Θα χάνουν οι εργαζόμενοι για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι: Το δόγμα αυτό, στο οποίο θα υπακούει και η επόμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τον μόνιμο μηχανισμό συμπίεσης των μισθών, μέσω του κατώτατου, επιβεβαίωσε η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τη ΓΣΕΕ.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκε ο τρόπος μέσω του οποίου παγιώνεται στο διηνεκές η αντεργατική παρέμβαση που έγινε το 2012, με την οποία ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή συμπίεση του «εργατικού κόστους», δηλαδή τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε αυτό που προ ημερών είχε ανακοινώσει η Νίκη Κεραμέως, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στα συνδικάτα να διαπραγματεύονται με τις εργοδοτικές ενώσεις την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (κάτι που καταργήθηκε με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου την προηγούμενη δεκαετία), αλλά ότι η διαδικασία αυτή θα πάρει ακόμα πιο σκληρό χαρακτήρα, καθώς ο κατώτατος μισθός θα προκύπτει από μαθηματικό αλγόριθμο με βάση την «παραγωγικότητα» και τον πληθωρισμό.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη στα χέρια του το πόρισμα Επιτροπής, την οποία συνέστησε το ίδιο, προκειμένου να ετοιμαστεί και ο νόμος για την πλήρη ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ για τον τρόπο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού.
Στο πόρισμα λοιπόν μεταξύ άλλων προτείνεται η «θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα καθορίζει το πώς θα αυξάνεται από το 2028 και μετά ο κατώτατος μισθός, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας».
Πρόκειται επομένως για ρύθμιση που όχι μόνο επιδιώκει να ακυρώσει τον ρόλο των συνδικάτων, αλλά και να μονιμοποιήσει άλλον έναν πολύ άδικο μηχανισμό υπολογισμού, που ως υπέρτατο κριτήριο θέτει το καπιταλιστικό κέρδος.
Οσο για τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι τάχα ενσωματώνει μια «φιλεργατική» Οδηγία για να καλύπτεται το 80% των εργαζομένων από ΣΣΕ, είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή χθες έλεγε πως δεν έχει «εξουσιοδότηση» για επαναφορά όλων εκείνων των εργαλείων που σχετίζονται με την κατοχύρωση Συλλογικών Συμβάσεων στην πράξη και τα οποία καταργήθηκαν με τα μνημόνια.
Πιο συγκεκριμένα:
Πρώτον, εξακολουθεί να «απαγορεύεται» η συλλογική διαπραγμάτευση για την Εθνική Γενική ΣΣΕ, αφού αντικαθίσταται από τον αλγόριθμο που περιγράψαμε παραπάνω.
Δεύτερον, η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε συζήτηση για επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης. Ετσι, η εργοδοσία θα μπορεί να παρακάμπτει όποια ΣΣΕ εκτιμά ότι της «κοστίζει» περισσότερο.
Τρίτον, απορρίπτει την επαναφορά της μετενέργειας των ΣΣΕ, δίνοντας το ελεύθερο στην εργοδοσία να τις τινάζει στον αέρα με τη λήξη τους.
Τέταρτον, εξακολουθεί να μην επιβάλλει την υποχρεωτικότητα σε κλαδικές ΣΣΕ, επιτρέποντας στην εργοδοσία να παραβιάζει ακόμα και όσες ΣΣΕ έχουν υπογραφεί.
Πέμπτον, απορρίπτει την επαναφορά των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους που τις δικαιούνται αναδρομικά, «κλέβοντας» τις προσαυξήσεις και παραπέμποντας στο ...2027.
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι κάθε αναφορά σε «επέκταση των ΣΣΕ» από την κυβέρνηση καταντά κενή περιεχομένου, αφού αυτές παραμένουν ξεδοντιασμένες.
Γιάννης Τασιούλας: Με τον αγώνα και την απεργία μας εντείνουμε τις διεκδικήσεις μας
Σχολιάζοντας τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, σημείωσε:
«Η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας για τον κατώτατο μισθό επιβεβαιώνει ότι ενισχύεται και αναβαθμίζεται ένας μηχανισμός, ως συνέχεια του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που θα λειτουργεί ως μόνιμος κόφτης των μισθών και με πρόβλεψη, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, να μειώνεται, όπως έγινε το 2012.
Στην πράξη, αυτό που προετοιμάζεται είναι η διαμόρφωση ενός κατώτατου μισθού που θα είναι αποτέλεσμα των κριτηρίων της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας, τα οποία θέτουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Η υπουργός Εργασίας θα εκδίδει το "διάταγμα" των κουτσουρεμένων μισθών, που θα εξασφαλίζουν στη μεγαλοεργοδοσία αυτό που ζητάει διακαώς: Φτηνή εργατική δύναμη, μισθούς και μεροκάματα συμπιεσμένα όλα προς τα ελάχιστα.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, που προετοιμάζεται να υλοποιηθεί με νόμο της κυβέρνησης πολύ σύντομα, οι εργαζόμενοι υγειονομικοί, ναυτεργάτες, στον Επισιτισμό, στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά επαγγέλματα, οι οικοδόμοι, θα απαντήσουν με τον αγώνα τους, τις κλαδικές απεργίες τους, και όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους με την επιτυχία της μεγάλης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη.
Εκεί, στον αγώνα, στην απεργία, στη διεκδίκηση, θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που διεκδικούμε, αυτό που έχουμε ανάγκη.
Μπορεί η κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη, αλλά θα καταλάβει και τη δική μας θέληση και απόφαση να αγωνιστούμε για τη ζωή μας και τις ανάγκες μας».