Τρίτη, 16 Απρ, 2024

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
  • Απεργία σήμερα στα ΜΜΕ
  • Δίωρη στάση εργασιών από τους δικαστικούς υπαλλήλους
  • ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΜ στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας για την άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας
  • Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση
ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ1 Απεργία σήμερα στα ΜΜΕ2 Δίωρη στάση εργασιών από τους δικαστικούς υπαλλήλους3 ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΜ στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ4 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας για την άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας5 Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κανείς εφησυχασμός!

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκτοξεύουν σε άλλο επίπεδο τους κινδύνους στην περιοχή και φέρνουν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου. Οι πύλες της Κολάσεως χάσκουν ορθάνοιχτες για τους λαούς και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.Μαζί με την επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει η αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική ... Περισσότερα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Νέο χαράτσι στον λαό για τη διαχείριση των απορριμμάτων

από Η Άλλη Άποψη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Νέο χαράτσι στον λαό για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στην φιέστα για τα εγκαίνια της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, πανηγυρίζοντας για τη νέα μπίζνα του κεφαλαίου και διαβεβαιώνοντας πως θα κάνει ό,τι απαιτείται για να διασφαλίσει την κερδοφορία της, την ώρα που ο λαός καλείται να πληρώσει ακόμα πιο ακριβά δημοτικά τέλη.

Χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τα οικονομικά οφέλη για την ντόπια αστική τάξη, είπε ότι η μονάδα «ανακουφίζει» «από βάρη εκατομμυρίων ευρώ» που συνεπάγονταν τα συνεχή πρόστιμα της ΕΕ στη χώρα μας (άρα μένουν κι άλλα χρήματα για τη χρηματοδότηση των ομίλων), ενώ, «ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή Ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές ταυτόχρονα για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο».

Μίλησε για «αναβάθμιση της οικονομικής ζωής», με «πρόσθετες οικονομικές δραστηριότητες, περισσότερες εξαγωγές». Διόλου τυχαία, ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», Γ. Αγραφιώτης, σημείωσε ότι η μονάδα «έχει ξεπεράσει όλους τους στόχους που έχουν τεθεί και με το παραπάνω, ενώ ήδη εξάγει απόβλητα στο εξωτερικό, σε χώρες όπως Πορτογαλία και Γερμανία, έχοντας τα πρώτα έσοδα».

Σημειωτέον, η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη θα δέχεται τα απόβλητα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας και θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες μονάδες σε Μεσσηνία και Λακωνία. Μέρος του κόστους για το περιλάλητο έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 135 εκατομμυρίων ευρώ, καλύπτεται από ευρωενωσιακούς πόρους, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για την περίοδο 2021 - 2027 έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, σε άλλη μια απόδειξη του πώς ανοίγουν οι κρουνοί για το κεφάλαιο, ενώ οι λαϊκές ανάγκες βρίσκονται πάντα σε δεύτερη μοίρα.

Τέλος, στηλίτευσε τις αντιδράσεις απέναντι στην «επένδυση», καλώντας τις τοπικές αρχές, εφόσον «οι εκλογές πέρασαν και δεν θα έχετε εκλογές για μία πενταετία», «να βάλουμε στην άκρη τις όποιες τοπικές αντιδράσεις μπορεί να υπάρχουν», αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα τέτοιων αιρετών για τα σχέδια κυβερνήσεων και κεφαλαίου.

Συνένοχες στο έγκλημα οι δημοτικές αρχές

«Πανηγυρίζουν κυβέρνηση και επιχειρηματίες, που με τη σφραγίδα και την παρουσία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται το έγκλημα της παράδοσης στο μεγάλο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, με σοβαρές συνέπειες στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, στην υγεία και στο περιβάλλον». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αρκαδία. Και επισημαίνει:

«Είναι γνωστό ότι ήδη, δημοτικές αρχές όπως της Κορίνθου και της Οιχαλίας, ακόμα και πριν από τις εκλογές αύξησαν ως πρώτη δόση υπέρογκα τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα, ενώ άλλοι μετά τις τοπικές εκλογές, όπως η δημοτική αρχή Καλαμάτας, άρχισαν να ψελλίζουν για το υπέρογκο κόστος με την υλοποίηση της ΣΔΙΤ. Είναι όλοι τους συνένοχοι στο έγκλημα!

Το έργο αυτό δεν είναι καινούργιο για να πέφτουν δήθεν από τα σύννεφα κάποιοι. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, δώδεκα χρόνια τώρα, με τη στήριξη ανεξαιρέτως όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ όσο συγκυβερνούσε με τη ΝΔ. Πρωτεργάτες ήταν οι περιφερειακές αρχές, και η νυν και η προηγούμενη. Το έργο αυτό στήριζαν ή ανέχτηκαν όλες οι δημοτικές αρχές. Γι' αυτό δεν πιάνουν τα "κλαψουρίσματα" τώρα που αποκαλύπτονται οι συνέπειες.

Μόνο το ΚΚΕ, οι περιφερειακοί και οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", μαζί με τους κατοίκους, πρώτα και κύρια των περιοχών που θίγονται πιο πολύ, αντιπάλεψαν αυτές τις επιλογές. Σε αντιπαράθεση με τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ που το μόνο που εγγυάται είναι σταθερή κερδοφορία με κρατικό χρήμα στους επιχειρηματίες, οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρόβαλαν τη μόνη φιλολαϊκή διαχείριση: Να γίνεται από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, με πολιτικές πρόληψης της παραγωγής απορριμμάτων, ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση. Με χωροθέτηση των μονάδων διαχείρισης με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.

Καλούμε τον λαό της Πελοποννήσου να αντιπαλέψει την επιλογή αύξησης των δημοτικών τελών που θα επιχειρήσουν όλες οι δημοτικές αρχές το επόμενο διάστημα.

Δεν γίνεται για μια ακόμα φορά το κόστος για τις μπίζνες των μεγαλοεπιχειρηματιών να πέσει στα λαϊκά στρώματα που ήδη στενάζουν από την ακρίβεια, την ανεργία, τη φοροληστεία, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.

Τα εργατικά σωματεία, οι επαγγελματικοί, εμπορικοί και επιστημονικοί σύλλογοι να αντιδράσουν ενάντια στη νέα αύξηση της φορολογίας μέσω των δημοτικών τελών».


Έχει διαβαστεί 293 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 364 επισκέπτες και 0 μέλη.