Τετάρτη, 29 Ιούν, 2022

  • Εκδρομή στη Νάουσα με ξενάγηση στο Μουσείο για την κλωστοϋφαντουργία
  • Μεγάλη προβολή!
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/6
  • Συνεδριάζει το Δ.Σ Νάουσας για το αιολικό πάρκο
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022: Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες
Εκδρομή στη Νάουσα με ξενάγηση στο Μουσείο για την κλωστοϋφαντουργία1 Μεγάλη προβολή!2 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/64 Συνεδριάζει το Δ.Σ Νάουσας για το αιολικό πάρκο5 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022: Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο καπιταλισμός δολοφονεί!

Ξεριζωμός, καραβάνια προσφύγων, άγρια καταστολή, θάνατος. Οι σοκαριστικές εικόνες από τον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στο Βόρειο Μαρόκο έγιναν αυτήν τη φορά το «θέατρο» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με θύματα δεκάδες μετανάστες.Εικόνες που προκαλούν αποτροπιασμό, με τις δυνάμεις καταστολής να στοιβάζουν άψυχα και ζωντανά κορμιά στα ... Περισσότερα

ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

από Η Άλλη Άποψη
ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Σε καθημερινό μαρτύριο για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τους φτωχούς επαγγελματίες εξελίσσεται η διαρκής άνοδος των τιμών στην Ενέργεια και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, με την οποία πληρώνουν τα σχέδια του κεφαλαίου για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την πολεμική αντιπαράθεση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το τίμημα που καλείται να πληρώσει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου ο λαός γίνεται έτσι μέρα με τη μέρα όλο και πιο βαρύ:

-- Τις τελευταίες 10 μέρες οι τιμές στο χρηματιστήριο Ενέργειας είναι πάνω από τα 300 ευρώ/Mwh, έχοντας στο ενδιάμεσο αγγίξει αδιανόητα για άλλες εποχές ύψη, της τάξης των 500 και 600 ευρώ/Mwh, που σημαίνει ότι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος του επόμενου διαστήματος μπορεί να υπερβούν σε απόλυτους αριθμούς πάνω από μία φορά το ύψος του μέσου μισθού! Αυτά ενώ ήδη εδώ και μήνες εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν την εκτίναξη των τιμών (533% πάνω συγκριτικά με πέρυσι!), όπως δείχνουν και οι διαρροές των εταιρειών ότι έρχεται «έκρηξη» των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος το επόμενο διάστημα, αδυναμία εκπλήρωσης δόσεων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν μπει σε προγράμματα διακανονισμών και μεγάλος αριθμός αποκοπών ρεύματος.

-- Την ίδια ώρα το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται στα πρατήρια βενζίνης, με τις μέσες τιμές να έχουν απογειωθεί στα 2,095 ευρώ το λίτρο (από 1,918 ευρώ την 1η Μάρτη, δηλαδή αύξηση 9,2%) και το diesel κίνησης στα 1,947 ευρώ το λίτρο (από 1,650 ευρώ την 1η Μάρτη, δηλαδή αύξηση 18%).

Παράλληλα, και ενώ τα λαϊκά σπίτια αδυνατούν ήδη να ζεστάνουν τα σπίτια τους, στο πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση μόνο τις τελευταίες μέρες είναι της τάξης του 24%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 1,611 ευρώ το λίτρο, από 1,3 ευρώ στις αρχές του μήνα.

-- Στα ύψη εξακολουθούν να βρίσκονται οι τιμές των σιτηρών, ξεπερνώντας τα 350 δολάρια/τόνο, συμπαρασύροντας το ψωμί και δεκάδες εμπορεύματα προς τα πάνω και μαζί τις τιμές των ζωοτροφών και του κρέατος, και ενώ σε διεθνές επίπεδο γίνεται ανοιχτά πλέον λόγος για επερχόμενη επισιτιστική κρίση.

Ολα αυτά ενώ πληθαίνουν τα μηνύματα ότι μια σειρά επιχειρηματικοί όμιλοι σπεύδουν να «αξιοποιήσουν την κρίση ως ευκαιρία» για να προχωρήσουν και σε νέα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς, επιστρατεύοντας και όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας κ.ά.

Επιπλέον φοροληστεία 900 εκατομμύρια το πρώτο δίμηνο!

Ο λαός καλείται έτσι «από δέκα μπάντες» να ματώσει ξανά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με την κυβέρνηση, μπροστά στη λαϊκή οργή που φουντώνει, να επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια με διαρροές περί επερχόμενων μέτρων στήριξης (θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό τις μέρες αυτές), όπως αύξηση ...κατά 14 ευρώ των επιδοτήσεων στο ρεύμα, που ήδη από το περασμένο καλοκαίρι δεν ακούγονται ούτε ως κρύο αστείο για τις αυξήσεις στο ρεύμα, λόγω της «απελευθέρωσης» και του «πρασινίσματος» της Ενέργειας.

Αυτός άλλωστε είναι και ο πυρήνας των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ που επικαλείται η κυβέρνηση - η διασφάλιση των ενεργειακών και άλλων σχεδιασμών του κεφαλαίου - και «εγγυάται» παραπέρα έκρηξη της φτώχειας και ένταση των ανταγωνισμών, που πληρώνουν οι λαοί.

Την ώρα δε που η κυβέρνηση απορρίπτει τα αιτήματα σωματείων και φορέων για κατάργηση των φόρων σε καύσιμα, Ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης, τα χτεσινά - προσωρινά - στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού αποκάλυπταν ότι το πρώτο δίμηνο του χρόνου, ενώ δηλαδή η ακρίβεια «έκαιγε» ήδη πριν τον πόλεμο πάνω από δύο μισθούς τον χρόνο, η κυβέρνηση ...ξεπερνούσε τον εαυτό της στη φοροληστεία, υπερβαίνοντας τον στόχο της κατά 887 εκατ. ευρώ, συνολικά 8,6 δισ. ευρώ!

«Δημοσιονομική ασφάλεια» με πολιτική συναίνεση

Παράλληλα, αποκαλυπτική για τους μύθους ότι τα κλεμμένα από τον λαό θα αξιοποιηθούν δήθεν για την «ανακούφισή» τους, τους οποίους έσπευδαν χτες να διαδώσουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, είναι και η χτεσινή τριμηναία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία ξεκαθαρίζει πως «οι όποιες επεκτατικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και να περιοριστούν αποκλειστικά στην απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες».

Η έκθεση, που προβλέπει συρρίκνωση των προβλέψεων για οικονομική μεγέθυνση, από 3,58% προηγουμένως στο 2,75% στο ήπιο σενάριο και 2,21% στο δυσμενές σενάριο (με βάση το οποίο ο πληθωρισμός θα απογειωθεί στο επίπεδο του 11%!), εστιάζει στην «ανάγκη προετοιμασίας απέναντι σε προκλήσεις με άγνωστη διάρκεια και έκβαση», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση πάνω στους κύριους άξονες στρατηγικής, που θα ενισχύσει το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης, θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και κατ' επέκταση θα καταστήσει περισσότερο διαχειρίσιμες τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει ότι «ακόμα και αν αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για το 2023, ή μια ενδεχόμενη εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας είναι περιορισμένες», προσθέτοντας ότι «ο συνδυασμός μειωμένων φορολογικών εσόδων και αυξημένων δαπανών, παρότι αναγκαίος στις έκτακτες συνθήκες, δεν είναι βιώσιμος μεσοπρόθεσμα».


Έχει διαβαστεί 476 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 29 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 34 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 35 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 408 επισκέπτες και 0 μέλη.