Παρασκευή, 21 Ιούν, 2024

  • ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να παραταθεί η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτέμβρη
  • Συνάντηση εργασίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοιμητηρίων
  • Συλλυπητήριο μήνυμα
  • Μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους πήρε επίδομα!
  • Διακόπτης
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 26ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Ζαχαροπλαστών της ΟΕΖΕ στη Βέροια
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να παραταθεί η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτέμβρη1 Συνάντηση εργασίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοιμητηρίων2 Συλλυπητήριο μήνυμα3 Μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους πήρε επίδομα!4 Διακόπτης5 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 26ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Ζαχαροπλαστών της ΟΕΖΕ στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί καταπίνουν τη γλώσσα τους για τη ΛΑΡΚΟ;

Μία περίεργη Ομερτά επικρατεί...Στα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα, κυβερνητικά και «αντιπολιτευόμενα», έχει περάσει στα ψιλά και υπό τη σκιά άλλων θεμάτων η συζήτηση για την εγκληματική τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ.Ως δια μαγείας εξαφανίζεται το θέμα, ενώ όπου εμφανίζεται... περνάνε στα ψιλά οι χιλιάδες διαδηλωτές που σχεδόν δώδ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Πολιορκητικός κριός για κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης η Οδηγία της ΕΕ για τα επαγγελματικά ταμεία

από Η Άλλη Άποψη

Καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ την οδηγία για τις «δραστηριότητες και εποπτεία των ιδρυμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών», δηλαδή τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία, που υπερψηφίστηκε στις 24/11/2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους, Συντηρητικούς - Μεταρρυθμιστές και Πράσινους, ενώ η GUE και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «λευκό».

Η οδηγία τροποποιεί σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση την προηγούμενη (2003/41/EΚ) καταφέροντας νέο ισχυρό πλήγμα σε ό,τι έχει απομείνει από τα δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η εν λόγω οδηγία «δένει» με όλες τις άγριες περικοπές συντάξεων και τα μέτρα κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα και είναι αποκαλυπτική ως προς τις επιδιώξεις τους. Προωθεί παραπέρα τη στρατηγική της ΕΕ για το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα στην ΕΕ και τα κράτη-μέλη της στη βάση των τριών «πυλώνων» (δημόσια ασφαλιστικά συστήματα/ επαγγελματικά ταμεία /ιδιωτική ασφάλιση). Σαφής κατεύθυνση από ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις είναι με την επίθεση στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης να ενισχυθούν και νομοθετικά οι δύο τελευταίοι «πυλώνες». Εκτός από την ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία, ανεξάρτητα από τη μορφή τους είναι κι αυτά ιδιωτικά. Στηρίζονται αποκλειστικά στην ανταποδοτικότητα και την απόδοση των επενδύσεων των κεφαλαίων τους, που καταλήγουν σε ένα σύστημα καθορισμένων εισφορών των εργαζομένων, χωρίς καμία εγγύηση για συνταξιοδοτική παροχή ή το ύψος της.

Η πτώχευση της εργοδότριας επιχείρησης, που συμμετέχει στη χρηματοδότηση των επαγγελματικών ταμείων, έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν όχι μόνο τη δουλειά τους, αλλά και τις εισφορές τους στο Ταμείο, όπως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις («ENRON» στις ΗΠΑ παλιότερα, «British Home Stores» στην Αγγλία πιο πρόσφατα). Ο έλεγχος και η εποπτεία με διάφορους μηχανισμούς που θεσπίζει η οδηγία, είναι αντικειμενικά αδύνατο να αποτρέψει τέτοιες περιπτώσεις και χρησιμεύει μόνο σαν «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων. Κι αυτό γιατί η οδηγία κατοχυρώνει την «επενδυτική ελευθερία» τέτοιων ταμείων και την κατοχύρωση της ελευθερίας κίνησης των κεφαλαίων τους στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι τα ταμεία αυτά δεν κινδυνεύουν μόνο από την πτώχευση του εργοδότη, αλλά και από τον χρηματιστηριακό τζόγο στον οποίο επενδύονται τα αποθεματικά τους. Η οδηγία επιτρέπει ακόμη την ανάθεση διαχείρισης των ταμείων και των κεφαλαίων τους σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, funds, γεγονός που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για «κανόνι» με θύματα πάλι τους εργαζόμενους.

Το μέγεθος των κεφαλαίων των επαγγελματικών ταμείων στην ΕΕ είναι σημαντικό (2,5 τρισ. ευρώ και 75 εκατομμύρια ασφαλισμένοι), γι’ αυτό ΕΕ, κυβερνήσεις και κεφάλαιο ενδιαφέρονται και για την επενδυτική πλευρά της δράσης τους (επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα κ.ά.). Ένας από τους κύριους στόχους της αναδιατύπωσης της οδηγίας είναι η απαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων προοπτικά από κάθε ασφαλιστική εισφορά, για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία τους. Να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η διασυνοριακή δράση των ταμείων αυτών, δίνοντας μάλιστα δυνατότητα μεταφοράς όχι απλά συνταξιοδοτικών παροχών, αλλά ολόκληρου του συνταξιοδοτικού καθεστώτος από ένα κράτος-μέλος σε άλλο, καθώς και τη χρηματοδότηση τέτοιων ταμείων από επιχειρήσεις με έδρα σε άλλα κράτη-μέλη. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με συνολικότερες ανακατατάξεις στον τραπεζικό τομέα σε επίπεδο ΕΕ καθώς και με την προώθηση της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης προς όφελος του κεφαλαίου που θα πληρώσουν πολλαπλά οι εργαζόμενοι.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος παρεμβαίνοντας στης τόνισε για το ζήτημα τα εξής:«Οι εξελίξεις στο Συνταξιοδοτικό με την "Πράσινη Βίβλο" της ΕΕ και τη νομοθεσία των κυβερνήσεων αποδεικνύουν ότι τα επαγγελματικά ταμεία που ενισχύετε παντοιοτρόπως (φοροαπαλλαγές στους εργοδότες κ.λπ.) είναι μέθοδος κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης που εξελίσσεται σε όλα τα κράτη-μέλη.Προϋπόθεση είναι η ουσιαστική κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης, ο περιορισμός της κύριας σε επίπεδα πτωχοκομείου, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και με το τρίτο "αριστερό" μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.Είναι μορφή ανταποδοτικής ιδιωτικής ασφάλισης όπου άμα έχεις, συμμετέχεις -αποκλείονται βέβαια εκατομμύρια άνεργοι, απλήρωτοι, χαμηλόμισθοι, ευέλικτα απασχολούμενοι- χωρίς να ξέρεις πότε, αν και πόσα θα πάρεις. Τα αποθεματικά παίζονται από τα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης στα χρηματιστήρια, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις, ενώ πολλά δισεκατομμύρια χάθηκαν ή συντάξεις πετσοκόβονται, όπως στην Ελλάδα.Το Ασφαλιστικό δεν κλείνει, όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, όσο εργοδοσία και κράτος θα ζητούν νέες απαλλαγές χάριν της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας.Ένας δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους: Οργάνωση και πάλη για αποκλειστικά δημόσια καθολική Ασφάλιση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Έχει διαβαστεί 408 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 386 επισκέπτες και 0 μέλη.