Δευτέρα, 22 Απρ, 2024

  • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Τάξης Βιολοντσέλου Δαμιανού Καϊλόγλου
  • Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά
  • Υπερπροβολή
  • «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως
  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας
  • Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Τάξης Βιολοντσέλου Δαμιανού Καϊλόγλου 1 Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά2 Υπερπροβολή 3 «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως4 Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας5 Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τελικά σε ποιους δίνει λεφτά η Ε.Ε;

Του Αλέκου Χατζηκώστα Για μία ακόμη φορά ενόψει ευρωεκλογών από μια σειρά κόμματα που ζητούν τη ψήφο μας αναπαράγεται το ουσιαστικά χρεοκοπημένο επιχείρημα για τα λεφτά που μας δίνει η Ε.Ε και του τι θα γινόμασταν αν δεν υπήρχαν. Η ιστορία κρατά δεκαετίες από εκείνη τη περίοδο πριν την ένταξη στη τότε ΕΟΚ που μας έταζαν ότι «θα τρ... Περισσότερα

«Καταλύτης» επώδυνων διευθετήσεων ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής

από Η Άλλη Άποψη
«Καταλύτης» επώδυνων διευθετήσεων ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής

Την έναρξη των σεισμικών ερευνών από την «ExxonMobil» νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τον εντοπισμό φυσικού αερίου γνωστοποίησε μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση, επιχειρώντας παράλληλα να καλλιεργήσει προσδοκίες περί διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή απ' όσα «διασφαλίζει» η παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ενεργειακούς κολοσσούς με τις συμβάσεις παραχώρησης που δρομολόγησαν, ψήφισαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Κι αυτό γιατί οι ενεργειακοί όμιλοι θα αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα για τα δικά τους κέρδη και όχι για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουν στους οξύτατους ανταγωνισμούς και τα παζάρια για τις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι πριν καλά καλά το ερευνητικό πλοίο απλώσει τα πρώτα καλώδια, ο πρωθυπουργός ζητούσε από τις ΗΠΑ να παρέμβουν στη Λιβύη για «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες», κάνοντας για μια ακόμα φορά φανερό πως οι υδρογονάνθρακες και τα συμφέροντα των ομίλων γίνονται «καταλύτης» στη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών, με επώδυνους συμβιβασμούς για τα κυριαρχικά δικαιώματα και με την εποπτεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Οπως έγινε και στην περίπτωση του Λιβάνου με το Ισραήλ, η οποία προβάλλεται ως «υπόδειγμα» διευθετήσεων στην περιοχή, όπως επανέλαβε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ.

«Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για προσαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις γι' αυτό» πρόσθεσε ο Ελληνας υπουργός, προτρέποντας το «παράδειγμα» να το ακολουθήσουν όλες οι χώρες. Διαμήνυσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στην οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη, μόλις προκύψει μια εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής, σημειώνοντας πως «θα θέλαμε μετά, το παράδειγμα αυτό να επεκταθεί και στη γειτονική Τουρκία», λέγοντας επίσης ότι «ευελπιστούμε μετά τις εκλογές στην Τουρκία να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία τη μοναδική διμερή διαφορά μας». Ο δε υπουργός Αμυνας μια μέρα νωρίτερα επιβεβαιώνοντας ότι στο ΝΑΤΟικό τραπέζι η κυβέρνηση παζαρεύει «εφ' όλης της ύλης», όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, έλεγε πως «έχουμε διαφορές, έχουμε πει ότι μια από αυτές είναι επίδικη, θα μπορούσαμε να τη συζητήσουμε στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο, όχι όλες. Οι άλλες καλό θα ήταν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης πλην όμως με κάποιες προϋποθέσεις».

Ενδεικτικά του «μεγάλου παζαριού» είναι και όσα είπε στην αρχή της βδομάδας ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Τζεφ Φλέικ, σημειώνοντας ότι «έχουμε στηρίξει εδώ και καιρό την Τουρκία ως ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο, ιδίως στον τομέα του φυσικού αερίου». Εσπευσε δε να μιλήσει για «μια μεγάλη δυνητική συμφωνία» σχετικά με τα F-16 και για «τεχνικές πτυχές που πρέπει να διευθετηθούν. Βρισκόμαστε σε αυτήν τη διαδικασία τώρα», τονίζοντας ότι «η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των αποστολών του ΝΑΤΟ και όλων των θέσεων του ΝΑΤΟ σε αυτήν την περιοχή».

Ο δε Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Τσούνις, σημείωνε πως «η πρωτεύουσα αρχή (σ.σ. για τις ΗΠΑ) είναι ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο είστε πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ», αναδεικνύοντας ότι η βασική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ είναι η διασφάλιση της «ευρωατλαντικής συνοχής».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, κάνοντας λόγο για επικείμενη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Τουρκίας, αναφερόταν στις ενεργειακές υποδομές της Τουρκίας σημειώνοντας πως «σε περίπτωση πιθανού αποθέματος φυσικού αερίου, υπάρχει πιθανότητα να παραδοθεί στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας». Ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι «μια ιταλική εταιρεία υπέβαλε αίτηση στην Τουρκία για να κάνει επιστημονική έρευνα στη δική μας υφαλοκρηπίδα» (χωρίς άλλες διευκρινίσεις), σπεύδοντας μάλιστα να υποστηρίξει πως «αυτό σημαίνει αναγνώριση της δικής μας υφαλοκρηπίδας».


Έχει διαβαστεί 397 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 302 επισκέπτες και 1 μέλος.