Στη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο νόμο - λαιμητόμο για τον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις, δεν υπήρξε βουλευτής της κυβέρνησης που να μην πανηγυρίσει για τις «επιτυχίες» της στη «μείωση της ανεργίας». Τον τόνο έδωσε η ίδια η υπουργός Εργασίας, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να κομπάζει για το «κατόρθωμα». Ομως, μια πιο προσεκ... Περισσότερα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Επικαλείται την «ατομική ευθύνη» για να μην αποζημιώνει τους αγρότες
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Προκλητικά και εχθρικά για τους αγρότες, που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τις χαλαζοπτώσεις του προηγούμενου μήνα, τοποθετήθηκε για άλλη μια φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης. Οπως είπε, «η απάντηση είναι όχι», δηλαδή ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100%, «γιατί είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει και μία διαδικασία, ένα κίνητρο ας το πω έτσι, προκειμένου ο παραγωγός να παίρνει τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής του καλύψεως, προκειμένου να απομειώνει τη ζημία». Αυτή ήταν η απάντησή του στο δίκαιο αίτημα των παραγωγών, καθιστώντας τους δηλαδή υπεύθυνους για την καταστροφή που έπαθαν. Οπως είπε, «ακόμα και σε μία μελλοντική αναθεώρηση του ΕΛΓΑ, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα αλλάξει, γιατί δεν πρέπει να αλλάξει».
Τα παραπάνω λέχθηκαν κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, με την οποία ζητούσε να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν από τις χαλαζοπτώσεις οι αγρότες - παραγωγοί μήλων και κερασιών των χωριών Ζαγορά, Πουρί, Μακρυράχη και Ανήλιο του Νομού Μαγνησίας.
Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης τόνισε πως είναι η τρίτη χρονιά που οι αγρότες αυτών των χωριών είδαν να καταστρέφεται η παραγωγή τους, λόγω και της παντελούς ανυπαρξίας αντιχαλαζικής προστασίας στην περιοχή. Ενώ σημείωσε ακόμα πως οι αποζημιώσεις που δόθηκαν για την προηγούμενη χρονιά ήταν ψίχουλα σε σχέση με τις ζημιές και υπογράμμισε πως για τις καταστροφές του 2019, ο ΕΛΓΑ οφείλει ακόμα το 35% της αποζημίωσης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις της ζημιάς, για να αποζημιωθούν οι αγρότες για τη ζημιά. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιώνει τους αγρότες για το 100% την παραγωγή από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, αλλά αντίστοιχα και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη να εγκατασταθούν τα συστήματα αντιχαλαζικής προστασίας στις συγκεκριμένες περιοχές, όπου σημειώνονται κάθε χρόνο έντονες χαλαζοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τις καταστροφές.
Απαντώντας κυνικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, για άρνηση της αποζημίωσης στο 100% της ζημιάς των παραγωγών και αποθέωσε την ατομική ευθύνη, όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Κι αυτό παρότι οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα για την ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου. Ο υπουργός στην απάντησή του εξάρτησε την έγκαιρη και γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων από τη «δημοσιονομική κατάσταση και το αν θα μπορέσει ταμειακά να εξυγιανθεί» ο ΕΛΓΑ, ξεχνώντας προφανώς ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, καμιά κυβέρνηση δεν τον έχει επιδοτήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλεπόταν. Προανήγγειλε δε την «αναδιοργάνωση» και «εξυγίανση» του ΕΛΓΑ, όχι στη βάση των αιτημάτων των αγροτών που ζητούν κρατική χρηματοδότηση, αλλά με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Το σχετικό σχέδιο, ανέφερε, θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη δευτερολογία του τόνισε πως στον ΕΛΓΑ υπάρχει έλλειψη προσωπικού και υπενθύμισε πως στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου αναφερόταν πως δεν θα είναι μόνιμο το προσωπικό που αναμένεται να προσληφθεί, αλλά με συμβάσεις. Επισήμανε ακόμα πως εάν δεν γίνει έγκαιρα η εκτίμηση και δεν αποζημιωθούν οι αγρότες, θα επιβαρυνθούν με τεράστια κόστη, γιατί οι αραιώσεις απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Τέλος, επισήμανε πως παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης, παραμένει η έλλειψη μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας καθώς και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Και γι' αυτές τις ελλείψεις οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, αλλά και στην Τοπική Διοίκηση, στις Περιφέρειες και τους δήμους. ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ