Πέμπτη, 18 Απρ, 2024

  • Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση
  • «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές
  • «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου
  • Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια
Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση1 «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές2 «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν3 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου5 Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για την επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή

του Αλέκου ΧατζηκώσταΜε την εκτόξευση drones και βαλλιστικών πυραύλων απάντησε- όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο- το Ιράν ξημερώματα Κυριακής 14 Απριλίου στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024 με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους.  Να θυμίσουμε ότι η επίθεση το... Περισσότερα

Μερικής απασχόλησης οι μισές νέες συμβάσεις τον Οκτώβρη...

από Η Άλλη Άποψη
Μερικής απασχόλησης οι μισές νέες συμβάσεις τον Οκτώβρη...

Μείωση της απασχόλησης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα καταγράφει το σύστημα «Εργάνη» για τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ ταυτόχρονα μετά το τέλος των μέτρων για την πανδημία, επανέρχεται η κυριαρχία των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ροές συμβάσεων μισθωτής απασχόλησης παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο κατά 70.048 θέσεις εργασίας, καθώς τον Οκτώβρη έγιναν 300.222 απολύσεις και μόλις 230.174 προσλήψεις. Μάλιστα, το αρνητικό αυτό ισοζύγιο είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του Οκτώβρη του 2020, που ήταν 33.356 χαμένες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα ενισχύθηκε και η «ευελιξία» στην εργασία, καθώς μόνο το 46,47% των νέων συμβάσεων ήταν πλήρους απασχόλησης και μάλιστα ένα μέρος αυτών των συμβάσεων είναι ορισμένου χρόνου και έχουν ημερομηνία λήξης. Το 44,42% ήταν μερικής απασχόλησης και το υπόλοιπο 9,11% ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Επιπλέον, τον ίδιο μήνα 4.461 συμβάσεις εργασίας με πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε μερική απασχόληση ενώ ακόμα 1.348 συμβάσεις από πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία.

Οπως αναμενόταν, τα υψηλότερα αρνητικά ισοζύγια προσλήψεων/απολύσεων παρουσιάζουν οι κλάδοι των καταλυμάτων και της εστίασης που χάνουν 54.092 και 29.013 θέσεις εργασίας αντίστοιχα. Αντίστροφα, ο κλάδος της Εκπαίδευσης παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο 21.746 νέων θέσεων εργασίας.

Αυξάνονται οι άνεργοι - μειώνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος

Στο μεταξύ, αύξηση των ανέργων και παράλληλα μείωση του αριθμού αυτών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας καταγράφουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον περασμένο Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν τον Οκτώβρη σε 987.763 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 40.471 άτομα (4,27%) σε σύγκριση με τον Σεπτέμβρη. Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 104.184 άτομα, δηλαδή σε μόλις 10,5% του συνόλου των ανέργων.

Η νέα αύξηση των ανέργων αποτυπώνει τις απολύσεις που φέρνει μαζί της η λήξη της τουριστικής σεζόν. Ετσι, οι άνεργοι τον Οκτώβρη είναι αυξημένοι σε σχέση με τον Σεπτέμβρη σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ο αριθμός τους όμως εκτινάσσεται στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές. Για παράδειγμα, οι άνεργοι αυξήθηκαν στα Ιόνια Νησιά κατά 68,02% (8.077 άτομα), στο Νότιο Αιγαίο κατά 47,05% (8.664 άτομα) και στην Κρήτη κατά 15,74% (6.531 άτομα).


Έχει διαβαστεί 883 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 446 επισκέπτες και 0 μέλη.