Τρίτη, 21 Μάρ, 2023

  • Θανάσης Μαρκόπουλος, ποιητής: «Η Ποίηση μας βοηθά να συγκινηθούμε, να σκεφτούμε , να χαρούμε, μας καλλιεργεί, μας κάνει πιο ευαίσθητους, να βλέπουμε τα πράγματα και με άλλο μάτι εκτός από τα συνηθισμένο»
  • Κανένας λόγος ανησυχίας...
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τους ενώνουν κοινές αγωνίες και ανάγκες
  • ΤΟΒ: ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΧΑΪΚΟΥ
  • Δήμαρχος Νάουσας: ΑΡΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
  • ΕΛΜΕ Ημαθίας: Αύξηση του κατώτατου μισθού…  Ψίχουλα που εξαφανίζονται από την ακρίβεια!
Θανάσης Μαρκόπουλος, ποιητής: «Η Ποίηση μας βοηθά να συγκινηθούμε, να σκεφτούμε , να χαρούμε, μας καλλιεργεί, μας κάνει πιο ευαίσθητους, να βλέπουμε τα πράγματα και με άλλο μάτι εκτός από τα συνηθισμένο»1 Κανένας λόγος ανησυχίας...2 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τους ενώνουν κοινές αγωνίες και ανάγκες3 ΤΟΒ: ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΧΑΪΚΟΥ4 Δήμαρχος Νάουσας: ΑΡΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ5 ΕΛΜΕ Ημαθίας: Αύξηση του κατώτατου μισθού…  Ψίχουλα που εξαφανίζονται από την ακρίβεια!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Παθογένειες»...

«Παθογένειες»...

Τις «διαχρονικές παθογένειες» του κρατικού μηχανισμού επικαλείται η ΝΔ για το έγκλημα στα Τέμπη και παρουσιάζει με θράσος τον θάνατο 57 ανθρώπων ως «θυσία» και αφορμή για να επιταχύνει τη «μεταρρύθμιση» του κράτους! Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγορεί ότι απέτυχε το «επιτελικό» της κράτος και υπόσχεται να φτιάξει ένα «πιο δίκαιο» αν ... Περισσότερα

Νέο χαράτσι σε βάρος των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών

από Η Άλλη Άποψη
Νέο χαράτσι σε βάρος των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών
Νέο χαράτσι ύψους 9,6% στις εισφορές τους για τον ΕΦΚΑ, σε κύρια σύνταξη και Υγεία, και αντίστοιχη σε όσους ασφαλίζονται για επικουρική και εφάπαξ, επιβάλλει η κυβέρνηση σε βάρος αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, επικαλούμενη τον πληθωρισμό. Η απόφαση, που υπογράφτηκε χτες από τον αρμόδιο υφυπουργό, Π. Τσακλόγλου, ισχύει για τις εισφορές του 2023, ενώ στο ύψος του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους θα είναι και η αύξηση των εισφορών για το 2024.


Ετσι, οι νέες εισφορές το 2023 για την κύρια σύνταξη και την Υγεία στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνονται στα 230,25 ευρώ τον μήνα στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, από 210 ευρώ που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2022. Μαζί με την εισφορά των 10 ευρώ τον μήνα προς τον πρώην ΟΑΕΔ για την ανεργία, η συνολική μηνιαία εισφορά θα ανέρχεται στα 240,25 ευρώ. Στη 2η ασφαλιστική κατηγορία η νέα επιβάρυνση διαμορφώνει τη μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη και Υγεία στα 276,31 ευρώ συν τα 10 ευρώ για την ανεργία. Ενώ, στην 6η ασφαλιστική κλάση από 566 ευρώ οι νέες εισφορές διαμορφώνονται στα 620,6 ευρώ και στα 630,6 μαζί με αυτή για την ανεργία. Στην ειδική κατηγορία των ασφαλισμένων που έχουν μέχρι πέντε έτη ασφάλισης, από 126 ευρώ, θα πληρώνουν 138,15 ευρώ.

Οι αγρότες στην 1η ασφαλιστική κατηγορία θα πληρώνουν επίσης φέτος το ποσό των 99,78 ευρώ για τη σύνταξή τους και ακόμα 35,09 ευρώ για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Οσοι ασφαλίζονται και στον κλάδο των εφάπαξ θα καταβάλλουν και γι' αυτό αυξημένο ασφάλιστρο που στην 1η κατηγορία διαμορφώνεται στα 28,51 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα για όσους ασφαλίζονται στον κλάδο της επικουρικής σύνταξης το ασφάλιστρο στην 1η ασφαλιστική κατηγορία διαμορφώνεται στα 42,76 ευρώ τον μήνα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2023 μέχρι τις 23 Φλεβάρη.

Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το νέο χαράτσι σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, τους καλεί να της πουν κι ευχαριστώ, αφού ισχυρίζεται ότι έτσι προστατεύονται οι συντάξεις τους από την «απαξίωση»! Μάλιστα, η κυβέρνηση σπεύδει να βρει «άλλοθι» για τις αυξήσεις στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου) που προέβλεπε ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια με τις εισφορές τους, οπότε φτάνει να ισχυρίζεται ότι «σώζει» τους αυτοαπασχολούμενους...

Σε ό,τι αφορά την «απαξίωση», πρόκειται για ένα ακόμα σαθρό επιχείρημα, αφού έτσι και αλλιώς οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες είναι καταδικασμένοι να λαμβάνουν μικρές συντάξεις. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εργασίας στη δήλωσή του, τροφοδοτώντας τον γνωστό πλαστό διαχωρισμό των ασφαλισμένων μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, έκανε λόγο για το «παράδοξο» φαινόμενο καθώς, όπως είπε, οι εισφορές των τελευταίων, επειδή οι 8 στους 10 ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, είναι χαμηλότερες απ' αυτές των μισθωτών. Μόνο που η βασική αιτία για το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες «επιλέγουν» να ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, είναι η αδυναμία τους να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές αφού αδυνατούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα από την εργασία τους, ενώ τους πνίγουν τα χρέη, οι ληστρικοί φόροι και η ακρίβεια. Μάλιστα η αύξηση των εισφορών σε βάρος τους γίνεται μια χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση επέκτεινε την απαλλαγή κατά 3 μονάδες για τις επιχειρήσεις, κόστος που φορτώνεται και πάλι στους φορολογούμενους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Έχει διαβαστεί 1125 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 21 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 13 °C
Άνεμος Α 0-2 μποφόρ

Τετάρτη, 22 Μαρτίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 6 ως 17 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 262 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)