«Το γεωπολιτικό ρίσκο (...) επιτείνει τη χρηματοοικονομική αβεβαιότητα και οδηγεί σε μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων μέχρι και 1,5% εντός ενός έτους (...) οδηγεί σε απότομη αύξηση της τιμής πετρελαίου (...) πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις (...)». Αυτά και άλλα πολλά (π.χ. για το πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός) γράφουν τα αστικά επιτελεί... Περισσότερα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αποφασισμένη να εμπλέξει όλο και πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο την χώρα
από Η Άλλη Άποψη
Αποφασισμένη να εμπλέξει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δηλώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, στα πλαίσια των «συμμαχικών» της υποχρεώσεων, και έχοντας λάβει «πράσινο φως» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα που ομνύουν στις λυκοσυμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου.
Ο πρωθυπουργός,Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον «Alpha», απέρριψε το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με το επιχείρημα πως δεν τίθεται θέμα συμμετοχής στρατευμάτων από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ανακοίνωσε πως αν ζητηθεί από το ΝΑΤΟ να σταλούν Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε ΝΑΤΟικές χώρες που βρίσκονται κοντά στο πεδίο της μάχης«φυσικά και θα το κάνουμε, αλλά δεν μας έχει ζητηθεί».
Κάτι ανάλογο είχε πει άλλωστε στη Βουλή και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, όταν υποστήριξε ότι η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία θα έπρεπε να γίνει μέσω συλλογικών αποφάσεων...
Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της επικίνδυνης απόφασης να σταλεί πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, βαφτίζοντας «ηθικά σωστό» και «εθνικά επιβεβλημένο» την ενεργότερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε θύτη, αλλά και σε στόχο αντιποίνων από το αντίπαλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι τα όπλα που έστειλε στους Ουκρανούς η Ελλάδα δεν θα αλλάξουν κάτι στο πεδίο, αλλά «στείλαμε ένα σήμα ότι τιμούμε τις συμμαχίες της χώρας».
«Με ποια ηθική υπόσταση θα ζητούσαμε βοήθεια αν βρισκόμασταν στην ίδια κατάσταση», ήταν ένα ακόμη από τα επιχειρήματα που επιστράτευσε για να δικαιολογήσει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Όμως, η βασική απειλή προέρχεται από την «σύμμαχο» Τουρκία, ενώ η στάση των «εταίρων» στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ στην καλύτερη των περιπτώσεων συνοψίζεται στη φράση «βρείτε τα» που θεριέυει την επιθετικότητα της Άγκυρας. Το ίδιο κάλπικο είναι το επιχείρημα ότι λογικές αναθεωρητισμού και αποστρατιωτικοποίησης δεν έχουν θέση, αφού οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ- πέραν της στήριξης που παρέχουν στην Τουρκία, στο όνομα της διασφάλισης της συνοχής του ευρωατλαντικού στρατοπέδου- έχουν αλλάξει τα σύνορα ουκ ολίγες φορές.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε «ανοιχτός» να συναντηθεί «ανά πάσα στιγμή» με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, λέγοντας πως από αυτή τη συνάντηση «δεν θα έρθει ξαφνικά η άνοιξη», αλλά θα μπορούσε «να εκτονωθεί η ένταση». Ιδιαίτερη ανησυχία γεννάει η επισήμανση του ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συναντηθούν γιατί «συγκροτούμε τη Νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», σε μια περίοδο που ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός «τρέχει» επικίνδυνες διευθετήσεις για να εξασφαλίσει τη συνοχή του.