Δευτέρα, 29 Νοέ, 2021

  • Θα κριθεί στον δεύτερο γύρο...
  • ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/11
  • Έφη Παυλίδου ιστορικός, συγγραφέας: «Το συγκεκριμένο βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίστηκε «ο εκάστοτε Άλλος» από τους ταγούς του ελληνικού εθνικισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου»
  • Κατάθεση στεφάνων ΤΕ Ημαθίας ΚΚΕ & Παραρτήματος Βέροιας ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης
Θα κριθεί στον δεύτερο γύρο...1 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ2 Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/114 Έφη Παυλίδου ιστορικός, συγγραφέας: «Το συγκεκριμένο βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίστηκε «ο εκάστοτε Άλλος» από τους ταγούς του ελληνικού εθνικισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου»5 Κατάθεση στεφάνων ΤΕ Ημαθίας ΚΚΕ & Παραρτήματος Βέροιας ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

"Ενοικιάζόμενοι" εργαζόμενοι...

Δυστυχώς και στην περιοχή μας εφαρμόζεται ο θεσμός των «ενοικιαζόμενων εργαζόμενων» (ακόμη και σε δημόσιους οργανισμού). Παρά το γεγονός ότι προσφέρουν τα μέγιστα οι εργαζόμενοι αυτοί βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια, το άγχος και την αβεβαιότητα, τον φόβο αν τον άλλο μήνα θα έχουν δουλειά. Δίκαιο επομένως το αίτημα για κατά... Περισσότερα

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

από Η Άλλη Άποψη

Δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση ούτε σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Αρχίζει αύριο στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις», με κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι πιο πίσω ακόμα και από τις κατεπείγουσες ανάγκες των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ για να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ένα νοικοκυριό πρέπει να έχει λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα οικογενειακό εισόδημα... Σε αυτήν τη βάση, μάλιστα, αποτυπώνει «εκπτώσεις» ακόμα και σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις πτωχοκομείου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές είχαν καταγραφεί στο περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται «δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας» παρέχεται για το 2015 «δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 300 kwh μηνιαίως (3.600 το χρόνο). Σε περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.01.2015 η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται (...)».Εκτός από το γεγονός ότι η προβλεπόμενη ποσότητα ρεύματος στην πραγματικότητα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενέργειας και θέρμανσης μιας 4μελούς οικογένειας, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις οικογένειες που ζουν στην ακραία φτώχεια τα χρέη δε χαρίζονται, αλλά «ρυθμίζονται»... Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 οικογένειες, δικαιούχους του «Κοινωνικού Τιμολογίου» της ΔΕΗ (στο οποίο έχουν ενταχθεί ωστόσο συνολικά 600.000 νοικοκυριά), ενώ η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, ανέφερε πριν από λίγες μέρες ότι υπολογίζουν πως τα κριτήρια του νομοσχεδίου «πιάνουν» τελικά μόνο 50.000 νοικοκυριά...

Προβλέπονται επίδομα ενοικίου«σε έως 30.000 νοικοκυριά» και επίδομα σίτισης σε οικογένειες «που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας». Για την πρώτη παροχή θα καταβάλλεται στον «εκμισθωτή του μισθίου ακινήτου» το ποσό έως 70 ευρώ ανά άτομο το μήνα και έως 220 για μία πολυμελή οικογένεια, ενώ για το επίδομα σίτισης«λαμβάνεται υπ' όψιν το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων, από κάθε πηγή (...) Η επιδότηση σίτισης παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης».Πρόκειται για μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ήδη εφαρμόζονται στους δήμους και τις περιφέρειες με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια και με τη συμμετοχή ΜΚΟ, της Εκκλησίας, «φιλάνθρωπων» οργανώσεων και άλλων. Για το λόγο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση στους δικαιούχους να μη συμμετέχουν σε παρόμοια προγράμματα...

Περιλαμβάνονται ακόμα άρθρα που προβλέπουν τις «παροχές ασθένειας σε είδος για ανέργους, υποαπασχολούμενους κ.λπ.». Ρυθμίσεις που δεν καταργούν την απαράδεκτη αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τα 50 στα 100 κατ' έτος, αλλά ουσιαστικά ανανεώνουν για έναν ακόμα χρόνο τις ρυθμίσεις που προέβλεπε ο νόμος Βρούτση της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος θέσπιζε κατ' εξαίρεση κάλυψη σε είδος για ένα χρόνο σε όσους είχαν τουλάχιστον 50 ένσημα. Για ένα χρόνο (έως 29/2/2016) παρατείνεται επίσης, χωρίς να αντιμετωπίζεται ριζικά, και η κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων. Η ίδια κάλυψη δίνεται και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς το Ταμείο τους ή τις έχουν ρυθμίσει και τηρούν τη ρύθμιση.

Σχόλιο: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη λεγόμενη "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης" δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στην επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το μόνο που υπόσχεται είναι ορισμένα ψίχουλα σε όσους ζουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης - με οικογενειακό εισόδημα 400 ευρώ το μήνα για τετραμελή οικογένεια - που κι αυτά δίνονται με "εκπτώσεις", ακόμη και σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων, υποαπασχολούμενων, ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, η κυβέρνηση απλά παρατείνει για ένα χρόνο τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δεν καταργεί το ελάχιστο όριο ενσήμων για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ούτε παίρνει οριστικά πίσω την αύξηση - από 50 σε 100 - για τα ελάχιστα ένσημα που απαιτούνται για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Πίσω από τους βαρύγδουπους τίτλους και τα ψίχουλα προς την απόλυτη φτώχεια, η κυβέρνηση κρύβει τη συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που οδηγεί στην αφαίμαξη του λαού, ενώ δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά ούτε και τα φαινόμενα απόλυτης εξαθλίωσης. Αυτή η πολιτική βασίζεται στο αντιλαϊκό πλαίσιο του μνημονίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες και η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει με την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε με τους εταίρους. Υπηρετεί την ανάγκη να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που θα κατευθυνθούν για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, μέσω της κρατικής στήριξης.

Η διαφήμιση από την κυβέρνηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, σε μια περίοδο που ομολογείται ανοιχτά η συνέχιση της φοροληστείας σε βάρος του λαού, αποδεικνύει ουσιαστικά ότι οδηγούμαστε σε μια κατάσταση όπου η φτωχή οικογένεια θα πληρώνει για την ακόμη φτωχότερη.

Έχει διαβαστεί 307 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 6 ως 14 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 11 °C
Άνεμος ΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 346 επισκέπτες και 0 μέλη.