Δευτέρα, 17 Μάι, 2021

  • Σημεία των καιρών…
  • Νάουσα: Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 16/5
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό
  • Αυτό είναι το νόημα του αθλητισμού!
  • Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid σε Νάουσα, Στενήμαχο,Επισκοπή και Λευκάδια
Σημεία των καιρών…1 Νάουσα: Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 16/53 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό4 Αυτό είναι το νόημα του αθλητισμού!5 Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid σε Νάουσα, Στενήμαχο,Επισκοπή και Λευκάδια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ισ­ραη­λι­νή αυ­το­ά­μυ­να…

8 παιδιά και 2 γυναίκες, στο σπίτι τους,νεκρά από ισραηλινό πλήγμα Δεν είχαν όπλα, δεν εκτόξευσαν ρουκέτες. Τα παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που φορούσαν τα καλά τους για την Έιντ αλ Φιτρ (έθιμο των Παλαιστινίων να φορούν καλά ρούχα στη διάρκεια της γιορτής αυτής που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού) Αυτή είναι η αυτ... Περισσότερα

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ: «Στεγνό καθάρισμα» για τα λαϊκά σπίτια και χιλιάδες επαγγελματίες

από Η Άλλη Άποψη
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ: «Στεγνό καθάρισμα» για τα λαϊκά σπίτια και χιλιάδες επαγγελματίες

Πράσινο φως για τη συγκρότηση «εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», των λεγόμενων bad banks (κακών τραπεζών), στις οποίες θα μεταβιβαστούν «κόκκινα» δάνεια και προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζικών ομίλων, έδωσε μέσα στην εβδομάδα η Κομισιόν.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να ελαφρύνει τις τράπεζες από τα «βαρίδια», προκειμένου να τονωθεί η τραπεζική χρηματοδότηση προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα, με φόντο και τις διεργασίες για την Τραπεζική Ενωση, στρώνει το χαλί για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών σε λαϊκά σπίτια και χιλιάδες επαγγελματίες.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδας στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, που κατατέθηκε αυτήν τη βδομάδα στη Βουλή, υπογραμμίζει ότι «οι οικονομίες στις οποίες το κανονιστικό πλαίσιο διευκολύνει την εκκαθάριση των μη οικονομικά βιώσιμων επιχειρήσεων και την είσοδο νέων έχουν περισσότερες πιθανότητες για δυναμική ανάκαμψη μετά από υφέσεις». Και «διευκρινίζει» πως «η έξοδος μη βιώσιμων επιχειρήσεων αναμένεται να διευκολύνει την τεχνολογική αναπροσαρμογή (...), η οποία συνεπάγεται και αναδιανομή πόρων σε νέους κλάδους».

Πρόκειται για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, η οποία μεταξύ άλλων σηματοδοτεί το «στεγνό καθάρισμα» δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, με προοπτική την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ, «η παρουσία οικονομικά μη βιώσιμων επιχειρήσεων επιβαρύνει οικονομικά υγιείς εταιρείες, μειώνοντας την κερδοφορία και τις προοπτικές ανάπτυξής τους, σαν να ήταν ένα είδος φόρου».

«Ενιαία αγορά»... πλειστηριασμών

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να παρασχεθούν στα κράτη - μέλη και στον χρηματοπιστωτικό τομέα τα απαραίτητα «εργαλεία» για την έγκαιρη αντιμετώπιση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) με μέτρα για την ανάπτυξη της σχετικής «αγοράς», πρότεινε:

-- Την «περαιτέρω ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για επισφαλή περιουσιακά στοιχεία». Πρόκειται για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων με τη μεγαλύτερη εμπλοκή funds και λοιπών «κορακιών», ενώ η Κομισιόν κρίνει σκόπιμη και τη δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού κόμβου δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί ως «αρχείο δεδομένων στο οποίο θα στηρίζεται η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων».

-- «Στήριξη της σύστασης και συνεργασίας εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ». Οπως τονίζουν, το ενωσιακό δίκτυο εθνικών εταιρειών θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιεί τον κόμβο δεδομένων για τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ τους, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους επενδυτές, τους οφειλέτες και τους διαχειριστές.

-- Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ για την εταιρική αφερεγγυότητα και την είσπραξη οφειλών με στόχο τη «σύγκλιση των πτωχευτικών δικαίων» στα κράτη της ΕΕ, σε μια εξέλιξη που όπως δείχνει και ο Πτωχευτικός Κώδικας που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση σηματοδοτεί πογκρόμ απέναντι στη λαϊκή κατοικία, στους εργαζόμενους, σε επιχειρήσεις που χρεοκοπούν και συνολικά τα λαϊκά στρώματα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται και το ενδεχόμενο διακρατικής χρηματοδότησης των κακών τραπεζών από τα κεφάλαια του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ.

Μαζικές μεταβιβάσεις «κόκκινων» δανείων

Τα παραπάνω σηματοδοτούν και την επιτάχυνση των σχετικών διεργασιών που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα μας.

Θυμίζουμε πως η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ήδη υποβάλει πρόταση σχετικά με τη συγκρότηση λεγόμενης κακής τράπεζας, στην οποία υπολογίζει να περιέλθουν δάνεια άνω των 40 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε μέσα στη βδομάδα η ΤτΕ, στο τέλος του γ' τριμήνου του 2020 τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες και τα διαχειρίζονται «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» ανήλθαν - σε όρους ονομαστικής αξίας - στα 32,97 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ποσό αυτό αφορά επιχειρηματικά δάνεια ύψους 11,45 δισ., ενώ τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, που έχουν περάσει στη διαχείριση των διαφόρων funds, φτάνουν σε 5,1 δισ., τα καταναλωτικά δάνεια σε 11,9 δισ. και τα στεγαστικά σε 4,4 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» η Κομισιόν κάνει ειδική αναφορά στη βελτίωση της λειτουργικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών και την «επιτυχή κατάληξη» των πλειστηριασμών, ενώ «χαιρετίζει» τη δέσμευση της κυβέρνησης να περάσει «το συντομότερο δυνατό» τις Υπουργικές Αποφάσεις που χρειάζονται για να ενεργοποιηθεί ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας - κόλαφος για το λαό.


Έχει διαβαστεί 271 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 27 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 27 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 165 επισκέπτες και 0 μέλη.