«Το ζήτημα είναι να είμαστε στη Βουλή για να σταματάμε πράγματα. Το ΚΚΕ είναι 49 χρόνια και δεν έχει κάνει πράγματα, δεν είναι ζήτημα να λέμε ένα όχι για να καταγράφεται. Εγώ 6 μήνες στη Βουλή και τους έκανα άνω κάτω». Αυτά έλεγε σήμερα σε μια ακόμα φιλόξενη «prime time» εκπομπή η Κωνσταντοπούλου.Και όντως μόλις σε ένα εξάμηνο στη Βουλ... Περισσότερα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σύσκεψη εργασίας για τον προσεισμικό έλεγχο
από Η Άλλη Άποψη
Με χαρακτηριστική καθυστέρηση ...δεκαετιών έγινε το πρωί «σύσκεψη εργασίας» στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα τον «άμεσο προσεισμικό έλεγχο για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας δημόσιων κτιρίων (σε πρώτη φάση σχολείων και νοσοκομείων)». Οι σχετικές «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Τις προηγούμενες μέρες, πάντως, διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με τη συνδρομή επιστημόνων - στελεχών κρατικών οργανισμών, καλλιεργούσαν εφησυχασμό ότι η Ελλάδα είναι δήθεν πολύ πιο θωρακισμένη σε σχέση με την Τουρκία. Ωστόσο, η χώρα μας είναι 1η στην Ευρώπη σε σεισμικότητα και 6η στον κόσμο, σε ότι αφορά τη συχνότητα των σεισμών αλλά και την απελευθέρωση ενέργειας από τους σεισμούς. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα:
Το 60% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα χωρίς καθόλου αντισεισμικούς κανονισμούς ή με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, που έχει τροποποιηθεί - αναθεωρηθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από τότε!Ακόμα κι αυτός ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων, που θεσπίστηκε το 2001, έχει υλοποιηθεί μόνο στο 25% περίπου, κυρίως σε σχολεία, χωρίς τα αποτελέσματα να έχουν δημοσιοποιηθεί.
Κρίσιμες κρατικές υπηρεσίες για την πρόληψη και τη διαχείριση των σεισμών παραμένουν υποστελεχωμένες, χωρίς τα αναγκαία μέσα και τις υποδομές, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, καθώς συνολικά τα μέτρα προστασίας από φυσικές καταστροφές είναι στα αζήτητα και μη επιλέξιμα επειδή δεν φέρνουν κέρδη στο κεφάλαιο.
Επίσης σήμερα ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα, όπου συνάντησε τα μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Εκεί μίλησε για «εθνική αποστολή» και «προβολή της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών μας, σε συνθήκες γεωπολιτικά δύσκολες». Επιβεβαίωσε έτσι ότι επιταχύνονται επικίνδυνες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά, πάνω στα συντρίμμια, επιχειρώντας να καπηλευτεί το κλίμα αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς.