«Κανένας κίνδυνος εμπορευματοποίησης του νερού δεν υπάρχει», λέει η κυβέρνηση μετά το νομοσχέδιο που ψήφισε, και γελάνε και οι ...γεωτρήσεις. Αφού λοιπόν το νερό δεν κινδυνεύει να γίνει εμπόρευμα, τότε πώς εξηγούνται οι δεκάδες εταιρείες εμφιάλωσης και εμπορίας νερού, που προϋπολογίζουν τζίρο περί τα 800 εκατ. ευρώ το 2023; Τα μεγέθη τ... Περισσότερα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Πανηγυρίζει για τα κέρδη που θα έχουν οι μεγαλοξενοδόχοι πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων
από Η Άλλη Άποψη
Τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού που αναμένουν μια«καλή χρονιά» για τα κέρδη τους εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Τουρισμού.
Κάνοντας σαφές ότι πάνε πια περίπατο ακόμα και εκείνα τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια, είπε ότι «το 2022 θα είναι το πρώτο καλοκαίρι εδώ και τρία χρόνια όπου δε θα έχουμε ουσιαστικά πανδημικούς περιορισμούς και σκοπός μας είναι να κεφαλαιοποιήσουμε την καλή εικόνα της χώρας, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη τουριστική περίοδο φέτος την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και -γιατί όχι- τον χειμώνα. Διότι κεντρικός σκοπός της κυβέρνησης είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αναμένουν μια «καλή χρονιά», καθώς «όλες οι πρώτες ενδείξεις, όλοι οι πρώιμοι δείκτες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικοί. Το πρώτο 20ήμερο του Απριλίου πήγε πάρα πολύ καλά και ως προς τον εισαγόμενο τουρισμό και ως προς τον εγχώριο τουρισμό».
Εμπαίζοντας τους εργαζόμενους που εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας στον κλάδο του τουρισμού, έστειλε «ένα μήνυμα σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού: ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει κι αυτοί να συμμετέχουν στην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου. Αυτό δεν σημαίνει μόνο καλύτερες απολαβές, σημαίνει και απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της εργατικής νομοθεσίας».
«Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στους ελέγχους που θα κάνουμε φέτος το καλοκαίρι και δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα φαινόμενο κατάχρησης ισχύος του εργοδότη εις βάρος των εργαζόμενων στον ελληνικό τουρισμό», πρόσθεσε, την ώρα που το νομοθετικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα στους μεγαλοξενοδόχους να χρησιμοποιούν μια τεράστια γκάμα ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι διαλυμένοι και σχεδόν ανύπαρκτοι.
Επίσης, αναφέρθηκε στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις που θα γίνουν «σχετικά σύντομα», «ώστε να διευρυνθούν τα προγράμματα αυτά και να μπορούν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν οικονομική δυσκολία και αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αυτής της παγκόσμιας εισαγόμενης οικονομικής κρίσης, να κάνουν τις διακοπές τους με τη στήριξη του ελληνικού κράτους». Προγράμματα πληρωμένα από τους εργαζόμενους, που ήταν πάντα πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για αναψυχή και ξεκούραση.