Δευτέρα, 22 Απρ, 2024

  • Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά
  • Υπερπροβολή
  • «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως
  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας
  • Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας
  • Σήμερα στην Αθήνα η νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά1 Υπερπροβολή 2 «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως3 Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας4 Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας5 Σήμερα στην Αθήνα η νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τελικά σε ποιους δίνει λεφτά η Ε.Ε;

Του Αλέκου Χατζηκώστα Για μία ακόμη φορά ενόψει ευρωεκλογών από μια σειρά κόμματα που ζητούν τη ψήφο μας αναπαράγεται το ουσιαστικά χρεοκοπημένο επιχείρημα για τα λεφτά που μας δίνει η Ε.Ε και του τι θα γινόμασταν αν δεν υπήρχαν. Η ιστορία κρατά δεκαετίες από εκείνη τη περίοδο πριν την ένταξη στη τότε ΕΟΚ που μας έταζαν ότι «θα τρ... Περισσότερα

KKE: Η νέα οδηγία της ΕΕ για τον κατώτατο μισθό θεμελιώνει το άθλιο καθεστώς που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
KKE: Η νέα οδηγία της ΕΕ για τον κατώτατο μισθό θεμελιώνει το άθλιο καθεστώς που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη νέα οδηγία της ΕΕ σχετικά με τον κατώτατο μισθό σημειώνει:

«Η “Προσωρινή Συμφωνία” για τη νέα Οδηγία της ΕΕ σχετικά με τον κατώτατο μισθό, στην οποία κατέληξαν η προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν αφήνει χώρο για πανηγυρισμούς στους εργαζομένους. Το ακριβώς αντίθετο.

Η “συμφωνία” θεμελιώνει ακόμα πιο γερά το άθλιο καθεστώς που διαμόρφωσαν με δεκάδες αντεργατικούς νόμους και στη χώρα μας οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλοντας το σφαγιασμό των μισθών, του μέσου μισθού, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη γιγάντωση των σχέσεων εργασίας – λάστιχο, με επιταχυντή όλων των παραπάνω το νομοθετικό ορισμό του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση. Αυτό το καθεστώς διατηρούν ανέγγιχτο ως σήμερα όλες οι κυβερνήσεις Το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς ισχύει σε 21 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ σε τουλάχιστον 14 κράτη μέλη το 50% και πλέον των εργαζομένων - με βάση τα δικά της στοιχεία - εργάζονται χωρίς καν συλλογική σύμβαση.

Η “προσωρινή συμφωνία” δεν απελευθερώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αντιθέτως τις ναρκοθετεί, καθώς βάζει όριο στις οποιεσδήποτε αυξήσεις. Αποτελεί μοχλό που συμπιέζει σε κάθε χώρα τον κατώτατο και κυρίως τον μέσο μισθό στο επίπεδο των κρατών μελών με τους χειρότερους μισθούς, τορπιλίζοντας τις σημερινές διεκδικήσεις των εργαζομένων. Κι αυτό προκλητικά το βαφτίζει “επαρκή μισθό”.

Όσοι βλέπουν θετικές πλευρές στη συγκεκριμένη συμφωνία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν το καλύτερο “πλυντήριο” των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ και δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζουμε τη στάση τους για την κατάπτυστη Οδηγία για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την οποία νομοθέτησαν ως κυβέρνηση, ξεκινώντας από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων! Επιχειρούν μάταια να κρύψουν το ρόλο της ΕΕ, την κατεύθυνση για παραπέρα χτύπημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ μέσα από το “Σύμφωνο για το Ευρώ”, για την καθήλωση των μισθών στο όριο που θα εξαρτάται κάθε φορά από τους δείκτες της ανταγωνιστικότητας των μισθών ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά και τους κύριους εμπορικούς εταίρους/ανταγωνιστές της ΕΕ!

Οι συνεχείς ανατιμήσεις και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει το εργατικό-λαϊκό εισόδημα δεν αντιμετωπίζονται με ελεγχόμενες αυξήσεις – ψίχουλα, που αποφασίζονται στα υπουργικά γραφεία και συμφωνίες με τον ΣΕΒ, αλλά με τους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετούς χώρους και πετάνε στα σκουπίδια Οδηγίες σαν την παραπάνω».


Έχει διαβαστεί 648 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 310 επισκέπτες και 1 μέλος.