Τρίτη, 30 Μάι, 2023

  • ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε αστοχίες και όχι στη σύμπλευση με τη ΝΔ «βλέπει» τις αιτίες της ήττας
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλει ισχυρή εντολή για τολμηρές «μεταρρυθμίσεις» ουσιαστικά αντιλαϊκά μέτρα
  • Περί συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές
  • ΟΛΜΕ: Τεράστια προβλήματα στον ΟΠΣΥΔ: Δεν έχει τελειωμό η ψηφιακή κατάρρευση του ΥΠΑΙΘ
  • ΚΚΕ: Λύση τώρα για να μη μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαγγελματίες και αγρότες
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για συνεργάτη τον παραχαράκτη της ιστορίας της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Μαραντζίδη
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε αστοχίες και όχι στη σύμπλευση με τη ΝΔ «βλέπει» τις αιτίες της ήττας1 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλει ισχυρή εντολή για τολμηρές «μεταρρυθμίσεις» ουσιαστικά αντιλαϊκά μέτρα2 Περί συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές3 ΟΛΜΕ: Τεράστια προβλήματα στον ΟΠΣΥΔ: Δεν έχει τελειωμό η ψηφιακή κατάρρευση του ΥΠΑΙΘ4 ΚΚΕ: Λύση τώρα για να μη μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαγγελματίες και αγρότες5 Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για συνεργάτη τον παραχαράκτη της ιστορίας της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Μαραντζίδη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Tο παραμύθι της «αντισυστημικής» ψήφου...

Στο μεταξύ, ξαναζεσταίνεται το παραμύθι της «αντισυστημικής» ψήφου στα λεγόμενα «μικρά κόμματα».Οσο περισσότερα στη Βουλή, τόσο δυσκολότερη η αυτοδυναμία Μητσοτάκη, λένε.Κοροϊδία στο τετράγωνο και προσπάθεια να σκορπίσει η ψήφος σε δυνάμεις που αθροίζονται στην κλιμάκωση της α... Περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: «Πρωταθλήτρια» εμπλοκής η Ελλάδα, με «χρυσό» σε πολεμικές δαπάνες σε όλο το ΝΑΤΟ!

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: «Πρωταθλήτρια» εμπλοκής η Ελλάδα, με «χρυσό» σε πολεμικές δαπάνες σε όλο το ΝΑΤΟ!
Πρωταθλήτρια στις στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα και τους στόχους του ΝΑΤΟ, αναδεικνύεται η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η λυκοσυμμαχία, αναδεικνύοντας την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια και εξελίξεις, την ώρα που ο ανταγωνισμός με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα έχει μπει ξεκάθαρα σε νέα ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.

Συγκεκριμένα, συνέπεια της απόφασης της ντόπιας αστικής τάξης, όπως υπηρετείται από όλες τις κυβερνήσεις, να παίξει στα γεμάτα ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας κάποιο καλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική της λεία, με βάση τα στοιχεία του ΝΑΤΟ προκύπτει ότι:

Η Ελλάδα βρίσκεται για το 2021 στην κορυφή της λίστας των 30 κρατών - μελών, δαπανώντας το 3,59% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Με τα συμβόλαια για αμερικανικά ελικόπτερα, γαλλικά μαχητικά και φρεγάτες κ.λπ., πέρασε και τις ΗΠΑ που δαπάνησαν «μόλις» το 3,57%. Σημειωτέον, μόλις άλλες 6 χώρες (άρα 8 στο σύνολο), η Πολωνία με 2,34, η Βρετανία με 2,25, οι Κροατία, Εσθονία, Λετονία με 2,16, και η Λιθουανία με 2,03, έπιασαν τη ΝΑΤΟική νόρμα, όπως θεσπίστηκε το 2014, κάθε κράτος - μέλος να δαπανά ετησίως τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ του σε τέτοιες δαπάνες.

Η Ελλάδα σημειώνει και μια «δεύτερη» πρωτιά, πιάνοντας συγκεκριμένα και τον επιμέρους στόχο από αυτό το 2%, το 20% του να πηγαίνει σε νέους, μείζονες εξοπλισμούς. Δίνει εκεί το 38,8% αυτών των δαπανών, όχι απλά πιάνοντας τη νόρμα, αλλά καλύπτοντάς την σχεδόν εξολοκλήρου. Ολες οι άλλες χώρες ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά.

Σε χρήματα, φέρεται να δέσμευσε το 2021 6,496 δισ. ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες, από 4,812 το 2020 και 3,939 το 2014. Το ίδιο το ΝΑΤΟ υπολογίζει την αύξηση από πρόπερσι σε πέρυσι σε 31,51%, όταν ήδη από το 2018 στο 2019 υπήρχε ποσοστιαία αύξηση 8,25%.

Μάλιστα, δεν περνά απαρατήρητο ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών συνεχίστηκε απρόσκοπτα και στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν, σημειωτέον, προετοιμάστηκε η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, αποφασίστηκαν μια σειρά εξοπλισμών, όπως οι αναβαθμίσεις των αεροσκαφών P3 και F16, και παράλληλα υλοποιήθηκε ο πρώτος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Αθήνας - Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, το 2015 δαπάνησαν 4,073 δισ. ευρώ, το 2016 4,190, το 2017 4,208, και το 2018 4,560.

Τέλος, το ΝΑΤΟ υπολογίζει ότι κάθε κάτοικος της χώρας πλήρωσε το 2021 664 δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, όταν π.χ. στη Γερμανία το κόστος κατά κεφαλήν ήταν στα 631.

Πάνω από 1 τρισ. για τη γενικευμένη πολεμική προπαρασκευή

Βέβαια, τα παραπάνω ογκούμενα ποσά αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη τάση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στη βάση άλλωστε της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών παγκοσμίως, με τα 30 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας να δαπανούν πέρυσι συνολικά 1,050 τρισ. δολάρια, από 1,031 το 2020 και 1,001 το 2019.

Εξάλλου, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, παρουσιάζοντας την έκθεση τόνισε ότι το κείμενο δημοσιοποιείται «υπό το πρίσμα των πολύ σοβαρών εξελίξεων που έχουμε δει στην Ουκρανία με τη ρωσική εισβολή» και καθώς «τους τελευταίους μήνες, το περιβάλλον ασφαλείας μας έχει επιδεινωθεί δραματικά».

Τόνισε ότι ήδη από το περασμένο φθινόπωρο το ΝΑΤΟ ανέλαβε δράση για να ενισχύσει την ετοιμότητα των δυνάμεών του, ανέπτυξε περισσότερα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας και αύξησε την «υποστήριξή» του στην Ουκρανία.

«Αυτό βασίστηκε στη μακροχρόνια βοήθεια του ΝΑΤΟ προς τις δυνάμεις και τους θεσμούς της Ουκρανίας», είπε, εξηγώντας ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια, «οι σύμμαχοι έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παρείχαν σύγχρονο εξοπλισμό. Και υποστήριξαν μεταρρυθμίσεις», εξ ου και «οι ουκρανικές δυνάμεις είναι τώρα μεγαλύτερες, καλύτερα εξοπλισμένες, καλύτερα εκπαιδευμένες και καλύτερα καθοδηγημένες από ποτέ. Και χρησιμοποιούν την εκπαίδευσή τους και τον εξοπλισμό τους στην πρώτη γραμμή», απέναντι στη Ρωσία, σημείωσε, αποτυπώνοντας την παραπάνω από ενεργή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Επέμεινε, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια στο ΝΑΤΟ έχουν εφαρμόσει «τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας εδώ και μια γενιά. Με ιδιαίτερη έμφαση στην ανατολική πλευρά. Αναπτύξαμε επίσης νέα στρατιωτικά σχέδια για την αποτροπή και την άμυνά μας».

«Ολα αυτά επέτρεψαν στο ΝΑΤΟ να απαντήσει γρήγορα και αποφασιστικά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε και εξήγησε: «Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά μας σχέδια μέσα σε λίγες ώρες από την εισβολή. Και μέσα σε λίγες μέρες, αναπτύξαμε χιλιάδες ακόμη στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας μας (...) υποστηριζόμενα από μεγάλη αεροπορική και ναυτική δύναμη». Αλλωστε φέρονται να έχουν συνολικά 100.000 Αμερικανούς στρατιώτες ανεπτυγμένους στην Ευρώπη, επίσης συνολικά 40.000 στρατιώτες από όλα τα κράτη - μέλη της συμμαχίας τέθηκαν απ' ευθείας υπό ΝΑΤΟική διοίκηση.

Έχει διαβαστεί 610 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 30 Μαϊου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 14 ως 23 °C
Άνεμος ΝΑ 1-3 μποφόρ

Τετάρτη, 31 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 15 ως 23 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 278 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)