Σάββατο, 15 Μάι, 2021

  • «Δολοφονώντας» …την ενημέρωση...
  • Τιμήθηκε η μνήμη του!
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ στο μπάσκετ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 15/5
  • Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
  • Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια
«Δολοφονώντας» …την ενημέρωση...1 Τιμήθηκε η μνήμη του!2 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ στο μπάσκετ3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 15/54 Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου5 Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μας δουλεύουν…

Μας δουλεύουν…

Πριν από 1 χρόνο μαθαίναμε πως ασφαλές άνοιγμα αγοράς & κοινωνικών εκδηλώσεων θα γίνει όταν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 700 ημερησίως. Φέτος ανοίγουμε τα πάντα, ακόμα & τον τουρισμό με πάνω από 2.000 κρούσματα, γεμάτες ΜΕΘ (πάνω από 600 διασωληνομένους) και πάνω από 50 νεκρούς… Περισσότερα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΕΕ για παιδικούς σταθμούς: Εκτός χρηματοδότησης ό,τι δεν βγάζει κέρδη για το κεφάλαιο

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη

Αυτές τις μέρες 48.000 παιδιά κόπηκαν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και οι γονείς τους, που μένουν ξεκρέμαστοι και σε απόγνωση, καλούνται τώρα για να μη στερηθεί το παιδί τους τον παιδικό σταθμό να βάλουν όσοι μπορούν βαθιά το χέρι στην έτσι και αλλιώς δοκιμαζόμενη άδεια τσέπη τους.

Με αυτήν την αγωνία και τα αδιέξοδα παίζει προκλητικά η ΕΕ καθώς η επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕΜαριάνε Τάισεν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ «γιατί η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμες τις λειτουργικές δαπάνες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών» απαντά χωρίς περιστροφές ότι η ΕΕ«παρέχει στήριξη μόνο σε επενδύσεις, σε παραγωγικές επενδύσεις και σε δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων. Ως εκ τούτου, τα λειτουργικά έξοδα δεν εντάσσονται στο πεδίο της συνδρομής της» μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πρόκειται για κυνική ομολογία της ΕΕ πως ό,τι δεν έχει άμεση σχέση με επενδυτικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και την κερδοφορία του περισσεύει και δεν χρηματοδοτείται. Έτσι και τα λειτουργικά έξοδα για τους παιδικούς σταθμούς θεωρούνται κόστος που πρέπει να το επωμιστούν και πάλι οι εργαζόμενοι ξαναπληρώνοντας απευθείας οι ίδιοι κι ενώ ήδη πληρώνουν αβάσταχτους φόρους.

Στην ίδια κατεύθυνση στήριξης της επιχειρηματικότητας εντάσσεται και το ότι ακόμη και τα όποια κονδύλια του ΕΣΠΑ δίνονται για τους παιδικούς σταθμούς, δίνονται με όρους και προϋποθέσεις που οδηγούν στην ενίσχυση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και στην απαξίωση των δημοτικών.

Την ίδια στιγμή η απάντηση της Ευρ. Επιτροπής είναι αποκαλυπτική και ως προς τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναφέροντας ότι «τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να στηρίξουν τους παιδικούς σταθμούς», κάτι που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά μετακυλίει και το βάρος στους δήμους που η ίδια τους έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία και στην ουσία στέλνει και πάλι το λογαριασμό να τον πληρώσει ο λαός.

Κυβέρνηση και ΕΕ, έχοντας ως οδηγό τις ανάγκες του κεφαλαίου, ξεκαθαρίζουν ότι είναι μη επιλέξιμες, εκτός πρόβλεψης και χρηματοδότησης οι ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, όπως το να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, με αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση, με κατάργηση των τροφείων και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Αυτές τις ανάγκες οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά νοικοκυριά μόνο σε αντεπίθεση με την πάλη τους μπορούν να τις βάλουν στο προσκήνιο.

Ακολουθούν η Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης και η απάντηση της Ευρ Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-004995/2016

προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Konstantinos Papadakis (NI)

Θέμα: Επείγοντα προβλήματα λειτουργίας των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

Σε κίνδυνο θέτει τη λειτουργία δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης στο πρόγραμμα “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικές και δημοτικές δομές, με πόρους κρατικούς και από το ΕΣΠΑ.

Η χρηματοδότηση δεν θα δίνεται πλέον στους δημοτικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο, γεγονός που θα οδηγήσει τους γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Επιπλέον, τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή δημοσίων υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα αποκλείονται από τους σταθμούς, καθώς έως και το 100% των θέσεών τους θα μπορεί πλέον να καλύπτεται από τους δικαιούχους.

Η Επιτροπή σε προηγούμενη απάντηση (Ε-0007136/2014) ομολόγησε τον περιορισμό των κονδυλίων από το ΕΚΤ για την περίοδο 2014-2020, στερώντας από εκατοντάδες παιδιά την πρόσβαση σε υποδομές παιδικής φροντίδας και παραδέχτηκε ότι οι λειτουργικές δαπάνες τους δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Γιατί επιτρέπει την απευθείας χρηματοδότηση των δικαιούχων και όχι των δομών, γεγονός που οδηγεί στην απαξίωση και το κλείσιμο των δημόσιων βρεφικών και παιδικών σταθμών και στην αύξηση των κερδών των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο;

- Γιατί ενώ μειώνεται η δαπάνη από το ΕΚΤ δεν αναπληρώνονται οι περικοπές από το ΕΤΠΑ, καθιστώντας επιλέξιμες τις λειτουργικές δαπάνες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών;

E-004995/2016

Απάντηση της κ. Thyssen

εξ ονόματος της Επιτροπής

(30.8.2016)

Η παροχή προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας αποτελεί επί μακρόν για την Επιτροπή χρηματοδοτική προτεραιότητα προς την Ελλάδα. Ο ρόλος της ΕΕ είναι να υποστηρίζει και να συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές. Η ευθύνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των εθνικών μέτρων πολιτικής βαρύνει το κράτος-μέλος.

Ο κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) όσον αφορά τη στήριξη της παροχής προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας είναι να βελτιώσει τις ευκαιρίες απασχόλησης των γονέων ή των κηδεμόνων. Τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν να παράσχουν τη διαθέσιμη χρηματοδότηση απευθείας στους γονείς και όχι στα δημόσια ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να στηρίξουν παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1301/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [1], της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το ΕΤΠΑ παρέχει στήριξη μόνο σε επενδύσεις, σε παραγωγικές επενδύσεις και σε δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων. Ως εκ τούτου, τα λειτουργικά έξοδα δεν εντάσσονται στο πεδίο της συνδρομής από το ΕΤΠΑ».

Έχει διαβαστεί 226 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα


Θερμοκρασία °C
Άνεμος 0 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 204 επισκέπτες και 0 μέλη.