Παρασκευή, 21 Ιούν, 2024

  • ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να παραταθεί η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτέμβρη
  • Συνάντηση εργασίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοιμητηρίων
  • Συλλυπητήριο μήνυμα
  • Μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους πήρε επίδομα!
  • Διακόπτης
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 26ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Ζαχαροπλαστών της ΟΕΖΕ στη Βέροια
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να παραταθεί η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτέμβρη1 Συνάντηση εργασίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοιμητηρίων2 Συλλυπητήριο μήνυμα3 Μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους πήρε επίδομα!4 Διακόπτης5 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 26ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Ζαχαροπλαστών της ΟΕΖΕ στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί καταπίνουν τη γλώσσα τους για τη ΛΑΡΚΟ;

Μία περίεργη Ομερτά επικρατεί...Στα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα, κυβερνητικά και «αντιπολιτευόμενα», έχει περάσει στα ψιλά και υπό τη σκιά άλλων θεμάτων η συζήτηση για την εγκληματική τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ.Ως δια μαγείας εξαφανίζεται το θέμα, ενώ όπου εμφανίζεται... περνάνε στα ψιλά οι χιλιάδες διαδηλωτές που σχεδόν δώδ... Περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να απορριφθεί το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

από Η Άλλη Άποψη
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να απορριφθεί το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Σε απόρριψη του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση κι ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες, καλεί το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, απαιτώντας αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό. 

Συγκεκριμένα, τονίζει:

«Να απορριφθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες

Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό. Αυτή είναι η απαίτηση του λαού και το δίδαγμα της πανδημίας, που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει 35.000 νεκρούς. Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στη διαβούλευση, έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες των κερδών των μεγάλων κλινικαρχών και των μεγαθηρίων της ιδιωτικής υγείας, που μέσα στην πανδημία κερδοσκόπησαν άγρια αφήνοντας ανθρώπους να πεθαίνουν, απορρίπτεται ολόκληρο και εξαρχής! Πρόκειται για νομοσχέδιο-τομή, που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας. Καθυστέρησε λίγα χρόνια, γιατί η πανδημία ξεφτίλισε όλα τα επιχειρήματα τους.

Το έκτρωμα του υπουργείου Υγείας θα έχει ολέθριες συνέπειες

1. Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα. Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, που αν περάσει το έκτρωμα θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου, αφορά όλο τον λαό και τους ασθενείς, αφού αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη. Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως-όπως στις δημόσιες μονάδες υγείας, καταδικάζει τους ασθενείς σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης.

2. Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων, που τους “σπρώχνει” να ενταχθούν στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού έργου με προσδοκία την αύξηση του εισοδήματος. Αυτό τελικά θα αφορά ένα πολύ μικρό μέρος των γιατρών, ενώ η πλειοψηφία θα συνεχίσει να εργάζεται με ακόμα πιο επαχθείς εργασιακούς, μισθολογικούς και επιστημονικούς όρους. Η λύση για τους λεηλατημένους μισθούς δεν είναι να βγουν στην “πιάτσα” της αγοράς υγείας για να βρουν ασθενείς-πελάτες. Αν ήθελε το κράτος να ενισχύσει το εισόδημα των υγειονομικών θα εφάρμοζε άμεσα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012, θα επανέφερε τον 13ο και 14ο μισθό, θα προχωρούσε σε αυξήσεις των μισθών, θα προσλάμβανε μόνιμο προσωπικό. Λεφτά για την υγεία του λαού και αξιοπρεπείς μισθούς των υγειονομικών δεν περισσεύουν, δίνονται όμως απλόχερα για τις δουλειές των επιχειρηματικών ομίλων.

3. Το νομοσχέδιο δε διστάζει να θεωρεί λύση για τη στελέχωση των νοσοκομείων την εξάμηνη απασχόληση των αποφοίτων της ιατρικής (!!!), προκειμένου να “καλύψουν” κενά από την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών που δεν προσλαμβάνονται από το κράτος. Επίσης τις ρυθμίσεις για τους αγροτικούς γιατρούς, προκειμένου να “αντιμετωπιστεί” το υπαρκτό πρόβλημα της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τα επικίνδυνα υποστελεχωμένα και υποεξοπλισμένα Κέντρα Υγείας.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, στις τεράστιες αναμονές για αναγκαίες εξετάσεις και θεραπείες, στις παραπομπές στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στις πανάκριβες πληρωμές από το λαό, άμεσες και έμμεσες, για όλα.

Δίνουν τη χαριστική βολή στα δικαιώματα του λαού σε μία περίοδο που έχουν κατασπαράξει το λαϊκό εισόδημα.

Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ και αποτελεί βασική πλευρά του “νέου ΕΣΥ”, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αυξημένες ανάγκες του λαού μας για σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, που θα αξιοποιούν τις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας για να ζούμε περισσότερο και καλύτερα.

Τέτοιου χαρακτήρα και κατεύθυνσης μέτρα έχουν υλοποιηθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια στο όνομα της “βελτίωσης του ΕΣΥ”, της “βελτίωσης των παροχών προς τους ασθενείς” και της “βελτίωσης της θέσης των γιατρών”. Αυτά τα μέτρα είναι η συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυσε, γιγάντωσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, δεν “άγγιξε” τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που πλούτιζε αλλά τον άφηνε να συνυπάρχει αρμονικά με το υποστελεχωμένο και εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ.

Το αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση τους και όχι η βελτίωσή τους. Με την ίδια “συνταγή”, που διαμόρφωσε αυτό το άθλιο σύστημα υγείας, δε μπορούν να δοθούν λύσεις προς όφελος των ασθενών και των υγειονομικών. Σε αυτήν την ανάπτυξη που κριτήριο έχει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ούτε η παράλληλη ανάπτυξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην υγεία και του δημόσιου με επιχειρηματικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση των εργασιών του, ούτε οι συμπράξεις τους αποτελεί λύση για το λαό.

Οι “λύσεις” που προωθούνται με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν ως βάση την πολιτική και τα μέτρα που απορρέουν από αυτήν, προκειμένου να μην εκτρέπονται οι αντιλαϊκοί “δημοσιονομικοί στόχοι”, να μειώνεται το “κόστος” λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να ανταποκριθούν στις μειωμένες κρατικές δαπάνες και σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από την πώληση των εργασιών τους προκειμένου να είναι “βιώσιμα”.

Καμία ανοχή – Καμία αναμονή

Υπερασπιζόμαστε την υγεία και το μέλλον μας

Λύση αποτελεί η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας, που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.

Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ ο λαός να δυναμώσει την πάλη για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα υγείας, για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στην υγεία, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».


Έχει διαβαστεί 613 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 558 επισκέπτες και 1 μέλος.