Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023

  • ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»: Φτάνει το μπαλάκι των ευθυνών, απαιτούν επιτέλους να πληρωθούν
  • Το 1/3 του εισοδήματος πηγαίνει στο κόστος στέγασης
  • Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας"
  • ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ
  • Ρεκόρ: Στα 270 δισ. ευρώ οι στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ
  • Ο ηρωικός Δεκέμβρης 1944 θα φωτίζει για πάντα τους αγώνες του λαού μας για το δικό του μέλλον!
ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»: Φτάνει το μπαλάκι των ευθυνών, απαιτούν επιτέλους να πληρωθούν1 Το 1/3 του εισοδήματος πηγαίνει στο κόστος στέγασης2 Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας"3 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ4 Ρεκόρ: Στα 270 δισ. ευρώ οι στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ5 Ο ηρωικός Δεκέμβρης 1944 θα φωτίζει για πάντα τους αγώνες του λαού μας για το δικό του μέλλον!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: «Απογειώνεται» η ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών, η αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Την «απογείωση» της προσπάθειας αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με διαδικασίες που ανοίγουν δρόμο στην παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου και ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών στους ψηφοφόρους από κάθε είδους μηχανισμούς, σφράγισε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, σε πρώτη φάση για τις ευ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Αλλο ένα αποκαλυπτικό ευχολόγιο

από Η Άλλη Άποψη
 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Αλλο ένα αποκαλυπτικό ευχολόγιο

Με άλλο ένα ευχολόγιο ενάντια - υποτίθεται - στην προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατ. Μεσόγειο, την οποία φυσικά τροφοδοτούν τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) στις Βρυξέλλες, δίνοντας αφορμή ξανά στις αστικές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα για πανηγύρια και έναν νέο γύρο προσπαθειών εφησυχασμού του λαού, ότι τάχα τα κυριαρχικά του δικαιώματα μπορεί να διασφαλιστούν από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ.

 

Σε αντίθεση με το «κλίμα ευφορίας» που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι αστικές δυνάμεις, στις 4 σελίδες του Κειμένου Συμπερασμάτων του ΕΣ, οι «εταίροι» αφιερώνουν μόλις μια παράγραφο στο θέμα, παραπέμποντας στις προηγούμενες αποφάσεις - ευχολόγιο που αφορούσαν την Κύπρο (κι ενώ ακόμα... αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των «κυρώσεων») και λέγοντας ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη», όπως και ότι το ΕΣ «επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».

Ενώ ενδεικτικά της «στήριξης» που παρείχε η ΕΕ στην Ελλάδα ήταν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ το πρωί της Παρασκευής: «Είπα στους Ελληνες συνεργάτες μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους, γιατί μπορεί να τους στηρίζουμε με όλους τους τρόπους, όμως τώρα η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή», δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ περιγράφοντας το «κλίμα» που επικράτησε στη Σύνοδο της ΕΕ απέναντι στην Αγκυρα, εξήγησε: «Ολοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χτες βράδυ... Ολοι παρατηρούν ότι η συμφωνία (για τους πρόσφυγες) θα έπρεπε να συνεχιστεί, όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση». Και συνέχισε: «Ουδείς μιλάει πλέον για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αλλά το αντίθετο, επειδή όταν επιβάλλονται κυρώσεις, η Τουρκία δεν σταματά, αλλά στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί...».

Σε αμερικανοΝΑΤΟικό «σκοπό»...

Παρά ταύτα, με το πέρας του ΕΣ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του, ισχυρίστηκε ότι ζήτησε και έλαβε «την πλήρη στήριξη όλων των ηγετών» και ότι απευθύνει «μήνυμα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς» σε όλους τους Ελληνες, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και «πολύ ισχυρούς συμμάχους», που δήθεν θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν θα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Στον ίδιο καμβά και αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα που βγάζει μάτι, υποστήριξε ότι η Αγκυρα «είναι απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά και αυτό πιθανά να της προκαλεί κάποιον εκνευρισμό», ισχυριζόμενος επίσης ότι υπάρχει ξεκάθαρη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από τις ΗΠΑ, όπως και καταδίκη από ΕΕ, Ρωσία, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Ειδικά για τις ΗΠΑ, μια μόλις μέρα απ' όταν ο Αμερικανός πρέσβης παρέπεμπε εκ νέου στο τραπέζι της «συνδιαχείρισης», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «θέλουμε όλα τα θέματα, μαζί και η Ενέργεια, να είναι οδηγός για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας» και ενόψει του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, αρχές Γενάρη, και της συνάντησής του με Τραμπ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουνε, με τις επίσημες δηλώσεις τους, τις ελληνικές θέσεις, προσθέτοντας ότι θεωρεί αυτονόητο πως η στήριξη αυτή θα επαναληφθεί και στη διάρκεια του ταξιδιού του εκεί τον Γενάρη.

Προλειαίνοντας δε το έδαφος, είπε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και ότι σκοπός του είναι να «χτίσουν» πάνω σε αυτήν τη «στρατηγική σχέση» για παραπέρα εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, της προμήθειας εξοπλισμών από τις ΗΠΑ, αλλά και της προσέλκυσης στην Ελλάδα αμερικανικών επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, έστειλε ξανά σήμα στον Ερντογάν, λέγοντας ότι ο δίαυλος επικοινωνίας είναι και πρέπει να είναι ανοικτός. Οτι η κυβέρνηση στηρίζει τα - αμερικανικής κοπής - ΜΟΕ και την έναρξη ενός νέου γύρου διερευνητικών επαφών, για να διαπιστωθεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αν υπάρχει κάποιος κοινός τόπος για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξανασυναντήσει σύντομα τον Ερντογάν, αφού πρώτα αποκλιμακωθεί η τωρινή ένταση.

...το κλίμα «ομοψυχίας»

Ολα τα παραπάνω στη βάση και της «ομοφωνίας» των αστικών πολιτικών δυνάμεων που εκφράστηκε ξανά εντός της εβδομάδας. Χαρακτηριστικά όσα έλεγε την Τετάρτη στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας πως «στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων (...) την επανεκκίνηση του διαλόγου για ΜΟΕ που συμφωνήσατε», την πολιτική των «διευθετήσεων» με την τουρκική αστική τάξη υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα. Ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας την ΕΕ ως εγγυητή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε το υποτιθέμενο πλαίσιο κυρώσεων που αποφάσισε η ΕΕ τον Ιούνη, ζήτησε απ' την ΕΕ «κυρώσεις και πρωτοβουλίες» και για το λαό επιστράτευσε το άθλιο και κάλπικο δίλημμα πως «είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα, είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα»!

Κάνοντας μάλιστα αμερικανοΝΑΤΟική «ρελάνς», ζήτησε να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός, όπως π.χ. ο αγωγός «EastMed», εντός του οποίου δρομολογούνται και τα σχέδια «συνδιαχείρισης». Αλλωστε, σε γλώσσα ταυτόσημη με αυτή του Μητσοτάκη, θεώρησε αναγκαίο να σταλεί στην Αγκυρα «μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016».

Σε αντίστοιχο τόνο, αλλά ακόμα πιο ανοιχτά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καλούσε την κυβέρνηση «να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι η Χάγη, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Το κλίμα «σύμπνοιας» ανάμεσα στα αστικά κόμματα εκφράστηκε και στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, την Τρίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να εκφράζει κατόπιν τη «μεγάλη χαρά» του για την «εθνική σύμπνοια και ομόνοια» που διαπίστωσε.

Έχει διαβαστεί 299 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 269 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)