Παρασκευή, 14 Μάι, 2021

  • Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων
  • Ένας χρόνος χωρίς τον Τζίμη....
  • Παραχώρηση σχολικών χώρων σε συλλόγους για το 2021-2022 και ενημέρωση για την επανεκκίνηση του αθλητισμού.
  • Αντικατάσταση στεγάστρων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος για φωτισμό πινάκων και φόρτιση smart συσκευών μέσω USB θυρών
  • Μέχρι τις 21 Μαΐου η Αιμοδοσία στο 1ο ΚΑΠΗ Βέροιας
  • Υπογραφή Σύμβασης με τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Ε. ΔΟΒΡΑ»
Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων1 Ένας χρόνος χωρίς τον Τζίμη....2 Παραχώρηση σχολικών χώρων σε συλλόγους για το 2021-2022 και ενημέρωση για την επανεκκίνηση του αθλητισμού.3 Αντικατάσταση στεγάστρων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος για φωτισμό πινάκων και φόρτιση smart συσκευών μέσω USB θυρών4 Μέχρι τις 21 Μαΐου η Αιμοδοσία στο 1ο ΚΑΠΗ Βέροιας 5 Υπογραφή Σύμβασης με τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Ε. ΔΟΒΡΑ»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Είναι πολλά τα λεφτά...

Οικονομικά επιτελεία εντός και εκτός ΕΕ κατατάσσουν την κάνναβη στους ραγδαία αναπτυσσόμενους και επικερδείς κλάδους της παγκόσμιας βιομηχανίας, που τα επόμενα χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση λιμνάζοντος κεφαλαίου. Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι μέχρι το 2028 τα κέρδη από την κάνναβη θα ξεπεράσουν τα 115 δισ. ε... Περισσότερα

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Πλειοδοσία» με ΣΥΡΙΖΑ στη γνωστή συνταγή του κεφαλαίου

από Η Άλλη Άποψη
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Πλειοδοσία» με ΣΥΡΙΖΑ στη γνωστή συνταγή του κεφαλαίου

Στη γνωστή γραμμή της «πλειοδοσίας» σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πάνω στους στόχους του κεφαλαίου που και οι δυο υπηρετούν, κινήθηκε και στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις προτάσεις για επιπλέον φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, συνδέοντάς τις με ένα «αντίστοιχο πρόγραμμα συμμαζέματος των κρατικών δαπανών», που όπως είπε «είναι η άλλη όψη του νομίσματος», ενώ επανέλαβε ότι θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να βρεθεί περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι  «για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη θεσμών και αγορών θα πρέπει να είμαστε απολύτως συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα», που περιλαμβάνει σειρά αντιλαϊκών ανατροπών και λοιπών «διευκολύνσεων» στο κεφάλαιο, όπως και την υλοποίηση των «αυστηρά ψηφισμένων μέτρων» στα οποία έχει δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση. 

Στα πλαίσια αυτά παρουσίασε το «πολύ πιο φιλόδοξο» από αυτό της κυβέρνησης σχέδιο της ΝΔ για να μετατραπεί η χώρα σε «ελκυστικό επενδυτικό προσδιορισμό», σχέδιο που όπως είπε ξεκινάει «από την πολιτική σταθερότητα και προβλεψιμότητα», τις φοροαπαλλαγές, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις, την ενίσχυση της «ρευστότητας» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως π.χ., αλλαγές στο χωροταξικό σε επίπεδο κλάδων που ιεραρχεί το κεφάλαιο με «συγκριτικά πλεονεκτήματα», όπου προσδοκά υψηλότερα ποσοστά κέρδους.

Παρουσίασε εξάλλου ως «σχέδιο για συνολική στήριξη της ρευστότητας» των τραπεζικών ομίλων, ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν την καπιταλιστική οικονομία, την «αντιμετώπιση» των κόκκινων δανείων, με τη θηλιά να σφίγγει κι άλλο στα λαϊκά στρώματα και μαζί την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με περισσότερο ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους κοκ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εργασιακά και τα όσα παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «φιλολαϊκές παρεμβάσεις», επί της ουσίας επιβεβαίωσε ότι και οι δυο υλοποιούν την πολιτική που επιτάσσει η κερδοφορία του κεφαλαίου, μιλώντας για «σημείο που μετά από τόσα χρόνια κρίσης» δικαιολογεί μια «μικρή αύξηση» του κατώτατου μισθού, «που θα συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», δηλώνοντας «υπέρ των κλαδικών συμβάσεων» αλλά με «δικλείδα ασφαλείας», «ώστε με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας αν πρέπει να αποκλίνει από τη συμφωνία να υπάρχει αυτή η δυνατότητα», αλλά και «υπέρ της επεκτασιμότητας των συμβάσεων αρκεί να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα», όπως ακριβώς προβλέπουν και τα όσα εφαρμόζει η κυβέρνηση, δίνοντας τα σχετικά «παράθυρα» και εργαλεία στην εργοδοσία. 

Εξάλλου επανέφερε και τις προτάσεις της ΝΔ για φορολογικά και άλλα «κίνητρα» και διευκολύνσεις στην εργοδοσία, με πρόσχημα εκείνες να δίνουν «μέρισμα της επιχειρηματικής επιτυχίας» στους εργαζόμενους -δυναμώνοντας και τους μηχανισμούς της ταξικής συνεργασίας σε επίπεδο επιχείρησης- και για να ξεπεραστεί, όπως είπε, ο «ξεπερασμένος διαχωρισμός κακών εργοδοτών καλών εργαζομένων».

Σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή, περιγράφοντας κι εκείνος, όπως και ο πρωθυπουργός προ εβδομάδας, μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, μίλησε για «πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για ομάδες παραγωγών που αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως αυτό που πρέπει να είναι, ως επιχειρήσεις», καθώς και εκμετάλλευση των κονδυλίων της ΕΕ για προγράμματα κατάρτισης νέων αγροτών και «βελτίωση της παραγωγικότητας μέσα από την τεχνολογία», «ριζική αναδιάρθρωση» του ΕΛΓΑ. 

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό παρουσίασε εκ νέου την πρόταση της ΝΔ για «σύστημα ασφαλιστικής αποταμίευσης» και «επικουρικό κουμπαρά», ενώ επικαλέστηκε τη «διεθνή πείρα» για το πώς «αναδιανεμητικά συστήματα απέκτησαν σταδιακά επικουρικά χαρακτηριστικά», στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της διάλυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και της προώθησης του συστήματος των τριών πυλώνων που θα λειτουργεί ακόμα περισσότερο ανταποδοτικά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ, που υπηρετεί και ο νόμος Κατρούγκαλου.

Για την πρόταση που έκανε στην ομιλία του το Σάββατο για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ σε δήμους, μίλησε για «σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία», ώστε να γίνει ένας ακόμα ισχυρότερος φορομπηχτικός μηχανισμός, καθώς και τη μεταφορά «περισσότερων αρμοδιοτήτων, πόρων αλλά και υποχρεώσεων στους δήμους» και στις περιφέρειες, ώστε να παίζουν πιο αποτελεσματικά το ρόλο τους ως «κρίσιμος βραχίονας» και μηχανισμός του «πιο επιτελικού κράτους που χαράσσει πολιτική» με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. 

Στην κατεύθυνση αυτή παρουσίασε εκ νέου τα «φιλόδοξα» σχέδια της ΝΔ, ώστε η δημόσια διοίκηση να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στις επιταγές των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων με ένα «πιο αυστηρό πλαίσιο προσλήψεων προς συνταξιοδοτήσεις», ακόμη πιο αυστηρή και προσαρμοσμένη στα προτάγματα του κεφαλαίου «αξιολόγηση», ενώ επανέφερε την κάθετη αντίθεση της ΝΔ στη μονιμοποίηση συμβασιούχων «γιατί πολύ απλά αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα». 

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση της ΝΔ, κλείνοντας το «μάτι» σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και αστική τάξη για τη σταθερή δέσμευση στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, λέγοντας ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αν έρθει για ψήφιση από την κυβέρνηση ή αν δεν έχει κυρωθεί αν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση, αλλά προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «από τη στιγμή όμως που η συμφωνία κυρώνεται, το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Κυρωμένη διεθνής συμφωνία παράγει δυστυχώς για τη χώρα έννομα αποτελέσματα που δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε». Επανέλαβε δε την «άτυπη» αυτή δέσμευση, λέγοντας ότι το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι η «παραχώρηση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», σημείο που μια κυβέρνηση ΝΔ θα «επαναδιαπραγματευτεί», «τονίζοντας» όμως ότι όλα αυτά είναι «με την αίρεση ότι δεν θα έχει κυρωθεί η συμφωνία». 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο έναρξης της διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή, δήλωσε «διαθέσιμος», «αν υπάρχει χώρος για μια τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση», στην κατεύθυνση επιτάχυνσης και συνταγματικής κατοχύρωσης των αντιδραστικών αλλαγών για τη θωράκιση του αστικού κράτους και του αστικού πολιτικού συστήματος, φέρνοντας ως παραδείγματα την πρόταση για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, όσο και την κατάργηση του άρθρου 16 που εμποδίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. 

Για το μεταναστευτικό είπε πως «η συζήτηση για ασφαλή σύνορα γίνεται παντού στην Ευρώπη σήμερα», χωρίς την οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να λειτουργήσει η "βασική αξία"» της ιμπεριαλιστικής ένωσης για «ελεύθερη μεταφορά προσώπων» και εργατικού δυναμικού, προσθέτοντας ότι μια κυβέρνηση ΝΔ «θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης». Δίνοντας το «στίγμα», χαιρέτισε τα μέτρα της ΕΕ για ένταση της καταστολής στα σύνορα, μίλησε για αλλαγή της πολιτικής ασύλου σε εναρμόνιση με τις αντίστοιχες αντιδραστικές αλλαγές στην ΕΕ, καθώς και για επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων μεταναστών στα πλαίσια και της άθλιας συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που φέρει την υπογραφή και της σημερινής κυβέρνησης. 

Τέλος σε σχέση με τις πολιτικές συμμαχίες επανέλαβε τα περί «ανοίγματος» στη λεγόμενη «κεντροαριστερά», προαναγγέλλοντας και αντίστοιχα ψηφοδέλτια, ενώ ισχυρίστηκε ότι μετά τις επόμενες εκλογές «με τον ένα ή άλλο τρόπο θα υπάρχει κυβέρνηση που δεν θα συμπεριλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ».

Έχει διαβαστεί 195 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΔΝΔ 2 μποφόρ

Παρασκευή, 14 Μαϊου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 14 ως 23 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 15 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 18 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 283 επισκέπτες και 0 μέλη.