Σάββατο, 31 Ιούλ, 2021

 • Αποχωρεί από την Άρση Βαρών ο Θοδωρής Ιακωβίδης καταγγέλλοντας την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία
 • Τρελά κέρδη εν μέσω πανδημίας...
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 31/7
 • Συνεχίζονται και τον Αύγουστο τα Rapid tests στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας
 • Την Τετάρτη 4 Αυγούστου θα ξεκινήσει η προετοιμασία της Βέροιας
 • Νέες κυρώσεις σε βάρος της Κούβας από την κυβέρνηση Μπάιντεν
Αποχωρεί από την Άρση Βαρών ο Θοδωρής Ιακωβίδης καταγγέλλοντας την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία1 Τρελά κέρδη εν μέσω πανδημίας...2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 31/73 Συνεχίζονται και τον Αύγουστο τα Rapid tests στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας4 Την Τετάρτη 4 Αυγούστου θα ξεκινήσει η προετοιμασία της Βέροιας5 Νέες κυρώσεις σε βάρος της Κούβας από την κυβέρνηση Μπάιντεν6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το σύστημα

Κουτί» τής έρχονται της κυβέρνησης οι συγκεντρώσεις στις οποίες τον τόνο δίνουν «αρνητές» και «αντιεμβολιαστές» θιασώτες θεωριών συνωμοσίας, σαν αυτές που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες βδομάδες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Στον αντιδραστικό αυτό χυλό βρίσκουν έδαφος για να ξεμυτίζουν πάλι διάφορα φασιστοειδή, πρώην και νυν χρυσ... Περισσότερα

ΝΕΑ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων και σμπαραλιάζονται τα ωράρια των εργαζομένων

από Η Άλλη Άποψη
ΝΕΑ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων και σμπαραλιάζονται τα ωράρια των εργαζομένων

To ωράριο «λάστιχο» και οι σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις είναι η νέα «κανονικότητα» που διαμορφώνει η κυβέρνηση, μετατρέποντας την πανδημία σε «ευκαιρία» για ένα νέο κύμα περιστολής δικαιωμάτων.

Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να προσαρμόσει πλήρως το ωράριο του εργαζόμενου στις «ανάγκες» της επιχείρησης, αλλά και να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό.

Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ προβλέπει:

 • Οι επιχειρήσεις «των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά, βάσει των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους». Για ...«ξεκάρφωμα», αναφέρεται ότι «η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών».

 • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, «δύνανται να παρατείνουν την αναστολή μέχρι του 60% των συμβάσεων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, μπορούν να απασχολήσουν μόνο το 40% του εργατικού δυναμικού και το υπόλοιπο να το διατηρήσουν σε αναστολή σύμβασης.

 • Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές το Μάη με εντολή δημόσιας αρχής «παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας». Οι εργοδότες που θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, είναι υποχρεωμένοι να μην κάνουν απολύσεις «για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου», δηλαδή μπορούν να το κάνουν μετά από αυτή την προθεσμία.

 • Οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες.

 • Οι εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, δικαιούνται αποζημίωσης ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Εάν μπουν σε αναστολή για ένα μήνα, θα πάρουν κάτι περισσότερο από 500 ευρώ. 
 • Η κυβερνητική απόφαση για τον ύψος του κατώτατου μισθού μετατίθεται για τον Γενάρη του 2021, αντί για τον ερχόμενο Ιούνη που αρχικά είχε εξαγγελθεί. Δηλαδή, ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που είχε υποσχεθεί, παραπέμπονται για την ερχόμενη χρονιά, με βάση τις «δυνατότητες» της οικονομίας.

Τα νέα αυτά «δώρα» προς τους εργοδότες, έρχονται να συμπληρώσουν το αντεργατικό οπλοστάσιο που νομοθετήθηκε με τις προηγούμενες ΠΝΠ, όπως η δυνατότητα της εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή της απασχόλησης των εργαζομένων με μισό μισθό. Προκειμένου να γίνει πιο «ελκυστική» η μερική απασχόληση, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ένα μέρος του εισοδήματος που θα χάσουν οι εργαζόμενοι θα επιδοτηθεί από το πρόγραμμα της ΕΕ SURE.

Έχει διαβαστεί 195 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 27 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 01 Αυγούστου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 28 ως 39 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Δευτέρα, 02 Αυγούστου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 31 ως 41 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 200 επισκέπτες και 0 μέλη.