Παρασκευή, 30 Ιούλ, 2021

 • Αθλητικά διδάγματα...
 • Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για συντάξεις αναπηρίας και προνοιακά επιδόματα
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/7
 • Επίσκεψη Αγγέλου Τόλκα στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου
 • «Βράζει» η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας»
 • Διενέργεια έκτακτων ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Αθλητικά διδάγματα...1 Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για συντάξεις αναπηρίας και προνοιακά επιδόματα2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/73 Επίσκεψη Αγγέλου Τόλκα στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου4 «Βράζει» η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας»5 Διενέργεια έκτακτων ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Υπερμνημόνιο

Υπερμνημόνιο

«Χαράς ευαγγέλια» για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα σήμερα με την κύρωση της σύμβασης του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου δηλαδή που έρχεται να δέσει νέες «αλυσίδες» στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.«Η χώρα μεταμορφώνεται» λέει η ΝΔ, «πρόκειται για ιστορική τομή στην ΕΕ» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για τα 32 δισεκατομμύρια ... Περισσότερα

Μένουμε ανυπότακτοι με καθαρή σκέψη! Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

από Η Άλλη Άποψη
Μένουμε ανυπότακτοι με καθαρή σκέψη! Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Mε αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη), το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) με διακήρυξή του σημαίνει συναγερμό για την επιδείνωση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων με στόχο την πρόληψη, την απεξάρτηση, την επανένταξη. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα της διακήρυξης:

 

«Στην καραντίνα οξύνθηκαν τα αίτια που οδηγούν τους νέους στη χρήση

Την περίοδο της καραντίνας οξύνθηκαν η οικονομική ανασφάλεια, η εργασιακή αβεβαιότητα, η απελπισία των νέων για την εξέλιξη της ζωής τους. Ο φόβος μπροστά στην απειλή του κορονοϊού, χωρίς ουσιαστική κοινωνική προστασία, αξιοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις για να καταστείλει νεανικές συνειδήσεις με νέους τρόπους. Τα αισθήματα ματαιότητας λόγω της απραξίας, οι καταστάσεις ανίας εξαιτίας του εγκλεισμού στο σπίτι διαμόρφωσαν τις συνθήκες για απότομη αύξηση της χρήσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, μπροστά στην εξαγγελία της καραντίνας, παρατηρήθηκαν μαζική αγορά και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών όλων των ειδών, κυρίως κάνναβης, ιδίως στις χώρες όπου είναι νόμιμη, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε πρόβλημα έλλειψης προμηθειών λόγω αυξημένης ζήτησης.

Ταυτόχρονα, τα αιτήματα για απεξάρτηση μειώθηκαν ραγδαία, ενώ παρατηρήθηκαν επίσης τερματισμοί της θεραπευτικής διαδικασίας. Εντείνεται η ανησυχία για αύξηση των υποτροπών στη χώρα μας με την επικράτηση της λογικής ότι "τώρα δεν γίνεται τίποτα" (...).

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα

Το κάλεσμα για "ατομική ευθύνη" χρόνια τώρα χρησιμοποιείται σαν επιχείρημα για να ενοχοποιεί τα θύματα και να απαλλάσσει τους πραγματικούς ενόχους από τις ευθύνες τους. Στο χώρο της Εκπαίδευσης το ονομάζουν "αδιαφορία", στην ανεργία "έλλειψη προσόντων", στην ψυχαγωγία "ατομική έλλειψη αξιών", στον αθλητισμό "τεμπελιά". Ετσι και την εξάρτηση τη βαφτίζουν "ατομική επιλογή", "ατομική ελευθερία", ώστε ο χρήστης να θεωρείται ο μοναδικός υπεύθυνος γι' αυτή.

Το μήνυμα που στέλνουν στους νέους είναι ξεκάθαρο: "Είναι ατομική σου ευθύνη να αντεπεξέλθεις στην κρίση που έρχεται, να πειθαρχήσεις στις καινούριες "αναγκαίες θυσίες" και όποιος δεν αντέχει ας "επιλέξει" το δρόμο τού "μένουμε σπίτι", της μη συμμετοχής, της παθητικότητας, της φυγής". Είναι η μόνη "επιλογή" που συμβαδίζει με τα σχέδιά τους να κρατούν τη νεολαία παραδομένη, ναρκωμένη, σε καταστολή, όσο αυτοί θα συνεχίζουν να της ρημάζουν τα όνειρα. Ενώ άλλες ανάγκες, όπως το δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία, δεν προσφέρονται καν ως επιλογές αλλά αντιμετωπίζονται ως πολυτέλειες, εγωισμοί και ουτοπίες.

Εκτός από την εύρεση ενός νέου πεδίου κερδοφορίας στο οποίο αναδεικνύεται η κάνναβη, με το παραμύθι της ελεύθερης επιλογής νομιμοποιούν τη χρήση της, για διάφορους σκοπούς, σε μια σειρά από χώρες. Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν άλλαξε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ περί παρασκευασμάτων κάνναβης αλλά προχώρησε και στην εκχώρηση μιας σειράς αδειών για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης (...)

Ατομική ευθύνη και η απεξάρτηση

Προσπαθώντας να υποκρύψουν ότι η πολιτική "μείωσης της βλάβης" βασίζεται στην πολιτική "κόστος - όφελος" της ΕΕ βαφτίζουν ακόμα και την απεξάρτηση "ατομική επιλογή". Προωθώντας τον κοινωνικό θάνατο των υποκατάστατων ηρωίνης και των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ως ευκαιρία, συνεχίζουν να διαλύουν τη φιλοσοφία των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων και της πολυπαραγοντικής επιστημονικής θεραπευτικής προσέγγισης. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην ΕΕ τα 2/3 των προγραμμάτων απεξάρτησης είναι προγράμματα υποκατάστασης ηρωίνης, ενώ στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια θεαματική αύξηση από το 2016 και μετά, ως απάντηση στην κρίση οπιοειδών. Στην Ελλάδα, η ΠΝΠ της κυβέρνησης για το διορισμό του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ έβαλε τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση για να επιταχύνουν αυτήν τη διάλυση».

Το ΕΣΥΝ καλεί σωματεία και φορείς στην πάλη για:

 • Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως του κύριου μοντέλου θεραπείας.
 • Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
 • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
 • Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.
 • Παύση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης.
 • Πρόληψη και Απεξάρτηση δημόσια και δωρεάν για όλους με ενίσχυση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
 • Οχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης. Κανένας αντιεπιστημονικός διαχωρισμός των ναρκωτικών σε «σκληρά - μαλακά». Οχι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.
 • Μέτρα για την προστασία όλων των τοξικοεξαρτημένων από την πανδημία του κορονοϊού.
 • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των Κέντρων Πρόληψης και των θεραπευτικών προγραμμάτων με σκοπό την πρόληψη των υποτροπών και την ενδυνάμωση του κινήτρου θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης ενόψει μίας νέας καραντίνας.
Έχει διαβαστεί 149 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 39 °C
Άνεμος ΝΔ 3-4 μποφόρ

Παρασκευή, 30 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 27 ως 41 °C
Άνεμος ΝΔ 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 31 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 26 ως 38 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 991 επισκέπτες και 0 μέλη.