Την ανησυχία τους για τα «απόνερα» της εκλογής Τραμπ στις ευρωατλαντικές σχέσεις εκφράζουν τα αστικά επιτελεία στην από δω πλευρά του Ατλαντικού, την ώρα που η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας κλιμακώνεται στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και η μεγαλύτερη οικονομία της, η γερμανική, κατρακυλάει σε κρίση.Οι «τροχιοδεικτικές» της κυβέρνησης Τραμπ για ... Περισσότερα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Συνεχίζει να «κλείνει το μάτι» στις απολύσεις με αφορμή τον εμβολιασμό
από Η Άλλη Άποψη
Το μάτι στις απολύσεις ανεμβολίαστων συνεχίζει να κλείνει η κυβέρνηση καθώς μετά τιςδηλώσεις της υφυπουργού ΕργασίαςΔόμνας Μηχαϊλίδουτη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης και ΕπενδύσεωνΆδωνις Γεωργιάδηςπου υποστήριξε ότι η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει σε μια επιχείρηση να απολύσει εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί.
Μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση».
Ανέφερε ακόμα πως «Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος» και πρόσθεσε ότι «η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση».
Γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση, είτε για λόγους εκβιασμού είτε για άλλους λόγους, δεν αντιτίθεται στις απολύσεις εργαζομένων με αφορμή τον εμβολιασμό αλλά απλά δηλώνει ότι δεν χρειάζεται να γίνει νομοθετική παρέμβαση αφού η ισχύουσα νομοθεσία το προβλέπει.
Σε ότι αφορά το Δημόσιο ο υπουργός ΕσωτερικώνΜάκης Βορίδηςανέφερε επίσης στον Σκάι πως σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία. Για το αν ωστόσο τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου.