Κυριακή, 23 Ιούν, 2024

  • Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα εν μέσω ακραίας ζέστης
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Με «ατομική ευθύνη» και επίκληση των «ακραίων» καιρικών φαινομένων για ακόμη ένα καλοκαίρι
  • ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
  • Πάνω από 21 δισ. στην τριετία για πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ
  • ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΖΑΕΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • Συντονίζουν την πάλη τους οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας
Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα εν μέσω ακραίας ζέστης1 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Με «ατομική ευθύνη» και επίκληση των «ακραίων» καιρικών φαινομένων για ακόμη ένα καλοκαίρι2 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ3 Πάνω από 21 δισ. στην τριετία για πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ4 ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΖΑΕΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ5 Συντονίζουν την πάλη τους οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοχοποιεί και τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση

Με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Μάης 2024) να δείχνουν ότι από τους 794.752 εγγεγραμμένους ανέργους έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 81.455 άνεργοι, δηλαδή ένας στους δέκα, οργή προκαλούν οι τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης για αλλαγές στην καταβολή και στο ύψος του επιδόματος.Πρακτικά πάνω α... Περισσότερα

Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα από 28 Γενάρη ενάντια στο ξεκλήρισμα

από Η Άλλη Άποψη
Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα από 28 Γενάρη ενάντια στο ξεκλήρισμα

Αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα στις 28 Γενάρη, αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής 11 Γενάρη στο Επιμελητήριο των Σερρών με αντικείμενο την οργάνωση της κλιμάκωσης και του πανελλαδικού συντονισμού του νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων. Μέχρι τις 28/1 θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι συσκέψεις και οι περιοδείες προκειμένου να εκφραστεί μαζικά η αγωνιστική διάθεση των αγροτών.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων από τη Βόρεια Ελλάδα επιβεβαιώθηκε η απόφαση των αγροτών στις 28 Γενάρη να μπουν δυναμικά στη διεκδίκηση του πλαισίου της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που αποτελούν αιτήματα επιβίωσης των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα, τη Νάουσα, την Κατερίνη, την Πέλλα, τις Σέρρες και άλλες περιοχές, δήλωσαν ότι τα μπλόκα στους δρόμους αποτελούν μονόδρομο στον αγώνα ενάντια στο ξεκλήρισμα τους, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που τους αφανίζει και οδηγεί τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια ολοένα και πιο λίγων επιχειρηματιών.

Οι αγρότες των Σερρών ανακοίνωσαν ότι από τις 22-23 Γενάρη θα ξεκινήσουν τη συγκέντρωση των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, με στόχο στις 28/1 να κινηθούν προς τον Προμαχώνα.

Στη σύσκεψη μίλησαν για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει τα δίκια τους στην ποδιά των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων.

Τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού ή τις ανοιχτές τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, τις πολύ υψηλές τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια ενώ την ίδια ώρα οι εφοπλιστές παίρνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο. Επίσης τις μεγάλες ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, που είτε δεν αποζημιώνονται καθόλου από τον ΕΛΓΑ -δεν αναγνωρίζονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του- είτε δίνονται κάποια ψίχουλα μέσω των de minimis, που αποτελούν κοροϊδία. Τις περικοπές των επιδοτήσεων - ενισχύσεων, τη φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και στον ΕΛΓΑ και τα άλλα χαράτσια, αλλά και τα χρέη που πνίγουν τους αγρότες.

Εισηγητικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, συνοπτικά παρουσίασε τα όσα κερδήθηκαν με τους αγώνες των αγροτών του 2016, αφορολόγητο, ακατάσχετο, ΦΠΑ, κ.ά., για να αναδείξει τη δύναμη που έχουν οι αγρότες στα χέρια τους και να απαντήσει σε όσους επικαλούνται την αναποτελεσματικότητα των αγώνων. Όπως είπε, «το τρακτέρ είναι δύναμη. Φοβούνται το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Απέναντί μας έχουμε την κάθε κυβέρνηση, τους εμπόρους, τους εκκοκιστές, τους βιομήχανους.

Γιατί δέχθηκε επίθεση το αγροτικό κίνημα από το 2016 και μετά; Γιατί εκείνος ο αγώνας πίεσε και έφερε αποτελέσματα. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί η δυνατότητα ότι μέσα από την πάλη, την ενότητα, τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Όλοι οι αγρότες στη χώρα μας έχουμε κοινό αντίπαλο και κοινό συμφέρον. Να βγούμε από εδώ μέσα αποφασισμένοι ότι θα πείσουμε και άλλους συναδέλφους να βγουν στα μπλόκα. Αν αισθανθούν πίεση θα κερδίσουμε».

Ο Κώστας Τζέλλας, Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις τιμές στο βαμβάκι με τους εκκοκιστές να αλωνίζουν. Σημείωσε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στην επιτροπή ανταγωνισμού, και στην κυβέρνηση. «Υπάρχει η δυνατότητα να πιέσουμε να δοθεί ουσιαστική τιμή στο βαμβάκι που να αντανακλά και στη χρηματιστηριακή τιμή και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος».

Ο Κώστας Ανεστίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων - Μαλγάρων, αναφέρθηκε στα προβλήματα των ρυζοπαραγωγών και στην ανάγκη ενωμένοι να απαντήσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης με σπέκουλα να διασπάσει τον αγώνα των αγροτών.

Η Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, αναφέρθηκε στη μετανάστευση των νέων από την ύπαιθρο, στη μείωση των αγροτικών συντάξεων και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που π.χ. έχει σαν αποτέλεσμα οι αγρότες στην περιοχή να πληρώνουν χρυσάφι για να καλλιεργούν χωράφια που μέχρι πριν ανήκαν στην ΚΕΔ. Και κάλεσε τις αγρότισσες να βγουν στο δρόμο του αγώνα και δυναμικά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Ο Χρήστος Κάμτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας «Η Ενότητα», είπε χαρακτηριστικά: « Ακόμα δεν έχουμε βγάλει την παραγωγή του 2019 και τη χρωστάμε ήδη με τον ΕΝΦΙΑ, τον ΕΛΓΑ κλπ».

Ο Γιάννης Τουρτούρας, Πρόεδρος Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Μητρουσίου (Σέρρες) αναρωτήθηκε «αν κάτσουμε ήσυχοι θα κερδίσουμε τίποτα; Είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε στον Προμαχώνα, να δώσουμε τη μάχη για μας και τα παιδιά μας; Στις 28 Γενάρη στο δρόμο λοιπόν».

Ο Τάκης Τσιουλάκος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών λέγοντας ότι στην περιοχή της Νάουσας ξεκίνησαν κατασχέσεις για χρέη πάνω από 500 ευρώ. Όπως είπε, τη διαδικασία την κινούν οι ίδιοι οι ΤΟΕΒ. Και σημείωσε ότι μέσα από τους αγώνες με το πλαίσιο της Πανελλαδικής πρέπει να δωθεί δυναμικά ο αγώνας, συνολικά ενάντια στην πολιτική που τους αφανίζει.

Ο Κλωνάρης Λιούτας, αγροτοσυνδικαλιστής από την Ηράκλεια Σερρών είπε ότι «χάθηκε το χαμόγελο στα χωριά μας. Θα πρέπει να γίνουμε ο εφιάλτης τους για να χάσουν τον ύπνο τους. Στις 28 να είμαστε στα μπλόκα».

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Στέργιος Λίτος, πρόεδρος Αγροτοκτηνοτρόφων Βισαλτίας, και κάλεσε τους αγρότες να μπουν αποφασιστικά στη μάχη.

Τέλος ο Γιάννης Σουμελίδης από τους αγρότες της Σκύδρας, αναφέρθηκε στα προβλήματα των φρουτοπαραγωγών και στις απλήρωτες παραγωγές από τους βιομήχανους και τους εμπόρους.

Πλαίσιο πάλης

Τα βασικά αιτήματα - διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι τα εξής:

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

- Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.

- ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

- Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

- Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

- Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

- Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

- Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν' αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Έχει διαβαστεί 333 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 411 επισκέπτες και 0 μέλη.