«Σιγήν ιχθύος» τηρούν ακόμα και σήμερα όλα τα κόμματα για την πρόταση νόμου των 630 συνδικάτων που προβλέπει την επαναφορά των ΣΣΕ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τους μισθούς.Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ και αποτελεί απάντηση στην κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν ακόμα νό... Περισσότερα
Να παρθούν μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και σίτισης των πυροσβεστών εκτός έδρας
από Η Άλλη Άποψη
Ερώτηση προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών σχετικά με τα μέτρα μέριμνας, βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και σίτισης των πυροσβεστών εκτός έδρας με ταυτόχρονη αύξηση της εκτός έδρας αποζημίωσης κατέθεσε στη Βουλή του ΚΚΕ.
Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕΝίκος Έξαρχος, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Παπαναστάσης και Λεωνίδας Στολτίδης,αναφέρει συγκεκριμένα:
«Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία είναι συχνό πλέον το φαινόμενο, πυροσβέστες να μετακινούνται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή ευθύνης τους, για να συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιών σε άλλες περιοχές. Κάθε αντιπυρική περίοδο για τους πυροσβέστες είναι αναμφισβήτητα δυσκολότερη από την προηγούμενη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την καταπόνηση και εξουθένωση του μειωμένου προσωπικού.
Το έτος 2023 η κατάσταση με τις καταστροφικές πυρκαγιές ήταν πολύ χειρότερη από το 2022, αφού η καταστροφή το 2023 αγκάλιασε όλη την Ελλάδα, από τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τον Έβρο, περιοχές με στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Το 2023 υπερτριπλασιάστηκε το μέγεθος των καμένων εκτάσεων σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Ο απολογισμός είναι 28 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια, καλλιέργειες, αιγοπρόβατα, μελίσσια κ.ά.
Οι τραγικές εξελίξεις διέψευσαν για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση της ΝΔ, που όπως και το 2021 διαβεβαίωνε για την καλύτερη από ποτέ ετοιμότητα του κράτους απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, όμως τελικά ζήσαμε τις μεγάλες καταστροφές στη Β. Εύβοια και τη ΒΑ Αττική.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γιατί υλοποιεί πολιτικές κατευθύνσεις με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τη γενναία χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του δασικού πλούτου.
Αντί για αυτό επιλέγει τις πολύωρες μετακινήσεις προσωπικού από νομό σε νομό ή από Περιφέρεια σε Περιφέρεια για εκτέλεση υπηρεσίας περιπολικού ή για κατάσβεση πυρκαγιών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη γύμνια του ΠΣ από τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και τον τρόπο τον οποίο έχει επιλέξει η κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτές τις ελλείψεις.
Ένα προσωπικό που βρίσκεται συνεχώς σε διαρκή κίνηση, χωρίς ωράριο, χωρίς εξασφάλιση του ελεύθερου χρόνου του για ανάπαυση, μακριά από οικογένειες και παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πυροσβέστες από τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) εργάζονται συνεχόμενα, χωρίς καν να έχουν πάει στα σπίτια τους, για έως και επτά (7) ημέρες. Επίσης προσωπικό των ΕΜΟΔΕ κλήθηκε να επιχειρήσει 48 ώρες χωρίς ανάπαυση, μετακινούμενο από το ένα πύρινο μέτωπο στο άλλο.
Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων είναι αναγκασμένοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη, γιατί δεν τους χορηγούνται ούτε καν τα αυτονόητα, φαγητό και νερό, κατά τη διάρκεια της πολύωρης παρουσίας τους για την κατάσβεση πυρκαγιάς. Πολλές φορές οι ελλείψεις αυτές σε φαγητό και νερό καλύπτονται από σωματεία, φορείς και Δήμους, που οργανώνουν τη διανομή φαγητού και νερού στους πυροσβέστες. Επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ανάπαυση των πυροσβεστών, αφού τις περισσότερες φορές στοιβάζονται σε αποθήκες για να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν ακόμα και σε στρώματα θαλάσσης ή ράντζα. Πολλά πεζοπόρα τμήματα αφέθηκαν να ξεκουράζονται στην ύπαιθρο ή να κοιμούνται σε ρεματιές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα, όπου πυροσβέστες μετά από πολυήμερη κατάσβεση της μεγάλης και καταστροφικής πυρκαγιάς στη Ρόδο μετακινήθηκαν με πλοίο προς Πειραιά, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί καμπίνα για όλους τους πυροσβέστες. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές όπου η διαμονή των πυροσβεστών γίνεται σε παρατημένα στρατόπεδα που δεν πληρούν επ' ουδενί, ούτε τα βασικά σε κανόνες ασφαλείας και υγιεινής.
Η υπερεργασία αυτή των πυροσβεστών, που μπορεί να ξεπερνάει τις περισσότερες φορές τις τριάντα (30) με σαράντα (40) ώρες συνεχούς παρουσίας στο μέτωπο της πυρκαγιάς, έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση από τους πυροσβέστες εκατοντάδων ωρών υπερεργασίας, την περίοδο της αντιπυρικής περιόδου. Οι υπερωριακές αυτές ώρες δεν αποζημιώνονται στους πυροσβέστες, όπως συμβαίνει με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.
Αντίθετα η κυβέρνηση υπόσχεται στους πυροσβέστες ότι οι ώρες αυτές θα αποζημιωθούν με ρεπό, τα οποία θα πάρουν οι πυροσβέστες στο διηνεκές. Μάλιστα με τη συρρίκνωση του προσωπικού της Πυροσβεστικής υπάρχουν δυσκολίες στη χορήγηση των ρεπό. Η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει άμεσα στους πυροσβέστες την αμοιβή για τις ώρες υπερεργασίας σύμφωνα με τον ίδιο τρόπο που αμείβει τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί,τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα της νέας αντιπυρικής περιόδου για:
- Τη γενναία αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική.
- Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στη Δασική Υπηρεσία και στην Πυροσβεστική.
- Την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τις ώρες εργασίας των πυροσβεστών και την ημερήσια ανάπαυσή τους.
- Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για μέριμνα στο προσωπικό σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και σίτισης των πυροσβεστών.
- Αν προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει την εκτός έδρας αποζημίωση των πυροσβεστών σε ποσό που να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και ανάγκες.
- Αν θα καθιερωθεί πενθήμερη βδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους».