Τρίτη, 09 Αύγ, 2022

  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» : Στα "σαγόνια" των βιομηχάνων οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου
  • Δελτίο Τύπου Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας : "Ιφιγένεια", το μουσικό έργο του Χρήστου Κουτσίδη στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας
  • ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μήνυμα αλληλεγγύης στο ΚΚ Κούβας για τη φωτιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
  • Ακούει, πραγματικά,  κανείς;
  • «Μάθημα ιστορίας» με τον Κωνσταντίνο Φάη στην Βεργίνα
  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: Με αστείες δικαιολογίες προσπαθεί να κρύψει το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» : Στα "σαγόνια" των βιομηχάνων οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου1 Δελτίο Τύπου Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας : "Ιφιγένεια", το μουσικό έργο του Χρήστου Κουτσίδη στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας2 ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μήνυμα αλληλεγγύης στο ΚΚ Κούβας για τη φωτιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις3 Ακούει, πραγματικά,  κανείς;4 «Μάθημα ιστορίας» με τον Κωνσταντίνο Φάη στην Βεργίνα5 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: Με αστείες δικαιολογίες προσπαθεί να κρύψει το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι δεν καταλαβαίνεις;

Η πραγματικότητα των "νόμιμων παρακολουθησεων" στη χώρα μας... Περισσότερα

Με κάλπικες υποσχέσεις...

από Η Άλλη Άποψη

Ολόπλευρη στήριξη του κεφαλαίου με ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, τζάμπα εργασία, ιδιωτικοποιήσεις και νομοθετικές διευκολύνσεις των επενδύσεών είναι στην ουσία το όραμα της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μουσείο τη Ακρόπολης.

Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου με τα νέα φορολογικά και χρηματοδοτικά προνόμια στα μονοπώλια, ο Αλ. Τσίπρας, παρουσίασε το πρόγραμμα με τον παραπλανητικό τίτλο «δίκαιη ανάπτυξη», επιχειρώντας να κρύψει τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνησή του για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με το λαό φορτωμένο τα βάρη της κρίσης και την πολυχρησιμοποιημένη «κοινωνική ευαισθησία» να εξαντλείται σε κάλπικες και ανέξοδες υποσχέσεις. 

Ανέφερε «όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται σε ένα στρατηγικό στόχο: Στην προώθηση της Δίκαιης Ανάπτυξης» την οποία προσδιόρισε χρονικά το 2021 κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που είχε τον τίτλο «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση». Εξήγησε ότι «για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας». 

Το κράτος εργαλείο στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Η στρατηγική που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξέφυγε της πεπατημένης που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις πριν και μετά την καπιταλιστική κρίση, την προσαρμογή του κράτους στην σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου με εργαλεία, τη φοροαπαλλαγή, τη χρηματοδότηση με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο όπως ο -πριν λίγες ώρες ψηφισμένος- αναπτυξιακός νόμος.

Σε αυτές τις ράγες κινήθηκε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «σχεδιάζουμε κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία, που παρέχει υπηρεσίες υψηλής στάθμης, αντιγραφειοκρατικό για τους παραγωγικούς φορείς. Ικανό να σχεδιάσει και να κατευθύνει πόρους σε δημιουργικές κατευθύνσεις» και ως «αναπτυξιακά εργαλεία» ανάφερε ότι «για δεύτερη συνεχόμενη φορά, καταφέρνουμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκ. ευρώ» και τον αναπτυξιακό νόμο για την «ενίσχυση πρωτίστως με φοροαπαλλαγές που συνδέονται με την απόδοση».

Δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους

Όπως πάντα λεφτά υπάρχουν για το κεφάλαιο με το πρωθυπουργό να απαριθμεί τα δισεκατομμύρια ευρώ της πίτας καθώς «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δισ.: το μισό νέο ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας θα έχει ήδη ενεργοποιηθεί», μέχρι το τέλος του 2016 «από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ '07-'13, τα ΕΣΠΑ '14-'20, τα αγροτικά προγράμματα και τους πόρους του Αναπτυξιακού, υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και «το πακέτο Γιούνκερ (πρόγραμμα EFSI). Ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6δισ. ευρώ». Κι ακόμα το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα δώσει διέξοδο στα λιμνάζοντα κεφάλαια που περιμένουν να επενδυθούν στα κερδοφόρα φιλέτα διότι όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας «η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο συμφέρον, εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα», όπως συμβαίνει με το Ελληνικό!

Δεσμεύτηκε και προς τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ότι σύντομα θα γίνει «επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής» και πως θα υπάρξει «σχεδιασμός για νέα έργα» οδικών αξόνων, επέκτασης του Μετρό και του Τραμ και κατασκευής αεροδρομίου στο Κατσέλι. Ξανά ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε δισεκατομμύρια για το κεφάλαιο κάνοντας λόγο για «δρομολογημένα έργα στις υποδομές και την ενέργεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων μέσα την επόμενη πενταετία» και για «6,75 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. μέχρι το 2021».

Φτηνά χέρια και ψίχουλα σε εξαθλιωμένους

Έταξε επίσης και τζάμπα εργασία με τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης. Ανάφερε «ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε τα νέα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης που θα τρέξουν άμεσα και παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας. Εντός του 2016 έχουν σχεδιαστεί και είναι προς υλοποίηση προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 164.847 ανέργους».

Αντίθετα για το λαό ο Αλέξης Τσίπρας δεν απαρίθμησε δισεκατομμύρια. Αν και επανάλαβε πολλές φορές τη φράση «δίκαιη ανάπτυξη» φάνηκε πως αυτή εξαντλείται σε ψίχουλα αυστηρά προς εξαθλιωμένους καθώς όπως είπε «το κοινωνικό κράτος αποτελεί μοχλό ανάπτυξης. Εξοικονόμηση πόρων για δικαιότερη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανακατανομή των υπηρεσιών αυτών στα τμήματα του πληθυσμού που το έχουν πραγματικά ανάγκη» δηλαδή κάρτα σίτισης για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ισχυρίστηκε οτι μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης ήταν η «προστασία για τα λαϊκά εισοδήματα, τις αδύναμες εισοδηματικά ομάδες και τους μισθωτούς» όταν μειώθηκαν συντάξεις και μισθοί και αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι που πλήττουν τους φτωχότερους.

Στο μύθο της «δίκαιης ανάπτυξης» ενέταξε και το επικοινωνιακό σχήμα πως η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων θα φέρει απασχόληση και ευημερία ειδικά με την αναφορά πως στηρίζει την «επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας» όταν ο κατώτατος μισθός είναι λίγο πάνω από τα 400 ευρώ και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ανύπαρκτες.

Έχει διαβαστεί 269 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος ΒΔ 1-3 μποφόρ

Τρίτη, 09 Αυγούστου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 33 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 10 Αυγούστου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 22 ως 33 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 796 επισκέπτες και 0 μέλη.