Τετάρτη, 24 Ιούλ, 2024

 • Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»
 • Γιορτή Πίτας στο Σέλι
 • Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
 • Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ
 • Τσιάρας σε Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ.
 • ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»1 Γιορτή Πίτας στο Σέλι2 Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»3 Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ4 Τσιάρας σε Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ.5 ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνεκπαιδεύσεις

«Από την άσκηση στο άμεσο χτύπημα»: Μόνο έτσι μπορούν να κωδικοποιηθούν ο βομβαρδισμός της Υεμένης από το Ισραήλ και οι αποκαλύψεις ότι είχε προηγηθεί σχετική «πρόβα» με στρατιωτική συνεκπαίδευση με την Ελλάδα μόλις πριν δύο μήνες. Περισσότερα

Λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ έριξε δημοσίευμα της ΕφΣυν για τις νεανικές απόψεις Κασσελάκη

από Η Άλλη Άποψη
Λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ έριξε δημοσίευμα της ΕφΣυν για τις νεανικές απόψεις Κασσελάκη

Λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής σύγκρουσης το ΣΥΡΙΖΑ έριξε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που παρουσιάζει τις νεανικές απόψεις του προέδρου του Κόμματος Στ. Κασσελάκη.

Πολιτικά κείμενα — θέσεις του νέου προέδρου ου ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις στήλες της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» οι οποίες ‑όπως σχολιάζει ο υπογράφων το δημοσίευμα Δημ. Ψαρράς- «διαψεύδουν εκείνους που τον επικρίνουν λέγοντας ότι είναι ένας “άσχετος”, ότι τάχα δεν έχει πολιτική συγκρότηση ή ότι δεν έχει ιδέα από οικονομία». Αντίθετα «τα κείμενα αυτά παρουσιάζουν μια αξιοθαύμαστη ενότητα και σαφή πολιτική συγκρότηση. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά». Σε εκείνα τα άρθρα, τα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να υπέγραφε ως «Αριστοτέλης Οικονόμου», θεωρεί αφεντικά και υπαλλήλους συνεργάτες, εμφανίζεται υπέρ των μικρότερων μισθών στην Ελλάδα ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ δηλώνει ότι θεωρεί λίγες τις απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, όπως είχαν πιεστεί να πράξουν οι κυβερνήσεις της εποχής των Μνημονίων.

Ουσιαστικά πρόκειται για κείμενα με θέσεις που είναι σε απόλυτη αρμονία με τα όσα είπε πρόσφατα ο κ. Κασσελάκης στο ΣΕΒ όπου επιδόθηκε σε ένα παραλήρημα ταξικής συνεργασίας. Για τις θέσεις που έχει εκφράσει, χωρίς να διαψεύδει το το δημοσίευμα της ΕφΣυν, ο κ. Κασσελάκης τις αποδίδει στο νεαρό της ηλικίας του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS FM και μετέδωσε απ’ τις ΗΠΑ ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 Θανάσης Τσίτσας, δικαιολογείται: «Κατ’ αρχάς δεν θυμάμαι αυτά τα άρθρα. Δεν θυμάμαι ποιος ήμουν 24 χρονών. Ημουν ένα παιδί το οποίο δούλευε σε ένα πολύ δύσκολο τομέα, δούλευα πάρα πολύ σκληρά. Ημουν σε μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος, προσπαθούσα να σταθώ στα πόδια μου και να βοηθήσω τους γονείς μου. Ηταν ένας τομέας, ο χρηματοοικονομικός, που είχε ακόμη μεγάλη τοξικότητα και αναβρασμό μέσα του. Ημουν ένα παιδί της ομογένειας τότε που ήταν πολύ νευριασμένο με αυτά που γινόντουσαν στην Ελλάδα».

«Ριζική στελεχιακή ανανέωση» προαναγγέλλει ο Κασσελάκης

Νωρίτερα χτες ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε και στις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, προμηνύοντας ξεκαθάρισμα. Ξεκαθάρισμα με ανανέωση στελεχικού δυναμικού και αποκλεισμό των διαφωνούντων (όσων δε διαγραφούν ή φύγουν μόνοι τους) από τα ψηφοδέλτια του κόμματος «Τους μήνες που έρχονται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τον βηματισμό του ‑ήδη ακούει και καταγράφει τα ‘θέλω’ της κοινωνίας- και, με τη ριζική στελεχιακή του ανανέωση, θα αποτελέσει την προοδευτική πρόταση αυτοδύναμης διακυβέρνησης» είπε ο κ. Κασσελάκης.

Σε συνέντευξή του στον Ενικό Κήρυκα και ερωτώμενος «πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε τα στελέχη εκείνα τα οποία δημόσια και ανοικτά σας αμφισβητούν και σας απομειώνουν;» ο κ. Κασσελάκης απάντησε απειλώντας τους διαφωνούντες: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη σύγχρονη Αριστερά υπό τη δική μου Προεδρία, η οποία βάσει της ομόφωνης διακήρυξης του κόμματος καλύπτει και το δημοκρατικό κέντρο. Αρα τηρώ πλήρως τη διακήρυξη του κόμματος. Οσοι δεν στηρίζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτά τα οποία λέω».

Η προαναγγελία «ριζικής στελεχιακής ανανέωσης» έρχεται μετά τη διαγραφή Τζουμάκα η οποία έδειξε ότι το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών όχι μόνο δείχνει αγεφύρωτο αλλά μεγαλώνει ολοένα και πιο πολύ. Διαγραφή από τον πρόεδρο και όχι παραπομπή αρμόδια όργανα του κόμματος όπως επιβάλλου οι καταστατικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι αντίστοιχο έγινε μόνο με τον Μίμη Ανδρουλάκη επί προεδρίας Μαρίας Δαμανάκη.

Σε κάθε περίπτωση δεν προβλέπεται από το καταστατικό δυνατότητα του προέδρου να προβαίνει σε διαγραφές. Πάντως είναι σύνηθες για τον κ. Κασσελάκη στα λόγια να επικαλείται αρχές και διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και στην πράξη να λειτουργεί τελείως διαφορετικά και όχι μόνο στα οργανωτικά ζητήματα.

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρηκτικό, με τα στελέχη της Κουμουνδούρου, και από τις δύο πλευρές, να στέλνουν μηνύματα και να παίρνουν μέρος στο ξεκαθάρισμα εντός του κόμματος. Στην αντίδραση του Νίκου Φίλη που τάχθηκε υπέρ του Στέφανου Τζουμάκα, εξαπολύοντας, ταυτόχρονα, «πυρά» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αντέδρασε η Κουμουνδούρου δείχνοντας του ουσιαστικά την πόρτα εξόδου: «Η επίκληση αυτή του Νίκου Φίλη ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προσχηματική. Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;», σημείωναν πηγές της Κουμουνδούρου, δείχνοντας.

Ο Νίκος Φίλης με δήλωση του είχε χαρακτηρίσει την παραπομπή Τζουμάκα στην επιτροπή δεοντολογίας «απαράδεκτη ενέργεια που βαθαίνει την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για «διαγραφές διαφωνούντων», τονίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας», ενώ επέκρινε την καθυστέρηση της διεξαγωγής του Συνεδρίου του κόμματος. Η αντίδραση Φίλη δεν ήταν η μόνη.

Σε μια αιχμηρή δήλωση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο Νάσος Ηλιόπουλος κάνοντας λόγο για αντικαταστατική διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε την αντικαταστατική διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα. Δεν θα κρίνω τις δηλώσεις του για τις οποίες τον λόγο θα έπρεπε να έχουν τα αρμόδια όργανα. Αλλά θα πω το εξής: η επίκληση της συλλογικότητας και των κανόνων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και κυρίως δεν μπορεί να ανοίγει το δρόμο για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές στις γραμμές μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ειρωνικό το σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Υπάρχει το «θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος». Υπάρχει επίσης η «παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας». Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή. Σημείο των καιρών και αυτό».

Ο ίδιος ο Στέφανος Τζουμάκας σε ανάρτησή του έγραψε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται ξεκάθαρα για διοικητικά μέτρα ενάντια σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι. Όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια.»

Από την άλλη πλευρά, πρώτος έσπευσε ο Παύλος Πολάκης να επικροτήσει τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη. «Ήρθε η ώρα!!! Στέφανε Τζουμάκα σε ευχαριστούμε για τους αγώνες σου στο παρελθόν αλλά σήμερα εκπέμπεις μόνο δηλητήριο διάλυσης!! Καντο εκτός κόμματος!» Ήταν το σχόλιο του υπερτομεάρχη του κόμματος για την παραπομπή Τζουμάκα στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος, σχολιάζοντας την απόφαση για τον Στέφανο Τζουμάκα, «έπαιξε» την ανάρτηση Πολάκη σημειώνοντας μόνο — αλλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά — «καιρός ήταν…».

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι Μέσα φιλικά στο νέο Πρόεδρο του Κόμματος και λογαριασμοί στα social media που σχετίζονται με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαπολύσει επίθεση αποδόμησης του Στέφανου Τζουμάκα.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η περίπτωση Τζουμάκα ίσως είναι θρυαλλίδα εξελίξεων…

ΠΗΓΗ: atexnos.gr
Έχει διαβαστεί 498 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 424 επισκέπτες και 0 μέλη.