Πέμπτη, 30 Ιούν, 2022

 • ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Εγκρίθηκε η νέα πολεμική στρατηγική αντίληψη με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα
 • «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»: Για πρώτη φορά στη 2η θέση στο ΔΣ της ΔΟΕ με σημαντική αύξηση ποσοστών
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 29/6
 • Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας
 • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» και ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 7 μμ έξω από το Δημαρχείο της πόλης
 • Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις Δ. Βέροιας
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Εγκρίθηκε η νέα πολεμική στρατηγική αντίληψη με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα1 «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»: Για πρώτη φορά στη 2η θέση στο ΔΣ της ΔΟΕ με σημαντική αύξηση ποσοστών2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 29/63 Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας4 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» και ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 7 μμ έξω από το Δημαρχείο της πόλης5 Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις Δ. Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Είκοσι χρόνια από την έκρηξη της βόμβας στον Πειραιά

Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια, στις 29/6/2002, η έκρηξη βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού αποτέλεσε την αφετηρία για να ξεκινήσει η επιχείρηση που το κράτος βάφτισε «εξάρθρωση της "17Ν"».Επί 30 σχεδόν χρόνια, από το 1975 μέχρι το 2002, η «17 Νοέμβρη» χαρακτηριζόταν από τις κρατικές υπηρεσίες «οργάνωση - φάντασμα». Οι συλλήψεις που πραγματοπ... Περισσότερα

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ: Δέκα χρόνια από το «φευγιό» του

από Η Άλλη Άποψη

Αναδείχτηκε σε λαϊκό ηγέτη μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και τους αγώνες του

 

Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια «έφυγε» από τη ζωή ο Χαρίλαος Φλωράκης. Γεννήθηκε στις 20 του Ιούλη 1914 στο χωριό Παλιοζογλώπι Ραχούλας του Δήμου Ιτάμου στα Αγραφα της Καρδίτσας. Ηταν το 4ο από τα 6 παιδιά της οικογένειάς του. Στην Καρδίτσα, ο Χαρίλαος Φλωράκης έζησε τους πρώτους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Οπως ο ίδιος έλεγε, «ο Παπαστράτος είχε φτιάξει εκεί μεγάλη αποθήκη επεξεργασίας καπνού, από τις πρώτες που έγιναν στη χώρα και ήταν φυτώριο για το εργατικό κίνημα. Κάθε χρόνο, κατέβαιναν χωριάτες, έσμιγαν με τους καπνεργάτες και ξεσπούσαν μεγάλα συλλαλητήρια και διαδηλώσεις».

Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήρθε σε επαφή με τις κομμουνιστικές ιδέες από μικρός, διαβάζοντας το αλφάβητο του κομμουνισμού. Μόλις 15 χρόνων συνδέθηκε για πρώτη φορά με το κομμουνιστικό κίνημα. Το 1929 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ και τον Ιούνη του 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Εδρασε στον ΕΛΑΣ και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όπου έφτασε στο βαθμό του υποστρατήγου. Την άνοιξη του 1949 αναδεικνύεται σε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και στη συνέχεια τακτικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Το Σεπτέμβρη περνάει στην ΕΣΣΔ. Τον Απρίλη του 1954 επιστρέφει παράνομα στην Ελλάδα. Συλλαμβάνεται στις 27 του Ιούλη. Το Μάη 1960 ξεκινά η μεγάλη δίκη του στο στρατοδικείο και καταδικάζεται. Τον Απρίλη 1966 αποφυλακίζεται με όρους. Συλλαμβάνεται στις 21 Απρίλη 1967 και εξορίζεται μέχρι και την άνοιξη του 1971. Στη διάσπαση του 1968 ανέπτυξε δράση μέσα στους εξόριστους υπέρ των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ και κατά των αναθεωρητών. Τον Ιούνη 1972 εκλέγεται μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη 17η Ολομέλεια, το Δεκέμβρη 1972, εκλέγεται Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος. Στο 9ο Συνέδριο του Κόμματος επανεκλέγεται Α΄ Γραμματέας της ΚΕ. Στο 10ο Συνέδριο του Κόμματος (1978), στο 11ο (1982) και στο 12ο (1987) ο Χαρίλαος επανεκλέγεται ΓΓ της ΚΕ. Τον Ιούλη του 1989, σε Ολομέλεια της ΚΕ ο Χ. Φλωράκης κρίνει πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή του Γραμματέα του Κόμματος. Ο ίδιος εκλέγεται Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Φλεβάρη του 1991, το 13ο Συνέδριο του Κόμματος οδήγησε στη διάσπαση του Κόμματος, που προκάλεσε η φραξιονιστική ομάδα στελεχών, η οποία έφυγε από το ΚΚΕ στον ΣΥΝ. Ο ρόλος του Χ. Φλωράκη στη διάσωση του ΚΚΕ και στην ανασυγκρότησή του, στην επιστροφή στις αρχές του, υπήρξε αποφασιστικός. Το 14ο Συνέδριο τον εκλέγει Επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος (αναλυτικά για τη δράση του βλέπε «Ριζοσπάστης» 17/5/2015).

Ηταν άνθρωπος βαθιά λαϊκός

Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν άνθρωπος βαθιά λαϊκός. Ολόκληρη η ζωή του ταυτίζεται με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, της νεολαίας, του λαού, με τον αγώνα για καλύτερες μέρες, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτόν τον αγώνα υπηρέτησε με συνέπεια μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ σε όλες τις συνθήκες. Η κομματική - πολιτική δράση του Χαρίλαου Φλωράκη δε γνώρισε διαλείμματα. Γνώρισε μόνο φουρτούνες και μεγάλες δυσκολίες. Τις αντιμετώπισε όλες με παλικαριά και με αισιοδοξία. Με την πηγαία θυμοσοφία του και με την αποφασιστικότητα του κομμουνιστή, που έχει πλήρη συναίσθηση της αποστολής του και της σκληρότητας που χαρακτηρίζει την ταξική πάλη. Τις αντιμετώπισε, δίνοντας όλες τις δυνάμεις του και βγαίνοντας ηθικά νικητής. Οπως τόσοι και τόσες από τους χιλιάδες κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, που δε λογάριασαν και διέθεσαν τη ζωή τους απλόχερα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Οχι μόνο δε μετάνιωσε για το δρόμο που επέλεξε, αλλά συνήθιζε να επαναλαμβάνει ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσε ξανά, αν αυτό μπορούσε να γίνει. Γιατί γνώριζε ότι δεν είχε κάνει λάθος. Γιατί γνώριζε ότι η ζωή ομορφαίνει περισσότερο και ότι η ανθρώπινη υπόσταση καταξιώνεται μόνο στον αγώνα για την αλλαγή της κοινωνίας.

Η διεθνιστική δράση του Χαρίλαου Φλωράκη αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε από πολλά Κομμουνιστικά Κόμματα. Βρέθηκε στη Γιουγκοσλαβία την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Υπερασπίστηκε την προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος, ιδιαίτερα της Σοβιετικής Ενωσης. Μετά την αντεπανάσταση, έλεγε ότι ο σοσιαλισμός θα έρθει ό,τι και να γίνει. Είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. «Ο καπιταλισμός οξύνει και δεν μπορεί να λύσει τα λαϊκά προβλήματα», έλεγε.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης είναι γέννημα του ΚΚΕ. Μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και τους ηρωικούς αγώνες του αναδείχθηκε σε ηγέτη, τον οποίο εκτιμούν όχι μόνον οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι που δεν ταυτίζονται με την ιδεολογία του Κόμματός μας. Υπήρξε λαϊκός ηγέτης, ως κομμουνιστής ταγμένος στην υπόθεση του δίκιου της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

(Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. ΦΩΤΟ από την επίσκεψη του το 1995 στην Ημαθία, εδώ από την επίσκεψη του στη Βεργίνα)

Έχει διαβαστεί 454 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος Β 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 35 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Παρασκευή, 01 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 22 ως 36 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 295 επισκέπτες και 0 μέλη.