Πέμπτη, 23 Μάρ, 2023

  • Ελπιδοφόροι οι αγώνες στη Γαλλία
  • Ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο: Η Κομισιόν καλεί σε επιτάχυνση του «εγκλήματος»  ενώ υποδύεται την… απληροφόρητη
  • Η απορία μας
  • Στην πρώτη θέση των ΝΑΤΟικών χωρών η Ελλάδα σε πολεμικές δαπάνες!
  • Οι σιδηρόδρομοι ανοίγουν ... ακριβώς όπως έκλεισαν!
  • Εκλογές τον Μάη, δεσμεύσεις για ακόμα πιο εχθρικό προς τον λαό κράτος
Ελπιδοφόροι οι αγώνες στη Γαλλία1 Ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο: Η Κομισιόν καλεί σε επιτάχυνση του «εγκλήματος»  ενώ υποδύεται την… απληροφόρητη2 Η απορία μας3 Στην πρώτη θέση των ΝΑΤΟικών χωρών η Ελλάδα σε πολεμικές δαπάνες!4 Οι σιδηρόδρομοι ανοίγουν ... ακριβώς όπως έκλεισαν!5 Εκλογές τον Μάη, δεσμεύσεις για ακόμα πιο εχθρικό προς τον λαό κράτος6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μυστικές συνεννοήσεις...

Μυστικές συνεννοήσεις περίπου τριών εβδομάδων βρίσκονταν πίσω από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα διαρρέει το υπουργείο. Δεν θέλουμε βέβαια να πιστέψουμε ότι τόσες μέρες έψαχναν τα προγράμματά τους για να βρουν κενό στην ατζέντα. Πόσο μάλλον που δεν πρόκειται για την πρώτη τ... Περισσότερα

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023

από Η Άλλη Άποψη
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης, φτώχειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, για να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι «πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», προδιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας χτες στη δεύτερη συνεδρίαση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

«Υπήρξε πανευρωπαϊκά δημοσιονομική ευελιξία, απαιτείται όμως δημοσιονομική υπευθυνότητα και σταθερότητα. Υπήρξε ενίσχυση της ρευστότητας από το ευρωσύστημα, αλλά η νομισματική πολιτική γίνεται όλο και πιο συσταλτική και συνεχίζουμε να πλέουμε σε τρικυμιώδη διεθνή γεωπολιτικά ύδατα», ανέφερε, για να προσθέσει πως «γι' αυτό και ο προϋπολογισμός έχει ως βασικούς άξονες πολιτικής αφενός τη συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη», εννοώντας τα διάφορα ψίχουλα και «pass» «και αφετέρου την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας».

Οπως σημείωσε, αυτή «η συνετή πολιτική» της κυβέρνησης που σφίγγει διαρκώς και περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, για να συνεχίζεται η απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, έχει καταφέρει «η χώρα μας να γίνεται πόλος έλξης πολλών επενδύσεων. Αυτό αποτυπώνεται στην προσέλκυση παγκόσμιων επιχειρηματικών κολοσσών. Αυτό επιβεβαιώνεται από την πρωτιά της χώρας σε ευρωπαϊκούς δείκτες χρηματαγοράς». Παρουσίασε δε περιχαρής και ευρωπαϊκή έρευνα που δείχνει ότι «τρεις στους τέσσερις επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα γίνει ακόμα πιο ελκυστική τα προσεχή τρία χρόνια»...

Παίρνοντας τον λόγο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης επιβεβαίωσε ότι πίσω από τις φιλεργατικές κορόνες και τα περί «αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων», που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό, στην ουσία αγωνιά πώς θα ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των επενδυτών. Ετσι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στον τομέα των επενδύσεων κινείται χωρίς σχέδιο», πως «ο στόχος που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει για αύξηση των πραγματικών επενδύσεων κατά 23,4 δισεκατομμύρια το 2022, έναντι του 2021, περιορίζεται τελικά στο 10%. Μετά μάλιστα την καθίζηση της αμέσως προηγούμενης χρονιάς η επενδυτική έκρηξη παραπέμπεται ξανά για τον επόμενο χρόνο, ενώ οι στόχοι βεβαίως για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης καταρρέουν πλήρως».

Τρίβουν τα χέρια τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι αυτούς που «χαροποιεί ο προϋπολογισμός» είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς «θα συνεχιστεί η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που σημαίνει 871 εκατομμύρια λιγότερα από τον προϋπολογισμό και κέρδος για τους επιχειρηματίες που τους χαρίζονται».

«Γι' αυτούς προβλέπονται 14 δισ. για τη στήριξη των επενδυτικών τους σχεδίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ η εκταμίευση των δισ. «συνοδεύεται και με άλλα πρόσθετα αντιλαϊκά και αντεργατικά προαπαιτούμενα».

Για να στηριχθεί η καπιταλιστική κερδοφορία, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, αυξάνονται οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι σε βάρος του λαού.

Προβλέπεται μείωση κατά 410 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΝΑΤ για τις μη ασφαλιστικές αρμοδιότητες. Τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται, όπως και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και τα επιδόματα στα ΑμεΑ.

Οι συνολικές μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται κατά 243 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις αυξάνεται κατά 1,4 δισ. ευρώ, αλλά μόλις τα 527 εκατ. ευρώ προέρχονται από το κράτος. Τα υπόλοιπα θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους.

Παγώνουν οι δαπάνες για την Υγεία. Δηλαδή «το καπιταλιστικό κράτος οριοθετεί τη δυνατότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας, το σημερινό ανεπαρκέστατο έως άθλιο επίπεδο παροχών και ως διέξοδο καθιερώνει σε μεγαλύτερη κλίμακα τις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς, για να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

«Δράση, οργάνωση και αγώνας για να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι τα λαϊκά στρώματα, είναι ο μόνος δρόμος», τόνισε η Δ. Μανωλάκου.Έχει διαβαστεί 334 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 23 Μαρτίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 18 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 8 ως 20 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 248 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)