Το φως ανάβει ...με το ρολόι, με τα λεπτά μετριέται ο θερμοσίφωνας, κυνήγι στις πρίζες και περιορισμός χρήσης σε άλλες συσκευές. Αυτή είναι η εικόνα που έγινε ...συνήθεια, ειδικά τους τελευταίους μήνες που η ενεργειακή φτώχεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον περασμένο Δεκέμβρη καταγράφουν μάλιστα «βουτιά»... Περισσότερα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Επιδοτήσεις "ψίχουλα" για τον λαό, ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
από Η Άλλη Άποψη
Μόλις στα 42 ευρώ το μήνα για τα νοικοκυριά ανέρχεται η επιδότηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας , η επιδότηση αφορά περίπου 4 εκατομμύρια παροχές ηλεκτρικού ρεύματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ψίχουλα που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι κλιμακωτά, δηλαδή όσο αυξάνονται οι κιλοβατώρες τόσο μειώνεται το ποσοστό επιδότησης. Για παράδειγμα, στην κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες τον μήνα η επιδότηση ανέρχεται στο 80%, στην κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες μειώνεται στο 60% κ.ο.κ.
Η επιδότηση των νοικοκυριών για τον Γενάρη ανέρχεται στα 157 εκατομμύρια ευρώ και με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση εκτός όλων των άλλων επιχειρεί να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις από το κύμα των ανατιμήσεων αλλά ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει επίσης πως η ΔΕΗ θα εισπράξει τα χρήματά της και δεν θα υποστούν μειώσεις τα κέρδη της. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ότι θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης καθορίζεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για το φυσικό αέριο, ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά, ενώ σε μη οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
Η κυβέρνηση επικαλείται τις «πρωτόγνωρες» διεθνείς τιμές για τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, για να καλύψει τις ευθύνες της σχετικά με την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας που εφαρμόζει, αλλά και της λεγόμενης πράσινης μετάβασης που οδηγεί στην εξάρτηση από τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς, κάτι που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ.