Κυριακή, 03 Ιούλ, 2022

  • Υπό ρωσικό έλεγχο ολόκληρη η περιοχή του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας
  • Ο Νίκος Βάγιας για την Πανελλήνια Συνάντηση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στη Νάουσα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 3/7
  • Και από εκεί, ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες, στο Βέρμιο!
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Ο λαός να γράψει το δικό του σενάριο, με δυνατό ΚΚΕ, για να κερδίσει ανάσες και να ανοίξει τον δρόμο για τις δικές του ανάγκες
  • Εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία
Υπό ρωσικό έλεγχο ολόκληρη η περιοχή του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας1 Ο Νίκος Βάγιας για την Πανελλήνια Συνάντηση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στη Νάουσα2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 3/73 Και από εκεί, ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες, στο Βέρμιο!4 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Ο λαός να γράψει το δικό του σενάριο, με δυνατό ΚΚΕ, για να κερδίσει ανάσες και να ανοίξει τον δρόμο για τις δικές του ανάγκες5 Εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Θερινό όνειρο...

Ονειρο θερινής νυκτός είναι πλέον για τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές, όπως επιβεβαιώνει και σχετική δημοσκόπηση. Σε αυτήν, πάνω από τους μισούς (51,6%) απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν θα πάνε διακοπές, ενώ από τις θετικές απαντήσεις (45,3%) μόλις το 6,5% θα καταφέρει να πάει περισσότερες μέρες από πέρυσι. Το πολυδιαφημισ... Περισσότερα

ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Παράδοση σε ιδιώτες μέσω των δήμων;

από Η Άλλη Άποψη

Tiς προθέσεις της κυβέρνησης να αναδιανείμει την «πίτα» στο χρυσοφόρο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καταγράφει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που παρουσίασε προχτές ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναστέλλει μεν τα έργα και την κατασκευή των εγκαταστάσεων που είχαν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ωστόσο προβλέπει τον επανασχεδιασμό νέων βάσει του νέου ΕΣΔΑ. Παραμένει η προσήλωση στην κοινοτική οδηγία 2008/98 για τα απορρίμματα και το νόμο πλαίσιο 4042/2012 που προωθούν την επιχειρηματική δράση και σε αυτόν τον τομέα και στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και την προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά, γίνεται λόγος στο σχετικό σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την «ανάπτυξη υγιούς και περιβαλλοντικά ορθής επιχειρηματικότητας».

Στο μεταξύ, οι δήμοι αναλαμβάνουν την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων, με έμφαση, σύμφωνα με τον υπουργό, στην ανακύκλωση. Ωστόσο, τα εν λόγω σχέδια δεν αποτελούν παρά προσπάθεια να φορτωθεί ο κάθε δήμος ξεχωριστά ή κατά ομάδες ένα πρόσθετο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, διαθέτοντας πρόσθετα χρήματα, έμψυχο δυναμικό και ελεύθερους χώρους προς όφελος του κεφαλαίου. Πάντως, αυτή η εξέλιξη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παράδοση σε επιχειρηματικά συμφέροντα των τομέων της διαχείρισης απορριμμάτων (αποκομιδή, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, απόθεση σε χώρους υγειονομικής ταφής) δεδομένου ότι οι περικοπές είναι μεγάλες, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι η μείωση των αποβλήτων και η εξασφάλιση της ανακύκλωσης του 25% των απορριμμάτων έως το 2020. Προβλέπεται δε ένα δίκτυο «πράσινων σημείων» με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, για τη συγκέντρωση υλικών που δεν κατευθύνονται στους κάδους όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα, τυχόν συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων από πολίτες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, σχολεία και την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης - ανταλλαγής υλικών όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων κ.λπ. Από τη λειτουργία αυτών των πράσινων σημείων κερδισμένοι αναμένονται να είναι τα ιδιωτικά συστήματα που εκμεταλλεύονται τα παραπάνω απόβλητα καθώς, ενώ χρηματοδοτούνται από τα λαϊκά στρώματα, ως αγοραστές των αντίστοιχων προϊόντων, θα εξασφαλίζουν τώρα, εκμεταλλευόμενα δημόσια γη και υποδομές που θα γίνουν με δημόσιους πόρους, μεγάλες και συγκεντρωμένες ποσότητες των αποβλήτων για τη συγκέντρωση των οποίων αυτοί είναι υπόχρεοι.

Θυμίζουμε ότι οι διαγωνισμοί εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναστέλλονται αφορούν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία, Ηλεία, Σέρρες, Ηπειρο, Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Φωκίδα κ.ά.

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, το νέο σχέδιο δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για 16.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και ετήσιο τζίρο 1,5 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της διαλογής στην πηγή. «Η πλήρης αξιοποίηση της διαλογής στην πηγή με τη συμμετοχή των πολιτών θα φέρει θεαματικά αποτελέσματα ως προς την αύξηση των στόχων, ενώ μπορούν να δημιουργηθούν πανελλαδικά μέχρι 16.000 θέσεις εργασίας, με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020», σημειώνεται. Καμία αναφορά δεν έκανε ωστόσο στις σχέσεις εργασίας του εν λόγω προσωπικού, αν δηλαδή θα είναι μόνιμο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ούτε ανάφερε από πού θα βρεθούν τα παραπάνω χρήματα, όταν προβλέπονται μόνο 120 εκατ. ευρώ για δράσεις πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, χωριστή συλλογή και ανακύκλωση αποβλήτων συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης.

Τέλος, δεν εγκαταλείπεται η καύση των αποβλήτων ως μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ προβλέπεται μερική αλλαγή των θεσμοθετημένων χρήσεων γης που να επιτρέπουν τη χωροθέτηση των αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης και επεξεργασίας των αποβλήτων, ακόμη και μέσα σε διαμορφωμένο οικιστικό ιστό.

Έχει διαβαστεί 390 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 34 °C
Άνεμος Α 3-5 μποφόρ

Κυριακή, 03 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 33 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 04 Ιουλίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 33 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 346 επισκέπτες και 0 μέλη.