Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023

  • Απαγόρευση μετακινήσεων στις εθνικές οδούς σε πιθανή χιονόπτωση με αποζημίωση των εταιρειών
  • ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια
  • Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...
  • Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/12
  • Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις
Απαγόρευση μετακινήσεων στις εθνικές οδούς σε πιθανή χιονόπτωση με αποζημίωση των εταιρειών1 ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια2 Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...3 Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/124 Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας5 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο μόνος δρόμος

Ο μόνος δρόμος

Πάνω από 14.000 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων προγραμματίζονται τους αμέσως επόμενους μήνες, με χιλιάδες από αυτούς να αφορούν σπίτια λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες.Η λαϊκή κατοικία, που την έχουν χρυσοπληρώσει τα νοικοκυριά μια και δυο φορές, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, την ώρα που ο... Περισσότερα

Η «ευελιξία» αποτελεί εργαλείο για τη μείωση του μέσου μισθού

από Η Άλλη Άποψη
Η «ευελιξία» αποτελεί εργαλείο για τη μείωση του μέσου μισθού

Τη συσχέτιση της μείωσης στο μέσο κλαδικό μισθό με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ενδιάμεσης Εκθεσης για την ελληνική οικονομία, που παρουσίασε χτες το ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη σύγκριση του μέσου μισθού το 2010 και το 2016, αυτός μειώθηκε κατά 29,7% στην εκπαίδευση, κατά 29,6% στη διασκέδαση και στις τέχνες, κατά 25% στην εστίαση και στον τουρισμό, κατά 19,9% στο εμπόριοκαι κατά 19,9% στις κατασκευές.

Αντίστοιχα, την ίδια χρονική περίοδο, η μερική απασχόληση αυξήθηκε στις κατασκευές από το 6,2% στο 16,4%, στο εμπόριο από το 5,5% στο 10,7%, στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης από το 9,2% στο 17,9%, στην ψυχαγωγία και στις τέχνες από το 13,2% στο 22,8% και στην εκπαίδευση από το 10,4% στο 13%. Συνολικά, ο μέσος ονομαστικός μισθός μειώθηκε κατά 18,1%, από τα 954,46 στα 781,79 ευρώ, ενώ η μερική απασχόληση αυξήθηκε από τους 286.400 στους 363.100 εργαζόμενους, παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 26,8%.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά που προκύπτουν από τις σχετικές έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ είναι σαφώς υποβαθμισμένα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ και τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων προκύπτει ότι ο αριθμός των μισθωτών με μερική απασχόληση αγγίζει τους 600.000.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της EU-SILK για το 2015, τα οποία επικαλούνται οι συντάκτες της Εκθεσης, το 34,7% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση και το 42,13% εκείνων με μερική απασχόληση λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο του κατώτερου.

Παράλληλα, η έκθεση εκτιμά το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας για το β' τρίμηνο του 2017 στο 28,7%, αντί του επίσημου 21,1% που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ. Στο ποσοστό αυτό, οι συντάκτες της Εκθεσης συνυπολογίζουν τους «αποθαρρυμένους ανέργους», τους υποαπασχολούμενους και το λοιπό δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό. Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα την αύξηση των μακροχρόνια ανέργων από το 44,9% το β' τρίμηνο του 2010 στο 74% το ίδιο τρίμηνο του 2017, καθώς και το πολύ χαμηλό ποσοστό απασχόλησης του εργατικού δυναμικού, που φτάνει μόλις στο 52%.

Κατά τ' άλλα, η Εκθεση αναπαράγει όλον τον πυρήνα της γραμμής της ΓΣΕΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, προτείνοντας ένα «άλλο μείγμα» διαχείρισης, που θα δημιουργεί «έναν δυναμικό μηχανισμό δημιουργίας εισοδημάτων και ροών ρευστότητας» για την ελληνική οικονομία, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας.

Έχει διαβαστεί 356 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 253 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)