Χρηματοδότηση «πολεμικής οικονομίας», ένταση της φοροληστείας, «πάγωμα» δαπανών: Αυτό είναι το τρίπτυχο του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που φέρνει η κυβέρνηση για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αυτήν τη βδομάδα.Και καθένα από τα παραπάνω, προερχόμενα από τα «μνημόνια των μνημονίων», που ενώνουν όλα τα κόμματα του κεφαλα... Περισσότερα
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : Αρνητής ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του λαού από την ακρίβεια
από Η Άλλη Άποψη
Αρνήθηκε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού από την ακρίβεια, όπως είναι η κατάργηση των έμμεσων φόρων, ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης,επαναλαμβάνονταςτα ημίμετρα που έχουν ανακοινωθείαπό το βήμα της Βουλής, ενώ ενόψει γιορτών επανέφερε τα ψίχουλα για συνταξιούχους και ανάπηρους και μισό μισθό για τους υγειονομικούς.
Κατέστησε σαφές πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μη διαταραχθεί η ασκούμενη οικονομική πολιτική που υποτάσσεται στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση λειτουργεί «λελογισμένα χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία» και υποστηρίζοντας πως στο παρελθόν ως χώρα «πληρώσαμε πολύ ακριβά παροχές».
Υπό αυτό το πρίσμα δεν ικανοποιεί το αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και στην Ενέργεια όπως έχει ζητήσει και με τροπολογία στη Βουλή το ΚΚΕ.
Τα τρία επιπλέον μέτρα που ανακοίνωσε είναι ότι σε 100.000 υγειονομικούς θα καταβληθεί μισός μισθός τα Χριστούγεννα. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν 250 ευρώ προσαυξημένα κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας και 173.000 ανάπηροι θα λάβουν ίδιο ποσό με τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι ψίχουλα, λέγοντας ειδικά για τους συνταξιούχους πως «δεν είναι αυτό που τους αξίζει», αλλά δεν πρέπει να επηρεαστεί η πορεία της οικονομίας! Κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση σε συναίνεση και συμφωνία, λέγοντας ότι δεν χρειαζόμαστε «αρνητές της λογικής στην οικονομία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και παραδέχθηκε ότι η αιτία των ανατιμήσεων είναι λόγω των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, επιμένει τόσο στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, όσο και στην εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο με την εγκατάλειψη εγχώριων ορυκτών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή.
Ταυτόχρονα, συνέχισε να καλλιεργεί εφησυχασμό και να κοροϊδεύει τον λαό για τις μεγάλες ανατιμήσεις υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «πρόσκαιρη μπόρα των ανατιμήσεων» και ότι η Ελλάδα έχει «την 3η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ ως προς το πληθωρισμό» που όμως τον Οκτώβρη έτρεχε με 2,8%.