Τετάρτη, 01 Φεβ, 2023

  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣ : Οι συνταξιούχοι εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιά
  • Να ποιοι κερδίζουν!
  • Τα..."ζιζάνια"!
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήμερα η πορεία στη μνήμη του Αλκη
  • Ενεργειακή φτώχεια: Στην «πείνα» τα λαϊκά νοικοκυριά, 8,2 δισ. ευρώ στους ομίλους
  • Νέο χαράτσι σε βάρος των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣ : Οι συνταξιούχοι εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιά1 Να ποιοι κερδίζουν!2 Τα..."ζιζάνια"!3 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήμερα η πορεία στη μνήμη του Αλκη4 Ενεργειακή φτώχεια: Στην «πείνα» τα λαϊκά νοικοκυριά, 8,2 δισ. ευρώ στους ομίλους5 Νέο χαράτσι σε βάρος των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΓΑΛΛΙΑ: Οι μαζικότερες διαδηλώσεις της τελευταίας 20ετίας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας, ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στην γαλλική πρωτεύουσα απ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: ΕΕ και κυβέρνηση αφήνουν ένα χρόνο σε αναστολή τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: ΕΕ και κυβέρνηση αφήνουν ένα χρόνο σε αναστολή τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Την ανάγκη άμεσης άρσης της αναστολής εργασίας των υγειονομικών αναδεικνύοντας τα οξυμένα και επείγοντα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας είχε θέσει με μια ακόμη παρέμβασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Είχε ζητήσει παράλληλα την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ και ουσιαστική προσωποποιημένη συζήτηση προκειμένου να εμβολιαστούν. Η αρμόδια Επίτροπος Σ. Κυριακίδου απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη παρά το ότι συμπληρώνεται ένα χρόνος που με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί παραμένουν σε αναστολή κάνει πως «δεν είδε» και «δεν άκουσε» επιχειρώντας να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών για τους εμβολιασμούς για την προστασία από τον κορονοϊό και την υγειονομική περίθαλψη αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση. Η Επίτροπος προσπερνά προκλητικά ότι οι χιλιάδες αυτοί εργαζόμενοι βρίσκονται χωρίς μισθό και ασφαλιστική κάλυψη σε συνθήκες που γιγαντώνεται η ακρίβεια και ενώ τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να «στενάζουν» από τα χιλιάδες κενά σε προσωπικό και τις τεράστιες και εγκληματικές ελλείψεις σε μέσα και υποδομές.

Επαίρεται μάλιστα «για τη βοήθεια της ΕΕ» στην οργανωμένη επιχείρηση διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, βαφτίζοντάς τη «μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των νοσοκομείων» που υλοποίησαν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) όσο και η σημερινή της ΝΔ, ανοίγοντας νέες λεωφόρους κερδοφορίας στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.

Σε αυτή ακριβώς την πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και όχι προστασίας της εντάσσεται και η διατήρηση του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Το πόσο άλλωστε «κόπτεται» δήθεν η κυβέρνηση για την προστασία της υγείας του λαού αποδεικνύεται και από τα ανύπαρκτα μέτρα όλο το καλοκαίρι, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μάσκες, τεστ, με λιγότερες καθαρίστριες και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

Τώρα είναι ανάγκη να αρθεί η αναστολή εργασίας όλων των ανεμβολίαστων υγειονομικών με τη λήψη μέτρων αποτροπής της μετάδοσης του κορονοϊού, με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ. Να δυναμώσει η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς όλων των υγειονομικών και για προσλήψεις, για να ικανοποιηθούν οι κατεπείγουσες ανάγκες του λαού, για σύγχρονες αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που βρίσκονται στον αντίποδα της στρατηγικής εμπορευματοποίησης της υγείας που υλοποιούν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με θέμα:  Άρση της αναστολής εργασίας των υγειονομικών

Εδώ και μήνες, χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί παραμένουν εκτός εργασίας και, ως εκ τούτου, χωρίς μισθό, ασφαλιστική κάλυψη και προσμέτρηση υπηρεσίας με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και παρά τα επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται και από τους πλήρως εμβολιασμένους. Ο αναγκαίος εμβολιασμός μετατρέπεται σε εργαλείο διαχωρισμού των εργαζομένων, οδηγώντας στην ανεργία αναγκαίο προσωπικό.

Καθημερινά, τα νοσοκομεία «στενάζουν» από τεράστιες ελλείψεις, όπως για παράδειγμα το «Καραμανδάνειο» στην Πάτρα, που σταματά εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού, και το νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, του οποίου η ΩΡΛ κλινική μένει με έναν ειδικό ιατρό.

Η διατήρηση της αναστολής, και ενώ η κυβέρνηση ενόψει της τουριστικής περιόδου κηρύσσει το «τέλος της πανδημίας», συνηγορεί στο ότι αποτελεί μέρος της διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων σε βάρος των ασθενών και των λαϊκών αναγκών. Δεδομένου ότι η αρμόδια Επίτροπος, στην απάντησή της σε προηγούμενη ερώτηση, δήλωσε ότι «δεν είναι ενήμερη» για την αναστολή εργασίας των υγειονομικών, πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

1. στο αίτημα για άμεση άρση της αναστολής εργασίας των υγειονομικών με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ και με ουσιαστική προσωποποιημένη συζήτηση προκειμένου να εμβολιαστούν;

2. στο ότι η πολύμηνη εφαρμογή του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας στερεί αναγκαίο προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία τους και ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες της κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της υγείας;

Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τα κράτη μέλη φέρουν την ευθύνη για τον εμβολιασμό. Το ίδιο ισχύει και για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το κατά πόσον ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ή όχι, και για ποιες πληθυσμιακές ομάδες. Όταν υπάρχουν εντολές εμβολιασμού, εναπόκειται επίσης στα ίδια τα κράτη μέλη να αποφασίσουν ποιες κυρώσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται σε περίπτωση μη εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 168 παράγραφος 7 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης1, η διαχείριση των υγειονομικών υπηρεσιών και της ιατρικής περίθαλψης, καθώς και η κατανομή των πόρων που διατίθενται για τις υπηρεσίες αυτές, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Παρόλα αυτά, μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η Επιτροπή βοηθά την Ελλάδα στην οργανωτική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των νοσοκομείων μέσω της βελτίωσης της διοίκησης, διασφαλίζοντας ότι οι διευθυντές των νοσοκομείων είναι άρτια καταρτισμένοι, διαθέτουν ειδίκευση υψηλού επιπέδου και υποστηρίζονται από σύγχρονα εργαλεία διοικητικού ελέγχου2. Στο ίδιο πλαίσιο, η Επιτροπή στηρίζει επίσης την Ελλάδα στην υλοποίηση άλλων μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των νοσοκομείων, όπως η ενίσχυση της τεχνολογίας των πληροφοριών (ΤΠ) και της υλικής υποδομής».


Έχει διαβαστεί 654 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΒΒΔ 4-6 μποφόρ

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 11 °C
Άνεμος ΔΝΔ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 2 ως 13 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 216 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)