Σάββατο, 15 Μάι, 2021

  • «Δολοφονώντας» …την ενημέρωση...
  • Τιμήθηκε η μνήμη του!
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ στο μπάσκετ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 15/5
  • Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
  • Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια
«Δολοφονώντας» …την ενημέρωση...1 Τιμήθηκε η μνήμη του!2 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ στο μπάσκετ3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 15/54 Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου5 Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μας δουλεύουν…

Μας δουλεύουν…

Πριν από 1 χρόνο μαθαίναμε πως ασφαλές άνοιγμα αγοράς & κοινωνικών εκδηλώσεων θα γίνει όταν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 700 ημερησίως. Φέτος ανοίγουμε τα πάντα, ακόμα & τον τουρισμό με πάνω από 2.000 κρούσματα, γεμάτες ΜΕΘ (πάνω από 600 διασωληνομένους) και πάνω από 50 νεκρούς… Περισσότερα

Κοροϊδία με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

από Η Άλλη Άποψη
Κοροϊδία με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Ανάμεσα στα ιδιαίτερα ζητήματα που αναδεικνύονται από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, είναι αυτό των καταστροφών στην παραγωγή και των αποζημιώσεων.

Το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς και σε συνδυασμό με τη διαχρονική απουσία έργων προστασίας, τους αφήνουν πολλές φορές χωρίς σοδειά και χωρίς εισόδημα. Το πρόβλημα αυτό πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο «Ιανός» και άλλα καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν πέρσι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Η πίεση που άσκησε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσω των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών στις πληττόμενες περιοχές ανάγκασε την κυβέρνηση να δώσει φέτος κάποια χρήματα.

Ωστόσο, οι αποζημιώσεις αυτές, που κατά πλειοψηφία προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, δεν μπορούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις δεν εφάρμοσαν ούτε τα αυτονόητα και δεν έδιναν φράγκο στον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στερώντας από τον οργανισμό πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τη δίκαιη αγανάκτηση των πληγέντων, ψηφίζοντας σχετική τροπολογία και προπαγανδίζοντας πως «είναι η πρώτη φορά μετά από σειρά ετών που ο ΕΛΓΑ εξοφλεί τόσο σύντομα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις».

Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Πέρα από το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις που έχουν ανακοινωθεί απέχουν σημαντικά από τις πραγματικές ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, οι συγκεκριμένες αλλαγές που έφερε η τροπολογία δεν μεταβάλλουν σε τίποτα την ουσία του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, με μια σειρά από «κόφτες». Ως αποτέλεσμα, οι αποζημιώσεις απέχουν διαχρονικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών των πληγέντων και σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε τα καλλιεργητικά τους έξοδα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση συντελεί η εφαρμογή του άρθρου 7 του κανονισμού. Κι ενώ οι εκτιμήσεις των κρατικών υπηρεσιών υπολογίζουν τις ζημιές στα 100 εκατομμύρια ευρώ, η επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις παραπάνω αλλαγές του κανονισμού δεν θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια με βάση την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους! Δηλαδή, ψίχουλα ξανά για τους αγρότες.

Επίσης, με εξαίρεση αυτούς που επλήγησαν από τον «Ιανό» και αποζημιώθηκαν σε ένα ποσοστό μετά από 5 μήνες, οι υπόλοιποι αγρότες συνεχίζουν πανελλαδικά να αποζημιώνονται με μεγάλη καθυστέρηση.  Την ίδια ώρα, παραμένουν σε ισχύ τα κυβερνητικά σχέδια για «αναμόρφωση» και «εξυγίανση» του ΕΛΓΑ, με στόχο την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ενισχύοντας τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του, επιφέροντας νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις στους αγρότες.

Παράλληλα, και αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει κάνει ελάχιστα για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια, αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα, γεγονός που αφήνει απροστάτευτους τους παραγωγούς στο μέλλον. Για παράδειγμα στην Καρδίτσα, δεν έχουν παρθεί ακόμη μέτρα για το κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο, με κίνδυνο να μην υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να καλλιεργήσουν ξανά και αποδοτικά.

Έχει διαβαστεί 299 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 15 Μαϊου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 19 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 16 Μαϊου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 699 επισκέπτες και 0 μέλη.