Τετάρτη, 07 Ιούν, 2023

  • Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη
  • ΣΟΦΨΥ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς
  • Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΚΕΠΑ
  • Το «ΜέΡΑ25.Συμμαχία για τη Ρήξη» ρίχνεται δυναμικά στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου
  • Στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων
Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη1 ΣΟΦΨΥ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ2 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς3 Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΚΕΠΑ4 Το «ΜέΡΑ25.Συμμαχία για τη Ρήξη» ρίχνεται δυναμικά στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου5 Στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Περί "Πλεύσης"

Περί "Πλεύσης"

«Το ζήτημα είναι να είμαστε στη Βουλή για να σταματάμε πράγματα. Το ΚΚΕ είναι 49 χρόνια και δεν έχει κάνει πράγματα, δεν είναι ζήτημα να λέμε ένα όχι για να καταγράφεται. Εγώ 6 μήνες στη Βουλή και τους έκανα άνω κάτω». Αυτά έλεγε σήμερα σε μια ακόμα φιλόξενη «prime time» εκπομπή η Κωνσταντοπούλου.Και όντως μόλις σε ένα εξάμηνο στη Βουλ... Περισσότερα

Με 24ωρη απεργία την Τρίτη απαντούν οι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών ΜΜΕ στην εργασιακή ζούγκλα της κυβέρνησης

από Η Άλλη Άποψη
Με 24ωρη απεργία την Τρίτη απαντούν οι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών ΜΜΕ στην εργασιακή ζούγκλα της κυβέρνησης

Με 24ωρη απεργία από τις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης απαντούν οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά ΜΜΕ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει το δρόμο για ακόμα περισσότερες απολύσεις, να διευρύνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης δηλαδή την εργασιακή ζούγκλα (εργαζόμενοι με μπλοκάκια, εργολαβικοί, ενοικιαζόμενοι κ.α.).

Ο «συναγερμός ήχησε» με το νομοσχέδιο του Γ. Οικονόμου που είναι στη φάση της διαβούλευσης και προβλέπει την ακόμα χειροτέρευση των όσων προέβλεπε ο νόμος Λιβάνη, δηλαδή στους 400 εργαζόμενους, πάνω από 40% θα είναι εργαζόμενοι από συνδεδεμένες εταιρείες, με αυτές τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. 

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κάτω από το βάρος των εξελίξεων και τις αγωνιστικές διαθέσεις, αναγκάστηκε να κηρύξει την 24ωρη απεργία που χαρακτηρίζει προειδοποιητική ζητώντας την απόσυρση των επίμαχων άρθρων ενώ ανάλογες ανακοινώσεις έχουν βγάλει η ΠΟΕΣΥ και άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις.  

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, αναφέρει τα εξής: 

«Σε νέα σφοδρή επίθεση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων τους, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ για την θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων!

Η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, σε άμεση συνεργασία με τους εργοδότες ανοίγει το δρόμο, αρχίζοντας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, για νέες απολύσεις στα ΜΜΕ και παραπέρα μείωση των μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας, επέκταση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς, αύξηση του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου και άλλες ευέλικτες μορφές εργασιακών σχέσεων κά.

Με νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαβούλευση αυξάνουν τη μείωση των εργαζομένων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου από 15% (που ήταν ως τώρα με το νόμο Λιβάνιου) σε 40% το οποίο θα αναπληρώνεται από διασυνδεδεμένες με αυτό επιχειρήσεις και εταιρείες οπτικοακουστικής παραγωγής. Ετσι στους τηλεοπτικούς σταθμούς θα εργάζονται μόνο 240 εργαζόμενοι ενώ οι υπόλοιποι 160, εργάζονται σε άλλες συνδεδεμένες με αυτούς εταιρείες (εντός ή εκτός Ελλάδας, του τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής, παρόχων προγράμματος ταινίες, ντοκιμαντέρ κλπ ή εταιριών εργολάβων δηλαδή τα οπτικοαστικά) και θα "προσμετρώνται" στους 400 εργαζόμενους του σταθμού που πρέπει να απασχολεί.

Οι νέες αντεργατικές ρυθμίσεις βασίζονται στην άθλια "πατέντα" του νόμου Παππά (άρθρο του ν. 4339/2015) της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για τις τηλεοπτικές άδειες του 2015. Με το νόμο Παππά, καθορίστηκε, προς διευκόλυνση των μεγαλοεπιχειρηματιών, ο αριθμός των εργαζομένων στα ΜΜΕ να είναι 400. Με το νόμο Παππά καθορίστηκε ποσοστό, πόσοι από αυτούς θα είναι "με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης", χωρίς βέβαια να διευκρινιζόταν αν θα είναι αορίστου χρόνου και πόσοι θα είναι από συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Δηλαδή πόσοι θα είναι οι ενοικιαζόμενοι, εργολαβικοί με μπλοκάκια, ορισμένου χρόνου και συνολικά πόσοι θα είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης

Για να ολοκληρώσει μάλιστα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη βρώμικη δουλειά ψήφισε νύχτα και μία τροπολογία το 2017 με την οποία καταργήθηκε το Μητρώο Ειδικοτήτων στους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το δρόμο για κατάργηση θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων, για συγχωνεύσεις εξαγορές και όλα τα τερατουργήματα σε βάρος μας που ζούμε τόσα χρόνια.

"Πατώντας" πάνω σε αυτούς τους νόμους έρχεται τώρα ο νόμος Οικονόμου που προβλέπει την ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των εργαζομένων από διασυνδεδεμένες εταιρείες συνεχίζοντας την κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων σε βάρος των εργαζομένων στα τηλεοπτικά ΜΜΕ και όχι μόνο και βέβαια έπεται συνέχεια.

Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται να εμπλουτίσουν όλο το αυτό το αντεργατικό πλαίσιο που συνδιαμορφώνουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική που μας καταδικάζει σε φτώχεια, ανεργία, ακρίβεια, πολέμους, κρίσεις για να αυξάνονται τα κέρδη των ομίλων, όπως και αυτών που έχουν στα χέρια τους τα ΜΜΕ (εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ, έχει τροφοδοτήσει ως τώρα η πλειοψηφία (παρατάξεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) στην διοίκηση της ΕΣΗΕΑ. Είχε συμφωνήσει με το νόμο Λιβάνιου. "Εκλεισε" την απαράδεκτη συμφωνία με την κυβέρνηση, για την διαμόρφωση νέας ΚΥΑ στα δημόσια ΜΜΕ, που την βάφτισαν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και αντί για αυξήσεις περιέχει ...κουπόνια που σημαίνει ότι συνεχίζεται η καθήλωση των μισθών που δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, έχοντας επίσης αρνητική επίδραση και στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου για όλους τους εργαζόμενους. Υπονομεύει με την ΚΥΑ στα δημόσια ΜΜΕ, την υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ΜΜΕ, που έχει "λήξει" από το 2009!

Δεν έκανε τίποτα για τη νέα μείωση παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Και πώς να κάνει όταν οι δυνάμεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που πλειοψηφούν στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποτελούν τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ μαζί με την εργοδοσία!

Βεβαίως τώρα και αυτές οι παρατάξεις στην ΕΣΗΕΑ αναγκάστηκαν να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, κάτω από το βάρος του νέου αντεργατικού εκτρώματος που θα στείλει στην ανεργία εκατοντάδες συναδέλφους, αλλά και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων που δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τη δουλειά τους και κατ' επέκταση τη ζωή των οικογενειών τους στο βωμό της κερδοφορίας των αφεντικών.

Ωστόσο η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αρνήθηκε να καλέσει σε αυτή τη μάχη όλους τους συναδέλφους σε όλα τα ΜΜΕ προκειμένου να εκφραστεί καθολική αντίθεση στο αντεργατικό έκτρωμα και η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση, όπως πρότεινε η Δημοσιογραφική Συνεργασία στο ΔΣ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, διαχωρίζοντας έτσι αυτούς που δουλεύουν στα τηλεοπτικά κανάλια, από τους υπόλοιπους συναδέλφους. Αρνήθηκαν ακόμα και την οργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους οργανωμένα να δώσουν μαζικά και αποφασιστικά την απεργιακή μάχη συμμετέχοντας καθολικά και να κάνουν δική τους υπόθεση την περιφρούρηση της προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας στέλνοντας ηχηρό το μήνυμα της κλιμάκωσης.

Απαιτούμε:

Την απόσυρση τώρα των αντεργατικών άρθρων, του νόμου κυβερνητικού νομοσχεδίου. Απαιτούμε την κατάργηση των ανάλογων αντεργατικών άρθρων του νόμνου Λιβάνιου και όλου του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου που μας έχει φέρει ως εδώ.

Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε όλα τα ΜΜΕ, να μη μειωθούν οι εργαζόμενοι, να μη συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι άλλων εταιρειών, να μη δεχτούμε καμιά αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις. Πλήρης απασχόληση σημαίνει συμβάσεις αορίστου χρόνου με 25 μέρες το μήνα, πέντε μέρες εργασίας τη βδομάδα και σταθερό ημερήσιο ωράριο, όπως καθορίζουν οι συμβάσεις μας.

- Καμιά απόλυση, να καταργηθούν όλες οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, για όλους τους εργαζόμενους.

- Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις, διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων στο μισθό, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στο χρόνο εργασίας, στις συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

- Κάθε εργαζόμενος να ασκεί τα καθήκοντα της ειδικότητάς του, για το μέσο στο οποίο έχει προσληφθεί και μόνο, όχι στους εργαζόμενους πολυεργαλεία.

Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη».


Έχει διαβαστεί 411 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 08 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 28 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 09 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 28 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 158 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)