Δευτέρα, 17 Ιαν, 2022

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/1
  • Οι…δύο στολές
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας της υγείας όχι από Πανεπιστημιακή Αστυνομία
  • ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕIA ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ & ΟΑΕΕ ΝΑΟΥΣΑΣ:OΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • Βέροια: Υπογραφή σύμβασης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ»
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/11 Οι…δύο στολές2 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας της υγείας όχι από Πανεπιστημιακή Αστυνομία3 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 4 ΣΩΜΑΤΕIA ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ & ΟΑΕΕ ΝΑΟΥΣΑΣ:OΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ5 Βέροια: Υπογραφή σύμβασης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου διπλασιάστηκε μέσα στην πανδημία!!!

Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δημοσιεύθηκε σήμερα. “ Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατ... Περισσότερα

Να σταματήσει η κυβέρνηση εδώ και τώρα τις ενέργειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ιστορικό τόπο της Γυάρου

από Η Άλλη Άποψη
Να σταματήσει η κυβέρνηση εδώ και τώρα τις ενέργειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ιστορικό τόπο της Γυάρου

Προκαλεί ιδιαίτερη αγανάκτηση η προσπάθεια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων «να πατήσουν πόδι» στη Γυάρο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παρ' όλο που το νησί έχει χαρακτηρισθεί Ιστορικός Τόπος και τα κτίρια της διατηρητέα. Έτσι, συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος επικαλούμενος τις δυο άδειες παραγωγής Ενέργειας που έχει εξασφαλίσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητά να εγκαταστήσει ανεμομετρητικό ιστό ύψους 80 μέτρων στη Γυάρο, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες. Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητική απόφαση που χαρακτήρισε ως χώρο ιστορικής μνήμης το σύνολο του νησιού και απαγόρευε την οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτό.

Η Γυάρος έχει χαρακτηριστεί Ιστορικός Τόπος «που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία... διότι αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Αποτελεί ζωντανή μαρτυρία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία και

δημοκρατία, σύμβολο καταδίκης των βασανιστηρίων και του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών», σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις του 2001 (ΦΕΚ 772/19-9-2001, Τεύχος Δ' και ΦΕΚ 1680/17-12-2001, Τεύχος Β').

Ως γνωστόν η Γυάρος -που ονομάστηκε από τους κρατούμενους αγωνιστές «Θανατονήσι» για τους άθλιους όρους κράτησης, των ανείπωτων βασανιστηρίων και των θανάτων κρατούμενων αγωνιστών- χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας, φυλάκισης και κράτησης δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών στα 1947- 1952, που πάλεψαν για την απελευθέρωση της χώρας από τη ναζιστική Κατοχή και 1954 -1961 και αγωνιστών που εναντιώθηκαν και πάλεψαν ενάντια στη Χούντα, στα 1968/69 και 1973/74.

Ωστόσο, παρά τον χαρακτηρισμό ως ιστορικού τόπου του νησιού, όλες οι κυβερνήσεις όχι μόνον δεν έκαναν τίποτα για την προστασία και ανάδειξη του νησιού της Γυάρου ως τόπου ιστορικής μνήμης, αλλά το εγκατέλειψαν στην τύχη του, με αποτέλεσμα και τα όποια κτίσματα - κεντρικές φυλακές και άλλοι ιστορικοί χώροι, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι, να ρημάζονται και να καταστρέφονται, και επίσης δεν προχώρησαν στις αναγκαίες για την πρόσβαση στο νησί υποδομές.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκμετάλλευση του νησιού, επεδίωξαν τον αποχαρακτηρισμό του μισού νησιού, όταν η σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις για τον χαρακτηρισμό του ως ιστορικό τόπο η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή τόνιζε ότι στο νησί «δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε επιχειρηματική -οικονομική εκμετάλλευση, να αποφεύγεται κάθε εξωραϊσμός του χώρου και να διατηρείται μόνον η τοπική πανίδα και χλωρίδα και αγριότητα του τοπίου».

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, εκπροσωπώντας τους χιλιάδες Αντιστασιακούς στη ναζιστική κατοχή, μαχητές του ΔΣΕ, τους απογόνους και τους φίλους της Αντίστασης και του ΔΣΕ, διαμαρτύρεται έντονα για το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον ιστορικό τόπο της Γυάρου.

Καταγγέλλει τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ενέργειες και μεθοδεύσεις που υπηρετούν τα σχέδια αυτά αλλοίωσης των ιστορικών τόπων και μνημείων, που, εκτός των άλλων, στοχεύουν και στην άμβλυνση της ιστορικής μνήμης, για να μην μαθαίνουν οι νεότερες γενιές για τα εγκλήματα του φασισμού και της αστικής τάξης σε βάρος των αγωνιστών πατριωτών και του λαού μας.

Καλούμε την κυβέρνηση, τώρα, να μην επιτρέψει να υλοποιηθεί η σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που δίνει άδεια σε ιδιωτικό μονοπωλιακό όμιλο να ξεκινήσει τις ενέργειες για να προχωρήσει, στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις των σχετικών αποφάσεων ανακήρυξης σε Ιστορικό τόπο και την ανάγκη προστασίας του νησιού της Γυάρου.

Αντίθετα, ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου και την αναστήλωση και τη συντήρηση των όποιων εγκαταστάσεων και μνημειακών χώρων, ώστε να γίνει επισκέψιμο το νησί και να μπορεί ο λαός και η νεολαία μας να το επισκέπτεται και να μαθαίνει την αληθινή ιστορία του τόπου μας, την ιστορία που έγραψε ο λαός μας με τους αγώνες του.

 

 

 

 

 

 

 

 


Έχει διαβαστεί 369 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 11 °C
Άνεμος ΝΝΔ 0-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία -2 ως 7 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 302 επισκέπτες και 0 μέλη.