείας δήλωνε αισιόδοξη και ότι σε 2-3 εβδομάδες θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Από τότε μέχρι 22/1 έφυγαν από τη ζωή 1.286! Ας σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και ας ακούσουν τη φωνή των συνδικάτων για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να σωθούν ζωές! Περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ TOY KKE: Να καταργηθεί το νέο κατάπτυστο χαράτσι του «τέλους ταφής»

από Η Άλλη Άποψη
ΕΡΩΤΗΣΗ TOY KKE: Να καταργηθεί το νέο κατάπτυστο χαράτσι του «τέλους ταφής»

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών με το κατάπτυστο «τέλος ταφής», κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. 

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, έχει ως εξής:

«Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε, σε αιρετούς και μη, η πρόσφατη ανακοίνωση της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για την Τοπική Διοίκηση, με την οποία αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεθοδεύσει την επιβολή από 1.1.22 του κατάπτυστου "τέλους ταφής", (άρθ.38, Ν.4819/21), σε συνδυασμό με τη διατήρηση σε ισχύ της επιβολής, επίσης από 1.1.22, της περιβόητης "περιβαλλοντικής εισφοράς" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (άρθ. 55, Ν.4609/2019).

Η μεθόδευση αυτή προκύπτει από τα παρακάτω αδιαμφισβήτητα στοιχεία:

 • Το άρθ. 55 του Ν.4609/19 για την περιβαλλοντική εισφορά δεν έχει μέχρι σήμερα καταργηθεί ούτε τροποποιηθεί με διάταξη νόμου, συνεπώς παραμένει σε ισχύ.

 • Το άρθ. 38 του Ν.4819/21 αν και αναφέρεται στο χαράτσι ταφής δεν παραλείπει να διευκρινίσει στην παρ.7 ότι: "Η περιβαλλοντική εισφορά για την ενίσχυση δράσεων κυκλικής οικονομίας σύμφωνα με το άρθρο 43 του ν. 4042/2012 (Α’ 24) (σ.σ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθ.55 του Ν. 4609/2019) δεν καταβάλλεται στο Πράσινο Ταμείο για τα έτη 2020 και 2021. …". Πρόκειται επομένως για μια συγκεκριμένη διετή αναστολή καταβολής της περιβαλλοντικής εισφοράς, αναστολή που δεν αφορά στα έτη 2022 και εξής.

 • Το ύψος, ο υπολογισμός και ο φορέας απόδοσης από τους ΦΟΔΣΑ των δύο χαρατσιών είναι διαφορετικά, γεγονός που υποδεικνύει την αυτοτέλεια του καθενός. Έτσι:

- Το χαράτσι ταφής (ι) "κλειδώνει" στα 55 €/τόνο το 2027, (ιι) αναφέρεται στο βάρος όλων των αποβλήτων που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ και αποδίδεται από τον οικείο ΦΟΔΣΑ στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), φορέα που εποπτεύεται από το ΥΠΕΝ.

- Το χαράτσι της περιβαλλοντικής εισφοράς (ι) "κλειδώνει" στο ονομαστικό 35 €/τόνο το 2025 αλλά (ιι) υφίσταται στην πράξη σχετική απομείωση μέσω ενός περίπλοκου αλγόριθμου και (ιιι) αποδίδεται από τον οικείο ΦΟΔΣΑ στο "Πράσινο Ταμείο".

Το μόνο κοινό στοιχείο που έχουν είναι η πηγή προέλευσης των σχετικών πόρων, που δεν είναι άλλη από το καθημαγμένο βαλάντιο των λαϊκών νοικοκυριών με την παραπέρα αφαίμαξή του μέσω των αυξημένων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

 • Η υπόψη "περιβαλλοντική εισφορά" δεν υποκαθίσταται από την "εισφορά προστασίας περιβάλλοντος" του άρθ. 4 του Ν.4736/2020 της κυβέρνησης της ΝΔ δεδομένου ότι το νέο αυτό χαράτσι επιπίπτει απ’ ευθείας πάνω στη λαϊκή κατανάλωση στο χώρο της εστίασης. Επιβάλλεται, και αυτό από 1.1.2022(!), σε ένα πλήθος μικρών συσκευασιών και επιμέρους στοιχείων τους, που ενοχοποιούνται ως φορείς και του ελάχιστου ίχνους πλαστικού, με τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν και πάλι το μάρμαρο.

Ύστερα από αυτά ερωτάται ο κ. Υπουργός,

- Πώς απαντά η κυβέρνηση σε σχέση με την παραπάνω νέα φοροκαταιγίδα, που στοχεύει κατευθείαν στο λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα και μάλιστα σε μια περίοδο που όλοι σχεδόν οι κλάδοι εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών δοκιμάζονται βαριά, οικονομικά και υγειονομικά, από το μεγαλύτερο σε εξέλιξη κύμα της πανδημίας, με καθοριστικές τις κυβερνητικές ευθύνες και στην περίπτωση αυτή».


Έχει διαβαστεί 352 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία -2 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία -5 ως 3 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -4 ως 4 °C
Άνεμος Β 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 230 επισκέπτες και 0 μέλη.