Την ανησυχία τους για τα «απόνερα» της εκλογής Τραμπ στις ευρωατλαντικές σχέσεις εκφράζουν τα αστικά επιτελεία στην από δω πλευρά του Ατλαντικού, την ώρα που η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας κλιμακώνεται στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και η μεγαλύτερη οικονομία της, η γερμανική, κατρακυλάει σε κρίση.Οι «τροχιοδεικτικές» της κυβέρνησης Τραμπ για ... Περισσότερα
Με αλχημείες και κοπτοραπτική διαφημίζουν αυξήσεις στους μισθούς
από Η Άλλη Άποψη
Σε αλχημείες για τη διαμόρφωση των μισθών καταφεύγει το υπουργείο Εργασίας, δέκα μόλις μέρες πριν τις εκλογές και μάλιστα ενώ στην ηγεσία του βρίσκεται υπηρεσιακή υπουργός. Προκειμένου όμως να στηριχτεί ο προκλητικός μύθος της ΝΔ περί «αύξησης των μισθών» καιοι άνευ αντικρίσματος υποσχέσεις για μέσο μισθό στο τέλος της επόμενης κυβερνητικής τετραετίας στα 1.500 ευρώ και στα 950 ευρώ ο κατώτατος,τώρα σπεύδουν να ...δώσουν «αυξήσεις» πριν τις εκλογές...
Ετσι, προχτές με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, επικαλούμενο «στοιχεία» του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», ισχυρίζεται πως τον περασμένο Μάη«η αγορά εργασίας παρουσιάζει ενθαρρυντική ανάκαμψη, τόσο ως προς τον αριθμό εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας, όσο και ως προς τις καταβαλλόμενες μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές, ακόμα και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα».Αναλύοντας δε τις «επιτυχίες»,ισχυρίζεται πως η αύξηση του μέσου μισθού σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 ήταν 6%, ενώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019 ανήλθε στο 14%!
Πρόκειται βέβαια για σκόπιμη κοπτοραπτική αριθμών που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, πέραν του γεγονότος ότι το σύστημα «Εργάνη» καταγράφει τις ροές απασχόλησης κάθε μήνα και όχι το ύψος των μισθών. Ο μέσος μισθός σε ετήσια βάση μαζί με τα στοιχεία της απασχόλησης δημοσιεύονται μια φορά στο τέλος του χρόνου (Οκτώβριο/Νοέμβριο) σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των επιχειρήσεων. Είναι λοιπόν πρόκληση προεκλογικά να ανασύρονται κάποιοι αριθμοί χωρίς τεκμηρίωση και να μαγειρεύονται κατά το δοκούν, για να συντηρείται ο μύθος των «καλών θέσεων εργασίας».
Πάντως τα μόνα πραγματικά στοιχεία που δίνονταν για το 2022 μέσα από το Ειδικό Τεύχος της «Εργάνη», που δημοσίευσε στο τέλος του έτους το ίδιο το υπουργείο, δείχνουν τα εξής:
Ενας στους πέντε μισθωτούςμε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίουείχε μισθό κάτω ή ίσο με τον ισχύοντα κατώτατο μισθό.Συγκεκριμένα, μέχρι 700 ευρώ μεικτά τον μήνα λάμβαναν 462.850 μισθωτοί (20,57% του συνόλου των μισθωτών που ανέρχονται σε 2.249.599). Μάλιστα,336.400 εργαζόμενοι (14,95%) είχαν μέσο μηνιαίο μισθό κάτω ή ίσο με 500 ευρώ και αυτά μεικτά,κάτι που αφορά τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε καθεστώς υποαπασχόλησης. Αντίστοιχα, από 701 έως 800 ευρώ μεικτά λάμβαναν 376.542 μισθωτοί (16,74%), από 801 έως 900 ευρώ 274.468 (12,2%) και από 901 έως 1.000 ευρώ μεικτά 247.272 (10,99%) μισθωτοί. Συνολικά,κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ μεικτά ήταν έξι στους δέκα μισθωτούς (60,5%)που αντιστοιχούσαν σε 1.361.132 εργαζόμενους.
Και βέβαια, αυτή η σκληρή για τους μισθωτούς πραγματικότητα δεν άλλαξε ούτε με την αναπροσαρμογή που έγινε στον κατώτατο μισθό για το 2023, καθώς παραμένει σε ισχύ όλο το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει στην κυριολεξία διαλύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με τη σφραγίδα των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ως συνέπεια αυτού του συντριπτικού χτυπήματος, ενώ το 2004 είχαν υπογραφεί 223 κλαδικές συμβάσεις, το 2020 υπογράφηκαν μόλις 19! Γι' αυτό σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις,το 80% - 85% των μισθωτών δεν καλύπτονται από καμία Συλλογική Σύμβασηκαι οι αμοιβές τους επιβάλλονται από την εργοδοσία με ατομικές συμβάσεις, με όλα τα αρνητικά παρεπόμενα.
Επιπλέον, ακόμα και αν δεχτούμεαυτό που παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας ως «επιτυχία» και τον μέσο μισθό να διαμορφώνεται στα 1.184,35 ευρώ μεικτά τον Μάη του 2023,σύμφωνα πάλι με την «Εργάνη» (ειδικό τεύχος) ο μέσος μισθός το 2022 ήταν στα 1.176,4 ευρώ μεικτά. Κατά συνέπεια, «άνθρακες ο θησαυρός»! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο σημερινός μέσος μισθός, για τον οποίο καμαρώνουν τα κυβερνητικά επιτελεία, είναι χαμηλότερος ακόμα και από τον μέσο μισθό του 2011, που ήταν στα 1.241 ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε 12 χρόνια, με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο μέσος μισθός έχει πέσει, την ίδια στιγμή που οι ανατιμήσεις τσακίζουν συνολικά το λαϊκό εισόδημα.
Πολύ περισσότερο που οι «αυξήσεις» στους μισθούς, τις οποίες παρουσιάζει το υπουργείο, δεν παίρνουν υπόψη τους τον πληθωρισμό, με τον ΟΟΣΑ για παράδειγμα να αναφέρει ότι ο πραγματικός μισθός έχει πέσει στην Ελλάδα το 2022 κατά 7,4%.