Τρίτη, 27 Φεβ, 2024

  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ «ΥΔΡΑ»
  • Για ποιον τελικά «πάει καλά η οικονομία»;
  • Ιστορική νίκη της Κούβας επί των ΗΠΑ!
  • Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Εκφυλισμός σε νέα πίστα...
  • ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Προαναγγέλλει επιτάχυνση του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ
  • Ξεκινά καμπάνια για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ «ΥΔΡΑ»1 Για ποιον τελικά «πάει καλά η οικονομία»;2 Ιστορική νίκη της Κούβας επί των ΗΠΑ!3 Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Εκφυλισμός σε νέα πίστα...4 ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Προαναγγέλλει επιτάχυνση του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ5 Ξεκινά καμπάνια για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν θάβεται!

Δεν θάβεται!

Ούτε μονόστηλο δεν έβαλαν στην πλειοψηφία τους οι εφημερίδες κάθε απόχρωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο - όπως και χτες Δευτέρα - για την αυριανή μεγάλη πανεργατική απεργία. Στην καλύτερη περίπτωση και σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν το μεγάλο απεργιακό μέτωπο, γράφουν γενικά για μια απεργία της ΑΔΕΔΥ, «με αφορμή τον ένα χρόνο από το... Περισσότερα

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1821

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1821

Στα «μέτρα» των σημερινών αντιδραστικών στόχων της αστικής τάξης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της μέσα και από τη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, και στην προσπάθεια να στοιχίσουν το λαό στους στόχους του κεφαλαίου που βαφτίζουν «εθνικούς», προσπαθούν να «κοψοράψουν» το μήνυμα της σημερινής επετείου του 1821 κυβέρνηση, αστικά κόμματα και επιτελεία, ενόψει και των σημερινών επίσημων εκδηλώσεων.

Ενόψει της σημερινής κορύφωσης των εκδηλώσεων, χτες ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στην Εθνική Πινακοθήκη τούς επίσημους προσκεκλημένους του από Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κύπρο, και με αναφορές στο ρόλο της Βρετανίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, όπως και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, σημείωσε πως «η Ιστορία (...) μας θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας», ζητώντας από τους υπόλοιπους να μείνουν «συνεργάτες και στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει για όλους μας το μέλλον».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πρέσβεις Γαλλίας και Βρετανίας, η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου. Ακολούθησε ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη.

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον Ρώσο πρωθυπουργό M. Μισούστιν που βρίσκεται από χτες στην Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έλεγε ότι «στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί και οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά», για να σημειώσει ερχόμενος στο σήμερα πως «η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουμε ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία βέβαια οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επέτειο «κοινή γιορτή» για Ρωσία και Ελλάδα. «Οι πρόγονοί μας πάντα στήριζαν τον ελληνικό λαό στον αγώνα του για την ελευθερία, και είναι συμβολικό το γεγονός ότι πρώτος κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας έγινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννης Καποδίστριας», θύμισε. Διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας», «την κοινή οικονομική δραστηριότητα μας».

Σημειωτέον, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821 και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν έστειλε μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται στις μακροχρόνιες παραδόσεις της φιλίας, καθώς και της πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας, εμείς αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία».

«Ευελπιστούμε», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος, «ότι η διεξαγωγή του Ετους Ιστορίας Ρωσία - Ελλάδα, τα εγκαίνια του οποίου συμπίπτουν με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού, θα συμβάλει στην εμπέδωση των αμοιβαίως επωφελών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Στην Αθήνα βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Κύπρος όχι μόνο δεν απείχε από τον αγώνα του 1821 αλλά «συμμετείχε ενεργά, υπέστη θυσίες» και σήμερα «εμπνέεται» από αυτόν «προκειμένου να απαλλαγεί, 46 χρόνια μετά, από τον ίδιο ζυγό. Οχι μόνο για τον ελληνισμό της Κύπρου, αλλά και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

Επίσης, χτες έφτασαν στην Αθήνα ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, όπως και η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας (στον Πειραιά έδεσε, στο πλαίσιο των εορτασμών, και γαλλική φρεγάτα, κοντά σε ρωσική που κατέπλευσε εδώ και μέρες).

Αργά χτες το βράδυ στους επίσημους παρατέθηκε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, με προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.

Στην προσφώνησή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε μεταξύ άλλων ότι «η κληρονομιά του 1821 δεν είναι μόνον ελληνική. Αντιθέτως φέρει την οικουμενικότητα και την καθολικότητα των ιδεών και των αξιών της εποχής της. Σε αυτό το κεκτημένο επιστρέφουμε, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών. Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με πρώτη την πανδημία, η οποία δοκιμάζει την υγεία και την ελευθερία μας, αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και ο διάλογος των πολιτισμών, η αναγωγή μας στις καταβολές του Διαφωτισμού και του συνταγματισμού δεν συνιστά μια θεωρητική άσκηση», προσθέτοντας ότι «η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη όλων εκείνων των εγγυήσεων και των θεσμικών αντιβάρων απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, θωρακίζει τη δημοκρατία μας».

Σήμερα Πέμπτη, η έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης προγραμματίζεται για τις 10 π.μ. Θα περάσουν και σχηματισμοί μαχητικών «F-16» και ενός ιπτάμενου τάνκερ «ΚC-135» από τις ΗΠΑ, «Rafale» από τη Γαλλία και ιπτάμενο τάνκερ «Voyager» από τη Βρετανία.

«Παρών» στους «εθνικούς» στόχους της αστικής τάξης και ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την προσπάθεια να στοιχηθεί ο λαός στα σημερινά αντιδραστικά και αντιλαϊκά προτάγματα της αστικής τάξης, τα οποία βαφτίζει «εθνικό στόχο» και «εθνική υπόθεση», και τα οποία περνάνε και μέσα από την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην οποία πρωτοστάτησε η κυβέρνησή του, δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» χτες να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «κανένας σημαντικός εθνικός στόχος και καμιά εθνική υπόθεση δεν μπορούν να κερδηθούν δίχως να κερδηθεί και η διεθνής κοινή γνώμη, δίχως να πειστεί για τον δίκαιο χαρακτήρα τους, δίχως τελικά να οικοδομηθούν κάποιες διεθνείς συμμαχίες. Αυτό έχει νομίζω τη σημασία του σε μια εποχή που τόσο η οικονομία όσο και η γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν τη διαρκή έγνοια και τη μέγιστη προσοχή μας».

Ενώ παρουσιάζοντας ως... ανολοκλήρωτη την αστική επανάσταση και σερβίροντας στο λαό σαν «εθνικό στόχο» την αυταπάτη μιας αστικής «δημοκρατίας» με τάχα ισότητα και ελευθερία, σημειώνει πως «όταν όμως μιλάμε για το Εικοσιένα, στο μυαλό μας έρχεται πριν απ' όλα η λέξη "έθνος"... Γι' αυτούς, ήταν αυτονόητο ότι όταν παύεις ν' αποδέχεσαι την υποτέλεια του λαού σου, δεν μπορείς κατόπιν να αποδεχθείς την αδικία και την ανισότητα εντός της εθνικής σου κοινότητας (...) Αυτή τη δημοκρατική παρακαταθήκη (...) αξίζει να την καταλάβουμε (...) Κυρίως όμως οφείλουμε να την ολοκληρώσουμε».


Έχει διαβαστεί 735 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 252 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)