Σάββατο, 27 Νοέ, 2021

 • ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Κουρελιάζει το πανεπιστημιακό πτυχίο προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων
 • Η αναγκαία μετάφραση!
 • Τάσος Σιδηρόπουλος: «Οι παλινωδίες φέτος από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πάρα πολλές»
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Μεγαλύτερος κίνδυνος επιμόλυνσης από το νέο στέλεχος του κορονοϊού που ονομάστηκε «Όμικρον»
 • Τάσος Μπαρτζώκας: Η ανάδειξη της Ημαθίας ως τουριστικού προορισμού στο επίκεντρο!
 • ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ & ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Κουρελιάζει το πανεπιστημιακό πτυχίο προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων1 Η αναγκαία μετάφραση!2 Τάσος Σιδηρόπουλος: «Οι παλινωδίες φέτος από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πάρα πολλές»3 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Μεγαλύτερος κίνδυνος επιμόλυνσης από το νέο στέλεχος του κορονοϊού που ονομάστηκε «Όμικρον»4 Τάσος Μπαρτζώκας: Η ανάδειξη της Ημαθίας ως τουριστικού προορισμού στο επίκεντρο!5 ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ & ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και τα χιονοδρομικά;

Τα παλιότερα χρόνια υπήρχε μεγάλη συζήτηση για τα Χιονοδρομικά του νομού μας (Σελίου και 3-5 Πηγάδια) και δικαιολογημένα γιατί ήταν η «βαριά βιομηχανία» μας, ιδιαίτερα τις εορταστικές περιόδους. Τα τελευταία όμως χρόνια- και δεν κάνουμε λόγο μόνο για την περίοδο της πανδημίας- η κατάσταση προκαλεί θλίψη και αρνητικού χαρακτήρα συζητήσε... Περισσότερα

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ '36: Πολύμορφες εκδηλώσεις διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το ΚΚΕ

από Η Άλλη Άποψη

Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει από τις 9 έως τις 15 Μάη ηΕπιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. 

Κατά τον ηρωικό Μάη του 1936 η εργατική τάξη έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας, ηρωισμού και αυτοθυσίας. Σήκωσε το ανάστημά της στη βαναυσότητα της εργοδοσίας, την κρατική και παρακρατική καταστολή και τρομοκρατία.

Ο Μάης του '36 ήταν μια ταξική σύγκρουση με γενικότερη σημασία, ήταν είναι ένας μεγάλος σταθμός στην Ιστορία των ταξικών αγώνων. Δείχνει την ανειρήνευτη αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Δείχνει τη δύναμη της εργατικής τάξης και τη θέση της στην κοινωνία, ως την τάξη που έχει την ιστορική αποστολή να ανατρέψει τον καπιταλισμό, να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και να οικοδομήσει το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών όλων των εργαζομένων. Τα διδάγματα και τα συμπεράσματά της φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός στην πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ δίνει στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των πολύμορφων εκδηλώσεων που διοργανώνει για την επέτειο των 80 χρόνων από τον ηρωικό και ματωμένο Μάη. Καλεί το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να πάρει μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις, να επιδιώξει να μάθει την Ιστορία και τους αγώνες που σημάδεψαν την πόλη μας, να γνωρίσει τις θέσεις του ΚΚΕ και τη διέξοδο που προτείνει για να απαλλαγεί η εργατική τάξη και όλα τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. «Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση», σημειώνει.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 9 Μάη

Στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς: «Ο Μάης του '36 με τη ματιά του λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου». 

Παρασκευή 13 Μάη

Στις 6 μ.μ. εκδήλωση - ημερίδα: «80 χρόνια από το Μάη του 1936. Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής. Τα γεγονότα και η επίδρασή τους. Ο ρόλος και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσουν:

- Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής σύγχρονης ιστορίας ΑΠΘ: «Βιέννη - Παρίσι - Οβιέδο - Μαδρίτη - Θεσσαλονίκη. Το κομμουνιστικό κίνημα στην πολυτάραχη δεκαετία του '30 - '39».

- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας: «Το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του Μάη του '36».

- Ζήσης Λυμπερίδης, γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ: «Ο Μάης του '36 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα γεγονότα. Ο ρόλος του ΚΚΕ. Συμπεράσματα - διδάγματα».

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 14 Μάη

 • Στις 11 π.μ. ιστορικός περίπατος στα βήματα των εργατών του Μάη του '36.
 • Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση - ημερίδα με θέμα: «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή τη δεκαετία του '30. Πείρα και διδάγματα για το σήμερα. Κριτήρια και προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος»

Θα μιλήσουν:

- Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός: «Η πορεία του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή».

- Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής: «Μάης '36. Διδάγματα και πείρα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Όροι και προϋποθέσεις της ανασύνταξης».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις:

- «Η δουλειά στα σωματεία: Το παράδειγμα και η πείρα από τον κλάδο των καπνεργατών»Μαργαρίτα Αρβανιτάκη, υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας.

- «Στρατευμένος λαός και Μάης '36» - Γιώργος Χρανιώτης, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας

- «Μάης '36: Η αλληλεγγύη του λαού»  - Τζιάρας Κώστας υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας.

- «Οι γυναίκες της εργατικής τάξης βάζουν τη δική τους σφραγίδα στα γεγονότα του Μάη» - Μαρία Τσολάκη, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού.

Κυριακή 15 Μάη

 •  Στις 11 π.μ. εκδήλωση για τον Τάσο Τούση στο Ασβεστοχώρι.
 • Στις 7.30 μ.μ., στη Ρωμαϊκή Αγορά, μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕτου ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Παρουσίαση του έργου των Γ. Ρίτσου και Μ. Θεοδωράκη «Επιτάφιος». Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μ. Ανδρουλιδάκης. Θα ερμηνεύσει η Μ. Φαραντούρη.

Έχει διαβαστεί 496 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος Ν 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 8 ως 16 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 ως 14 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 207 επισκέπτες και 0 μέλη.