Πέμπτη, 18 Απρ, 2024

  • Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση
  • «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές
  • «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου
  • Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια
Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση1 «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές2 «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν3 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου5 Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για την επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή

του Αλέκου ΧατζηκώσταΜε την εκτόξευση drones και βαλλιστικών πυραύλων απάντησε- όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο- το Ιράν ξημερώματα Κυριακής 14 Απριλίου στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024 με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους.  Να θυμίσουμε ότι η επίθεση το... Περισσότερα

Ξεκινά καμπάνια για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων

από Η Άλλη Άποψη
Ξεκινά καμπάνια για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων

Σύσκεψη-εκδήλωση διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Πνευματικό Κέντρο «Αντώνης Τρίτσης» του Δήμου Αθήνας, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ για την έναρξη της καμπάνιας για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων Γερμανικών επανορθώσεων -πολεμικών αποζημιώσεων, για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ναζί στην κατοχή, αποφασισμένες από διεθνείς διασκέψεις.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γιώργος Μαργαρίτης, Πανεπιστημιακός, Καθηγητής Ιστορίας, με δράση στο κίνημα για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, ο Στέλιος Μπενετάτος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» επίσης με δράση στη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση, παραβρέθηκε ο Στέφανος Λουκάς.

Όπως τονίστηκε στην κεντρική εισήγηση που παρουσίασε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Τούλα Μητσέα, ογδόντα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την τριπλή φασιστική κατοχή, «οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν την αποκλειστική ευθύνη διαχρονικά, αφού έχουν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των οφειλόμενων γερμανικών αποζημιώσεων γιατί υπηρετούν την αστική τάξη προκρίνοντας τη συνεργασία των αστικών τάξεων Γερμανίας - Ελλάδας, τις συμμαχικές σχέσεις τους, σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Έτσι, καμιά από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν διεκδίκησε τις επανορθώσεις

Από την πλευρά της η ΟΔ Γερμανίας δεν αναγνωρίζει την υποχρέωσή της να πληρώσει τα οφειλόμενα. Μάλιστα το Γερμανικό ΥΠΕΞ με διάφορες μεθοδεύσεις -ίδρυση του “Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον” κλπ- επιχειρεί να επιδράσει στην ιστορική μνήμη του λαού μας ώστε να ξεχαστούν τα ναζιστικά εγκλήματα. Επίσης επιδιώκουν να ξαναγράψουν την ιστορία του Β'ΠΠ στα μέτρα του ιμπεριαλισμού, στην υπηρεσία της ΕΕ και της Γερμανίας και, για «να θολώσουν την ιστορική μνήμη», χρηματοδοτούν... “έργα συμφιλίωσης” σε μαρτυρικούς δήμους, εβραϊκές κοινότητες και εκπαιδευτικά ιδρύματα για έρευνες και μελέτες ιστορικού περιεχομένου».

Μετά την εισήγηση έγινε πλούσια συζήτηση με ενδιαφέρουσες εποικοδομητικές παρεμβάσεις και προτάσεις.

Στο ιστορικό των Γερμανικών επανορθώσεων αναφέρθηκε ο καθηγητής ιστορίας Γιώργος Μαργαρίτης, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της διεκδικητικής δράσης που αφορούν τόσο στην ενημέρωση λαού και νεολαίας όσο και στη συσπείρωση δυνάμεων για τη διεκδίκηση.

Το ΚΚΕ, επισημάνθηκε, από το 1946 ακόμα πρόβαλε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και, στη συνέχεια, σε κοινή δράση με την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κλιμάκωσε με υπομνήματα, αναφορές, ερωτήσεις και άλλες παρεμβάσεις προς τις κυβερνήσεις και τη Βουλή και προς την ΕΕ, με κινητοποιήσεις στη Γερμανική πρεσβεία, το Ελληνικό ΥΠΕΞ και την Ελληνική Βουλή.

Δίνοντας συνέχεια σε αυτή τη δράση της η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αποφάσισε όλο το χρόνο να οργανώσει κεντρικές εκδηλώσεις και δραστηριότητα όλων των Παραρτημάτων σε όλη τη χώρα με ανάπτυξη οργανωμένης διεκδικητικής δράσης. Άλλωστε είναι χρήματα οφειλόμενα στο λαό μας που μάτωσε με πάνω από 500.000 νεκρούς για την απελευθέρωση, το Δεκέμβρη 1944 και στη συνέχεια με την τρίχρονη Εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Επίσης στόχος είναι να αποκαλύπτεται ο βρόμικος ρόλος της Αστικής τάξης που, τότε, καλούσε το λαό «να κάτσει φρόνιμα», και τον εγκατέλειψε στην τύχη του φεύγοντας για Κάιρο και Λονδίνο, ενώ μια μερίδα της συνεργάστηκε με τους ναζί.

Ακόμα, να αποκαλύπτεται η σημερινή στάση της αστικής τάξης με τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επιχειρήσεις τους, θέτοντας το λαό μας σε τεράστιο κίνδυνο.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολύμορφες εκδηλώσεις από τα παραρτήματα όπως: Ενημερωτικές συσκέψεις, με εκθέσεις και προβολή φωτογραφιών, με ντοκιμαντέρ, ιστορικούς περιπάτους, διεκδικητικές συγκεντρώσεις κλπ. Επίσης με αξιοποίηση των Μουσείων Καισαριανής και Περιστερίου αλλά και άλλων μνημείων σε όλη τη χώρα. Με εκδηλώσεις σε πόλεις και περιοχές όπου έγιναν μπλόκα, όπως και σε μαρτυρικές πόλεις και χωριά.

Η πρώτη φάση της καμπάνιας θα έχει σταθμό την 9η Μάη, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης με διεκδικητική μορφή, οργανωμένη κινητοποίηση.

Μέσα από τη σύσκεψη, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ απεύθυνε κάλεσμα στις μαζικές εργατικές, λαϊκές , φιλειρηνικές ριζοσπαστικές εργατικές οργανώσεις του κινήματος να συμβάλλουν επίσης με τη δράση τους στη δίκαιη αυτή διεκδίκηση του λαού.


Έχει διαβαστεί 230 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 852 επισκέπτες και 0 μέλη.