Την «απογείωση» της προσπάθειας αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με διαδικασίες που ανοίγουν δρόμο στην παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου και ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών στους ψηφοφόρους από κάθε είδους μηχανισμούς, σφράγισε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, σε πρώτη φάση για τις ευ... Περισσότερα
Με γοργά βήματα οι προετοιμασίες για διάλογο και επώδυνους συμβιβασμούς
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
«Πανέτοιμη» να καθίσει στο τραπέζι των «επώδυνων συμβιβασμών» με τηνΤουρκία, που στρώνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δηλώνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση της ΝΔ.
Όλα τα «σημάδια» δείχνουν επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών με γερμανική διαμεσολάβηση, πριν από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πληροφορίες θέλουν τα τελευταία 24ωρα οι επαφές των δύο πλευρών έχουν περάσει σε πολιτικό επίπεδο, με τη συμμετοχή των διπλωματικών συμβούλων,Ελένης ΣουρανήκαιΙμπραήμ Καλίν, ενώ εμπλοκή στις συνομιλίες έχει και ο σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ,Γιαν Χέκερ. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή, θα ανακοινωθεί, πιθανότατα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, η έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών.
Την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Σαρλ Μισέλ,αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη στις 15.00 -ώρα Βρυξελλών- με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκαι τη Γερμανίδα καγκελάριοΆγκελα Μέρκελ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των ιμπεριαλιστικών παζαριών, ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα σε όλη τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων, από το βήμα της ΔΕΘ μίλησε για«μείζονα διαφορά»με την Τουρκία«την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ, στη λογική των«αμφισβητούμενων υδάτων», για τα οποία μιλάνε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εξισώνοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, μίλησε για«μη οριοθετημένες περιοχές (όπου) απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες, από όλους»και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε ξανά για διαπραγματεύσεις με ορίζοντα τη Χάγη.
Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Δένδιαςβρίσκεται στιςΒρυξέλλεςγια τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην ατζέντα του οποίου θα βρεθεί το κρίσιμο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και η «λίστα» των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής στις 24 και 25 του μήνα.
Αποκαλυπτικό πάντως των προθέσεων της ΕΕ είναι το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινουβούλιο και στο οποίο αναφέρεται στην περιοχή όπου σουλάτσαρε επί ένα μήνα το «Ορούτς Ρέις», εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ως«ζώνη επί της οποίας διεκδικεί επίσης δικαιοδοσία η Τουρκία».
Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο θεώρησε σκόπιμο να επισημάνει -ως «ανεξάρτητος παρατηρητής»- ότι«το εξελισσόμενο Δίκαιο της Θάλασσας ερμηνεύεται διαφορετικά από την Ελλάδα και την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τούς εκατέρωθεν ισχυρισμούς ότι η ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας από την άλλη πλευρά είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και ότι οι δραστηριότητες της άλλης πλευράς είναι παράνομες». Ουσιαστικά έτσι νομιμοποιεί τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ενώ για άλλη μια φορά κομματιάζει «πανηγυρικά» τα ευρωατλαντικά παραμύθια κυβέρνησης και αστικών κομμάτων ότι οι «μεγάλοι σύμμαχοι» της ελληνικής αστικής τάξης αποτελούν τάχα ασπίδα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Επίσης διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για«πρόοδο»στον τεχνικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΝΑΤΟ, για τον αποκαλούμενο «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» που θέλει να στήσει η λυκοσυμμαχία στην περιοχή για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πληροφορίες για επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα
Στο πλαίσιο αυτό, κομβικής σημασίας για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, αποτελεί και η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας,Μάικ Πομπέοστη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα από25 έως και 27 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει σε συνέδριο στηΘεσσαλονίκηκαι το κυριότερο θα επισκεφθεί τη βάση τηςΣούδας, η οποία και με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, που υπέγραψε στην προηγούμενη επίσκεψή του στη χώρα, αναλαμβάνει νέο αναβαθμισμένο ρόλο.
Δεν είναι τυχαία πάντως η συγκυρία που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ, όπου ολοένα και περισσότεροι κάνουν λόγο για«ανάγκη»αποχώρησης των ΗΠΑ από την τουρκική βάση τουΙντσιρλίκ,με φόρουμ και λόμπι ακόμη που εκφράζουν ρεπουμπλικανικές απόψεις να υπερθεματίζουν της αποχώρησης κάνοντας ακόμη και λόγο για κινδύνους για την ασφάλεια των Αμερικανών στρατιωτικών.