Την ανησυχία της ότι οι αυξήσεις - ψίχουλα στους μισθούς των εργαζομένων μπορεί να ...οδηγήσουν την οικονομία στα βράχια εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδας σε έκθεση για τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας για «αναντιστοιχίες» ανάμεσα στις αμοιβές και την παραγωγικότητα της εργασίας. Ο ένας (κυβέρνηση) «κόβει» με αυξήσεις - κοροϊδία 1 ευρώ την... Περισσότερα
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προκλητικό σόου σε σούπερ μάρκετ την ώρα που η ακρίβεια γονατίζει τον λαό
από Η Άλλη Άποψη
Την ώρα που η ακρίβεια, η φορολεηλασία και οι χαμηλοί μισθοί γονατίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση ανακοινώνει μειώσεις τιμών σε ...εφτά προϊόντα και παριστάνει πως «μάχεται» την ακρίβεια και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκηςθέλησε να... διαπιστώσει την δήθεν αποτελεσματικότητα των μέτρων επισκεπτόμενος σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας, στήνοντας ένα τηλεοπτικό σόου.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής των τελευταίων μέτρων από τα αλλεπάλληλα αναποτελεσματικά που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μάρτη, όπως η επιβολή πλαφόν στα κέρδη από το βρεφικό γάλα, του οποίου οι τιμές έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, αρνείται πεισματικά να πάρει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση των άδικων έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ, των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και Ενέργεια.
Έτσι, την ίδια ώρα που στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έστηναν άλλη μια παράσταση με τα δήθεν μέτρα και τη «διαρκή παρέμβαση για να έχουμε ακόμα πιο προσιτές τιμές στο ράφι», βλέποντας μάλιστα και ολίγη από... αποκλιμάκωση των τιμών, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την επομένη αποκάλυψαν το μέγεθος του ψέματος: Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη σε ετήσια βάση συνέχισε να τρέχει με 3,2%, όσο ήταν και τον Γενάρη, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Eurostat.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, προκύπτουν μεγάλες ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης, με «πρωταθλητή» στην ακρίβεια το ελαιόλαδο, που σημειώνει ετήσια αύξηση 67,4%!
Σήμερα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «έχουμε πραγματικές μειώσεις από 15% έως 20% σε σχεδόν 4.000 σημαντικούς κωδικούς» και πρόσθεσε ότι δεν τελειώνει αυτή η προσπάθεια «αλλά εξακολουθώ να επιμένω ότι, κατά την άποψή μου, τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε αφήσει πίσω μας».
Ωστόσο, τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν φτάνουν να βγάλουν τον μήνα, όταν, στον αντίποδα, η έρευνα του ΣΕΒ για το 2023 δείχνει πως μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο της μέσα στο έτος, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων απαντούν κατά 53% ότι η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεών τους είναι καλή, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από το 2017. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά μέτρα τροφοδοτούν τόσο την ακρίβεια, όσο και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς να ξεφορτώνουν κανένα βάρος από τον λαό.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι μισθοί στη χώρα μας κατά μέσο όρο έχουν αυξηθεί κατά 20% την τελευταία τετραετία», χωρίς όμως να κάνει λόγο για το πόσο έχει αυξηθεί το κόστος ζωής, συνυπολογίζοντας την περαιτέρω συρρίκνωση κοινωνικών παροχών, όπως η Υγεία και η Παιδεία που ολοένα και εμπορευματοποιούνται περισσότερο.