Τετάρτη, 14 Μαΐ, 2025

  • ΕΝΑ μαζί: Λειτουργία νέου δικτύου ύδρευσης στη Νάουσα.Ακόμα ένα έργο της διοίκησης Καρανικόλα
  • Υπογραφές συμβάσεων για Επικαιροποίηση Μελέτης και Εργασίες Άρσης Ετοιμορροπίας του Αρχοντικού Καραναστάση
  • Το «άσυλο» στην ανομία της επιχειρηματικής δράσης
  • Επιστολή από εκατοντάδες δημιουργούς με αφορμή τη δολοφονία της Παλαιστίνιας φωτορεπόρτερ Φ. Χασόνα και πρωταγωνίστριας ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται στις Κάννες
  • Άλλο ένα πόρισμα «βούτυρο στο ψωμί» της επιχείρησης συγκάλυψης
  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΝΑ μαζί: Λειτουργία νέου δικτύου ύδρευσης στη Νάουσα.Ακόμα ένα έργο της διοίκησης Καρανικόλα1 Υπογραφές συμβάσεων για Επικαιροποίηση Μελέτης και Εργασίες Άρσης Ετοιμορροπίας του Αρχοντικού Καραναστάση2 Το «άσυλο» στην ανομία της επιχειρηματικής δράσης3 Επιστολή από εκατοντάδες δημιουργούς με αφορμή τη δολοφονία της Παλαιστίνιας φωτορεπόρτερ Φ. Χασόνα και πρωταγωνίστριας ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται στις Κάννες4 Άλλο ένα πόρισμα «βούτυρο στο ψωμί» της επιχείρησης συγκάλυψης5 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πανάκεια

Πανάκεια

Την πολιτική των αποσπασματικών μέτρων και των ψευτοεπιδομάτων ως πανάκεια για τη διαχείριση του δημογραφικού διαφήμισε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός από το συνέδριο «Δημογραφικό 2025», που έγινε με τη χορηγία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στη συζήτηση, μάλιστα, τέθηκαν ως άξονες οι «αντοχές» του συνταξιοδοτικού συστήματος, η «αξι... Περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΕΝΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

από Η Άλλη Άποψη
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΕΝΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση μίλησαν ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Αβραμόπουλος.
Σ. Αβραμόπουλος: Η ουσία είναι πώς το κράτος σας θα στηρίξει αποτελεσματικά την κερδοφορία των λίγων
«Η ουσία και αυτής της μεταρρύθμισης, που έρχεται σε συνέχεια άλλων, είναι πώς θα γίνει το κράτος σας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο πιο αποτελεσματικό στην υλοποίηση ενός σχεδιασμού για τη στήριξη της κερδοφορίας των λίγων», υπογράμμισε ο Σ. Αβραμόπουλος, με αποτέλεσμα, όπως είπε, οι Περιφέρειες να γίνονται πιο εχθρικές απέναντι στον λαό, τη ζωή του και το περιβάλλον.
Εμβάθυνε σε μια σειρά ζητήματα, όπως το γεγονός ότι τη στιγμή που δεν αυξάνεται η χρηματοδότηση προς τις Περιφέρειες για μόνιμες προσλήψεις, θωράκιση υπηρεσιών και υποδομές, την ίδια ώρα κυβέρνηση και ΕΝΠΕ επεξεργάζονται «μια διαφορετική μοιρασιά της πίτας της φοροληστείας του λαού ανάμεσα σε κεντρικό κράτος, Περιφέρειες και δήμους», για παράδειγμα σχετικά με τον άδικο φόρο του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, μιλώντας για τη «δημιουργική ασάφεια» ως προς τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, επισήμανε ότι «παραμένουν και οξύνονται προβλήματα σε κρίσιμους τομείς», όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση και γενικότερα η Πολιτική Προστασία. Στάθηκε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε «εν δυνάμει φορείς της Τοπικής Διοίκησης» που συνδυαστικά με την τραγική υποστελέχωση θα έχει ως αποτέλεσμα εργαζόμενοι να «μετακινούνται ως "δανεικοί" μεταξύ Περιφέρειας και δήμων, για να καλύπτονται τρύπες», ενώ στηλιτεύοντας τα «περί διαφάνειας, ελέγχου και δημοκρατίας», υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι «αιρετοί διώκονται γιατί αντιστέκονται σε αντιδραστικούς νόμους».
Τέλος, τόνισε ότι «το σύγχρονο και αναγκαίο» σήμερα είναι να γίνουν «μεγάλες ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας που θα κατοχυρώσουν εκτός των άλλων νέους πραγματικά δημοκρατικούς και αποτελεσματικούς θεσμούς για τους πολλούς, με επίκεντρο την ενεργητική συμμετοχή των εργαζόμενων στη διαδικασία λήψης, εφαρμογής και ελέγχου των αποφάσεων», συμπληρώνοντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί την «κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου που μετατρέπει τους ΟΤΑ σε τροχονόμους εργολάβων και συμφερόντων, στελέχωση υπηρεσιών στο ύψος των αναγκών με μόνιμο προσωπικό που θα απολαμβάνει σύγχρονα δικαιώματα, αύξηση της χρηματοδότησης και ιεράρχηση απαραίτητων έργων και υπηρεσιών για το λαό».
Κ. Πελετίδης: Όσο καλούνται οι δήμοι να συμφιλιωθούν με το επιχειρηματικό κέρδος, δεν θα υπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες

Ο Κ. Πελετίδης, από πλευράς του, πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση μέσω του Κώδικα επιδιώκει να υλοποιήσει τη στρατηγική της και τον κύριο στόχο της που δεν είναι άλλος από τη «συμφιλίωση» της Τοπικής Διοίκησης με την επιχειρηματική δράση, δηλαδή με «την κυριαρχία του κεφαλαίου και των επιλογών ικανοποίησης των αναγκών τους». Εξήγησε ότι ο νέος Κώδικας επί της ουσίας δεν λύνει βασικά προβλήματα των δήμων, όπως υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, ενώ αντιμετωπίζει τους δήμους ως κρατικές υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο που ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος να αποδεχθεί την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που είχε κατατεθεί και ως τροπολογία από το ΚΚΕ για διαγραφή ή μείωση οφειλών προς τους δήμους από τα Δημοτικά Συμβούλια και στην ακύρωση αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων να αποδεχτούν αγωγές εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών, επισήμανε ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, ώστε οι δήμοι να συμβάλλουν στην κερδοφορία του κεφαλαίου και να έχουν ρόλο στους κανόνες επίλυσης των αντιθέσεων μεταξύ εργολαβικών εταιρειών. 

Τόνισε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει οι δήμοι να απορροφούν και τη λαϊκή αγανάκτηση από την εφαρμογή της αντιλαϊκής της πολιτικής, ενώ στηλιτεύοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί ένταξης της Τοπικής Διοίκησης στην περιβόητη αξιολόγηση, είπε: «Οι εργαζόμενοί μας με χίλιες δυο αναπηρίες που τους έχουν δημιουργηθεί, συνεχίζουν τον αγώνα τους και εμείς θα τους λέμε "δεν τα καθάρισες καλά"; Πόσους εργαζόμενους έχουμε στο Πράσινο, στην αυτεπιστασία, με τι ταχύτητα θα ανταποκριθούμε για την αποκατάσταση μιας Παιδικής Χαράς και όταν δεν θα πάρουμε καλό βαθμό στην κρίση που έρχεται, τι θα μας πει η κυβέρνηση; "Δεν είστε κατάλληλοι, για να έρθουν οι όμιλοι". Αυτούς που έλεγα ότι έχουν καταντήσει βάσανο για τη λειτουργία των δήμων μας».  

Τέλος, υπογράμμισε ότι απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει διέξοδος με την εξουσία να βρίσκεται στα χέρια της εργατικής τάξης. «Όσο θα καλούμαστε να συμφιλιωθούμε με το επιχειρηματικό κέρδος, ό,τι πάει να γίνει στους δήμους μας θα πρέπει να υπηρετεί αυτό και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Για να υπηρετηθούν οι λαϊκές ανάγκες και για να έχουμε αποτελεσματικότητα χρειάζεται άλλη εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ο λόγος είναι σε εμάς, στον λαό μας, τι επιλογή θα κάνουμε, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε; Αν θα κινηθούμε στην κατεύθυνση να έχουμε ανατροπές ή με ασπιρίνες θα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε κάποια μικροζητήματα και θα λέμε ότι θα επέλθει ανακούφιση. Οι φαντάροι που είμαστε εμείς στην πρώτη γραμμή για να λύσουμε προβλήματα χρειαζόμαστε ανατροπές που ουσιαστικές και εργαλεία για να έχουμε αποτέλεσμα για τον λαό μας». 

Να σημειωθεί ότι κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε το περιεχόμενο του Κώδικα, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.

Ο Κώδικας, ανάμεσα σε άλλα, περιέχει ρυθμίσεις και για τον νέο καλπονοθευτικό τρόπο διεξαγωγής δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ο οποίος, με πρόσχημα και τη διευκόλυνση της συμμετοχής των δημοτών να πραγματοποιούνται σε ένα γύρο, εμπεριέχει και την αντιδραστική ρύθμιση της δυνατότητας «για όποιον το επιθυμεί» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (!) με ό,τι αυτό σημαίνει για το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της διαδικασίας, αν λάβουμε υπόψη και την πρόσφατη πείρα από την επιστολική ψήφο.

Αξιοσημείωτη, όμως, ήταν και η αναφορά του ότι πάλι με πρόφαση την «προστασία του περιβάλλοντος» προβλέπεται ένα νέο πλαίσιο τρόπου που θα γίνεται η προεκλογική εκστρατεία, με τον υπουργό να εκφράζει τις... περιβαλλοντικές του ευαισθησίες, λέγοντας ότι έτσι θα «μπει ένα τέρμα στις ατέλειωτες τοιχοκολλήσεις που ρυπαίνουν παρά διευκολύνουν τον πολιτικό διάλογο». Ουσιαστικά η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει και επίσημα την προστιμολαγνία που επέδειξε και απέναντι στο ΚΚΕ σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, κινούμενη, όμως, σε δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς μάλλον έχει ξεχάσει ότι στοίβες από φυλλάδια βουλευτών της εμπόδιζαν την πρόσβαση σε εισόδους πολυκατοικιών στο κέντρο της Αθήνας.


Έχει διαβαστεί 370 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 165 επισκέπτες και 0 μέλη.