Πέμπτη, 13 Μάι, 2021

 • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ της Α2 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
 • Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου: «12 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ»
 •      Άρση μέτρων: Τέλος τα SMS, ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις Στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας
 •  ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 12/5
Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ της Α2 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ1 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ 2 Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου: «12 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ» 3      Άρση μέτρων: Τέλος τα SMS, ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις Στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας4  ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 12/56

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εγκλημα

Εγκλημα

Το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι «κρίκος» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οξύνουν επικίνδυνα τους ανταγωνισμούς στην περιοχή και αποτελούν ναρκοπέδιο για τους λαούς. Δείχνει ταυτόχρονα πόση αξία έχουν οι «διαβεβαιώσεις» της... Περισσότερα

«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ»: Εισπρακτική λογική και αποθέωση της ατομικής ευθύνης

από Η Άλλη Άποψη
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ»: Εισπρακτική λογική και αποθέωση της ατομικής ευθύνης

«Ενα σχόλιο με αφετηρία τη φιλελεύθερη σκέψη: Αυτή η πολιτική απόφαση για μία συνήθεια που έρχεται από παλιά αποτελεί και ένα πεδίο δοκιμής της ατομικής μας ευθύνης (...) Ο νόμος με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί ξεκάθαρα όρια μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού (σ.σ. χώρου). Τη γραμμή μεταξύ μίας ελευθερίας και της κατάχρησής της. Αφήνοντας στο άτομο ξεχωριστά την επιλογή της προσωπικής του πορείας».

 

Στα λεγόμενα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη συμπυκνώνεται το πνεύμα της «ατομικής ευθύνης» που διέπει και το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος», όπως παρουσιάστηκε χτες. Κι όσο η κυβέρνηση κόπτεται τάχα για τη δημόσια Υγεία, επιχειρεί να την ταυτίσει στη συνείδηση του λαού με την επιβολή τιμωρητικών προστίμων και καταγγελίες σε τηλεφωνικές γραμμές, μην παίρνοντας ούτε ένα μέτρο πρόληψης και απεξάρτησης από το τσιγάρο.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εκφράζει την ανησυχία της για τις αδιαμφισβήτητα επιβλαβείς συνέπειες του τσιγάρου, η αγωγή στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος παραμένει ακάλυπτη από το κράτος και στοιχίζει (στην αρχική της μόνο φάση) 250 - 300 ευρώ το μήνα. Χτες απλά ακούστηκε μια γενική και αόριστη «δέσμευση» να αυξηθούν και να ενισχυθούν τα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, χωρίς να γίνεται λόγος για δωρεάν παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Η βάση της ενασχόλησης της κυβέρνησης με το ζήτημα βρίσκεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία έχει εκτιμήσει την επιβάρυνση των προϋπολογισμών από τις ασθένειες που συνδέονται και με το κάπνισμα, τις «χαμένες εργατοώρες», τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας. «Προκαλεί παραπάνω από 700.000 ημέρες νοσηλείας από ασθενείς που κοστίζουν στο κράτος ποσό που φτάνει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο», είπε κυνικά χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Με σεβασμό και ευαισθησία για όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρως τα παιδιά», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, κι όλα αυτά όταν νοσοκομεία ολόκληρα έχουν μόλις μία παιδίατρο, κι αυτή μετακινούμενη (π.χ. Νοσοκομείο Σάμου), όταν παιδοψυχιατρικές κλινικές είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (π.χ. ΠΑΓΝΗ), όταν το ένα αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο διαδέχεται το άλλο, δημιουργώντας τις συνθήκες επιδείνωσης της υγείας και της ζωής του λαού.

Τα μέτρα, τιμωρητικού και εισπρακτικού χαρακτήρα (και βεβαίως όχι προληπτικού), προβλέπουν πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ για αυτούς που παραβιάζουν το νόμο και μέχρι 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου γίνεται η παράβαση. Είναι στη βάση της ενίσχυσης της «ατομικής ευθύνης», ενεργοποιώντας παράλληλα τον «κοινωνικό αυτοματισμό». «Σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μία νέα συμμαχία για την υγεία. Η ανάδειξη της ατομικής ευθύνης που θα οδηγήσει τελικά σε συλλογική ευημερία», υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η κατανομή των εισπράξεων από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα προοιωνίζεται σαφάρι και αλληλοκαρφώματα, για το γέμισμα των ταμείων του κράτους. Οπως προβλέπει η κατανομή τους, προορίζονται: 40% για την ...«κάλυψη προγραμμάτων δημόσιας Υγείας», 30% στο υπουργείο Εσωτερικών «για την ανταποδοτική υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού», 20% στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 5% στο Λιμενικό Σώμα και 5% στο υπουργείο Τουρισμού.

Έχει διαβαστεί 128 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος Ν 2 μποφόρ

Πέμπτη, 13 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 14 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος ΝΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 285 επισκέπτες και 1 μέλος.