Παρασκευή, 21 Ιούν, 2024

  • ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να παραταθεί η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτέμβρη
  • Συνάντηση εργασίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοιμητηρίων
  • Συλλυπητήριο μήνυμα
  • Μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους πήρε επίδομα!
  • Διακόπτης
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 26ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Ζαχαροπλαστών της ΟΕΖΕ στη Βέροια
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να παραταθεί η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτέμβρη1 Συνάντηση εργασίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοιμητηρίων2 Συλλυπητήριο μήνυμα3 Μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους πήρε επίδομα!4 Διακόπτης5 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 26ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Ζαχαροπλαστών της ΟΕΖΕ στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί καταπίνουν τη γλώσσα τους για τη ΛΑΡΚΟ;

Μία περίεργη Ομερτά επικρατεί...Στα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα, κυβερνητικά και «αντιπολιτευόμενα», έχει περάσει στα ψιλά και υπό τη σκιά άλλων θεμάτων η συζήτηση για την εγκληματική τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ.Ως δια μαγείας εξαφανίζεται το θέμα, ενώ όπου εμφανίζεται... περνάνε στα ψιλά οι χιλιάδες διαδηλωτές που σχεδόν δώδ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: «Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» από την ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: «Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» από την ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη βγαίνει η κυβέρνηση από ένα ακόμα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ), καθώς παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργούσε περί ευρωενωσιακής «αλληλεγγύης» για όσα κάνει η Τουρκία σε ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, οι διεργασίες και τα παζάρια στη Σύνοδο, που συνεχιζόταν έως αργά χτες βράδυ, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι οι πολύπλευρες σχέσεις της ιμπεριαλιστικής ένωσης και κρατών - μελών της με την Τουρκία, όπως και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, «δίνουν αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της γείτονος όπως και των επικίνδυνων διευθετήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας - Κύπρου.

Προσερχόμενος χτες το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεχώρισε ως θέμα της ατζέντας με «ιδιαίτερη σημασία» «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία». Παρουσιάζοντας ως «διακύβευμα» την «αξιοπιστία της ΕΕ», θύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτώβρη αποφάσισαν πως σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν «συνέπειες». «Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει», συμπλήρωσε, αποσιωπώντας τη λεγόμενη στρατηγική συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας και τις πολύμορφες σχέσεις - οικονομικές, γεωπολιτικές, στρατιωτικές - που αναπτύσσουν με τη γειτονική χώρα ηγετικά κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Στρατηγικό ενδιαφέρον» της ΕΕ οι «αμοιβαία επωφελείς» σχέσεις με την Τουρκία

Σημειωτέον, ο πρωθυπουργός τα έλεγε αυτά ενώ μια σειρά από ηγέτες και άλλοι παράγοντες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ φρόντιζαν να κρατήσουν τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά, με χαρακτηριστικό δείγμα των προθέσεών τους το ίδιο το προσχέδιο των Συμπερασμάτων του ΕΣ για την Τουρκία.

Κείμενο που, στη γνωστή προσπάθειά τους να διατηρηθεί η Τουρκία στο «ευρωατλαντικό στρατόπεδο» με όποιο αντάλλαγμα, ουσιαστικά επαναλάμβανε «κυρώσεις» παρόμοιες με όσες είχαν αποφασιστεί και παλαιότερα, για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες βέβαια δεν έφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα ως προς την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας.

Καταρχάς δεν περνά απαρατήρητο ότι στο κείμενο οι «εταίροι» παρουσιάζουν ως κάτι σημαντικό και αξιοσημείωτο εκείνο που η ελληνική κυβέρνηση κατηγόρησε ως προσχηματική κίνηση από πλευράς Αγκυρας, συγκεκριμένα «την απόσυρση του πλοίου "Oruc Reis"», καλώντας η απόσυρση να «διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει τη γρήγορη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Αλλη μία επισήμανση που έρχεται σε αντίθεση με όσα έλεγε η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή ότι χρειάζεται μια «ικανή» περίοδος, αρκετών βδομάδων, απόσυρσης του πλοίου για να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία της Τουρκίας.

Αλλωστε, το προσχέδιο προεξοφλούσε ότι το ΕΣ θα επιβεβαίωνε πως «η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία», καλώντας την «να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ενωση και τα κράτη - μέλη της». Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «θετική ατζέντα ΕΕ - Τουρκίας» πρότεινε η έμφαση να δοθεί «στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επαφών μεταξύ ανθρώπων, των διαλόγων υψηλού επιπέδου και της συνεχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης. Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας Σύρων προσφύγων στην Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά το ...παραμύθι ότι «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών - μελών της», το ΕΣ καλεί, σύμφωνα με το προσχέδιο, το Συμβούλιο της ΕΕ «να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις», παραπέμποντας βασικά στην προηγούμενη απόφαση για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, βάσει της οποίας έως σήμερα έχουν επιβληθεί «περιοριστικά μέτρα» μόνο σε δύο στελέχη της τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Ενέργειας, με ένα ενδεχόμενο τώρα κάποια τέτοια μέτρα να ανακοινωθούν και για στελέχη που εμπλέκονται στις έρευνες του «Oruc Reis»...

Επίσης, καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ και την Κομισιόν να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και τις «επιλογές» για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάρτη 2021, με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά εδώ, κατά πληροφορίες, αυτά να συζητηθούν έστω σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Φλεβάρη.

Στο προσχέδιο αναφερόταν ακόμα ότι «η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ», πάντα σε στενό συντονισμό των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα, προς διασφάλιση της συνοχής του στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα στη διείσδυση άλλων κέντρων.

Χαρακτηριστικό και το κομμάτι του προσχεδίου όπου αναφορικά με τη Λιβύη το ΕΣ καλεί «όλους τους φορείς να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αρχές της διαδικασίας του Βερολίνου», αποφεύγοντας να ψελλίσει το παραμικρό για τη δράση τουρκικών δυνάμεων στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο ανησυχία προκαλεί η προοπτική ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ «να συνεχίσει τις προετοιμασίες της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο», για συνολικές δηλαδή «διευθετήσεις» στην περιοχή, αίτημα που σταθερά προβάλλει και η Τουρκία.

Με φόντο τα παραπάνω, πηγές της κυβέρνησης έκαναν... προετοιμασία εδάφους, καλλιεργώντας χτες βράδυ την εικόνα ότι ...δίνουν μάχη το κείμενο να «βελτιωθεί», παραπέμποντας στην άρνηση συγκεκριμένων χωρών (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ουγγαρία) για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ενώ «ρίχνοντας» κι άλλο τον πήχη, πρόσθεταν πως δεν είχαν «ισχυρή» στήριξη για επιβολή ή έστω δρομολόγηση κυρώσεων, από χώρες που μέχρι πρότινος παρουσίαζαν ως υποστηρικτές των «ελληνικών θέσεων», όπως η Γαλλία και η Αυστρία.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά της προσπάθειας της κυβέρνησης να παρουσιάσει τη στάση των ΗΠΑ ως «υποστηρικτική» της Ελλάδας σε αντιδιαστολή με αυτή της ΕΕ, είναι και όσα επικαλούνταν χτες βράδυ το «Politico» για την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του δείπνου που ήταν σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ευρώπη έχει βαλτώσει σε "αν" και σε "αλλά"».

 

Έχει διαβαστεί 456 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 357 επισκέπτες και 0 μέλη.