Δευτέρα, 20 Μάι, 2024

  • Η Νέα Αριστερά για την επίσκεψη Μητσοτάκη: Έσπειρε ανισότητες & περικεφαλαίες, θερίζουμε ακρίβεια & αποσταθεροποίηση
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η κυβέρνηση να «κοντύνει» αποφασιστικά και αυτό μπορεί να γίνει με πιο δυνατό ΚΚΕ
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια
  • Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνικού Πληθυσμού του Εύξεινου Πόντου(1914-1923)
  • Νίκος Ανδρουλάκης από την Ημαθία: "Οι αγρότες νιώθουν εγκαταλελειμένοι"
  • Ν.Τ Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ:  Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη πανυπαλληλική απεργία της 21ης Μάη
Η Νέα Αριστερά για την επίσκεψη Μητσοτάκη: Έσπειρε ανισότητες & περικεφαλαίες, θερίζουμε ακρίβεια & αποσταθεροποίηση1 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η κυβέρνηση να «κοντύνει» αποφασιστικά και αυτό μπορεί να γίνει με πιο δυνατό ΚΚΕ2 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια3 Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνικού Πληθυσμού του Εύξεινου Πόντου(1914-1923)4 Νίκος Ανδρουλάκης από την Ημαθία: "Οι αγρότες νιώθουν εγκαταλελειμένοι"5 Ν.Τ Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ:  Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη πανυπαλληλική απεργία της 21ης Μάη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα «λεφτόδεντρα» για το κεφάλαιο τα «ποτίζει» με αβάσταχτες θυσίες ο λαός

Με σπασμένα τα φρένα η ακρίβεια «σαρώνει» το λαϊκό εισόδημα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη φοροληστεία.Κι ενώ ο πρωθυπουργός βλέπει ...βελτιωμένες τις τιμές στα ράφια, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα από πέρυσι τον Απρίλη (2023) σημειώθηκαν: Στο λάδι (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρ... Περισσότερα

Μία στις δύο προσλήψεις ήταν με σύμβαση μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία!

από Η Άλλη Άποψη
Μία στις δύο προσλήψεις ήταν με σύμβαση μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία!

Με σύμβαση μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία ήταν η μία στις δύο προσλήψεις κατά το μήνα Μάη (50,16%), ενώ το ίδιο υψηλό ποσοστό ευελιξίας στις νέες συμβάσεις καταγράφεται ολόκληρο το πεντάμηνο (Γενάρης - Μάης) του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, το μήνα Μάη από τα στοιχεία για τις ροές απασχόλησης προκύπτει ότι το 39,20% των νέων συμβάσεων ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, το 10,96% συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία και το 49,84% με πλήρη απασχόληση.

Επισημαίνεται πως ένα σημαντικό μέρος και αυτών των συμβάσεων, παρόλο που είναι με πλήρες ωράριο, είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οπότε έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Το ισοζύγιο προσλήψεων/ απολύσεων ήταν θετικό κατά 105.284 θέσεις εργασίας, συνολικά τον περασμένο Μάη, αποτυπώνοντας κυρίως την αύξηση της εποχικής απασχόλησης κατά την τουριστική περίοδο. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, το ισοζύγιο αυτό είναι ελαφρώς μικρότερο κατά 3.441 θέσεις εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων εμφανίζεται στη δραστηριότητα των καταλυμάτων (48.147 παραπάνω θέσεις εργασίας) και στην εστίαση (26.581 θέσεις) και όσον αφορά στα επαγγέλματα, κατά 22.014 είναι θετικό το ισοζύγιο σε σερβιτόρους, τραπεζοκόμους και μπάρμαν και ακολουθούν οι μάγειροι (15.931 θέσεις) και οι καμαριέρες ξενοδοχείων με 10.346 θέσεις θετικό ισοζύγιο.

Παράλληλα, τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του έτους, επιβεβαιώνουν την τεράστια κινητικότητα στην αγορά εργασίας, εξαιτίας της εξίσου μεγάλης ευελιξίας που έχει γίνει πλέον βασικό χαρακτηριστικό της.

Έτσι, το διάστημα Γενάρης - Μάης 2019 έγιναν 1.130.113 αναγγελίες προσλήψεων και 865.054 απολύσεις. Όσον αφορά τις απολύσεις, το 56,5% (489.504 συμβάσεις) ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που επιβεβαιώνουν και την προσωρινότητα της εργασίας, αλλά και το γεγονός ότι οι εργοδότες μπορούν ελεύθερα να απολύουν εργαζόμενους, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν στη διάθεσή τους.

Έχει διαβαστεί 393 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 346 επισκέπτες και 0 μέλη.