Δευτέρα, 17 Ιαν, 2022

  • Δείτε την τραγική πορεία των θανάτων στη χώρα μας λόγω πανδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες!
  • PCR: Τι ισχύει στην Ευρώπη σε σύγκριση με την Ελλάδα
  • Ο Δήμος Αλεξάνδρειας συμμετέχει στην “Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς”
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 16/1
  • Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: « Άμεση λήψη μέτρων για την βιωσιμότητα του λιανεμπορίου»
  • Υποδεχόμενοι τον Άγιο Αντώνιο
Δείτε την τραγική πορεία των θανάτων στη χώρα μας λόγω πανδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες!1 PCR: Τι ισχύει στην Ευρώπη σε σύγκριση με την Ελλάδα2 Ο Δήμος Αλεξάνδρειας συμμετέχει στην “Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς”3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 16/14 Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: « Άμεση λήψη μέτρων για την βιωσιμότητα του λιανεμπορίου»5 Υποδεχόμενοι τον Άγιο Αντώνιο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γι’ αυτούς τους νεκρούς δεν θα ακούσετε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων…

Πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα το τραγικό δυστύχημα που έγινε στη Βούλα με θύμα ένα νέο άνθρωπο, αδελφό βουλευτή της ΝΔ. Αναμφίβολα θλιβερό γεγονός και κάθε σώφρων άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του θύματος. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται για πολλοστή φορ... Περισσότερα

ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

από Η Άλλη Άποψη
ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Το σχετικό σχέδιο νόμου έχει τεθεί σε διαβούλευση


Ρυθμίσεις που οδηγούν στη φίμωση κάθε φωνής που απλά και μόνο εκφράζει αντίθετη άποψη στην κυρίαρχη πολιτική, αποκαλύπτει την αντιλαϊκή αντιδραστική πολιτική αλλά και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, εισάγει η κυβέρνηση της ΝΔ στο νέο Ποινικό Κώδικα που έχει τεθεί σε διαβούλευση. Μάλιστα, αυτές οι ρυθμίσεις επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο όσα αντιδραστικά ισχύουν σήμερα, τα οποία διατήρησε και ενίσχυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.


Πρόσχημα για τις συγκεκριμένες απαράδεκτες ρυθμίσεις είναι τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους αντιεμβολιαστές και τη δράση τους μέσω διαδικτύου. Δράση που βέβαια διευκολύνει στο να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για την επικίνδυνη πολιτική της στη διαχείριση της πανδημίας. Ετσι, λοιπόν, επικαλούμενη τα διάφορα site που διαδίδουν ανυπόστατες πληροφορίες για τον κορονοϊό, τα εμβόλια κ.λπ. η κυβέρνηση βρίσκει ευκαιρία να ενεργοποιήσει σχεδιασμούς που έθεσαν σε εφαρμογή τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή κυβέρνηση τον Φλεβάρη του 2021, με αυτό που μπορεί τότε να είχε χαρακτηριστεί «τρομονόμος στην Τέχνη» αλλά στην πραγματικότητα το περιεχόμενο και η εμβέλειά του ήταν μεγαλύτερα.

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο σχέδιο νόμου της ΝΔ περιλαμβάνεται η τροποποίηση του άρθρου 191 του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα. Το ισχύον άρθρο 191 προβλέπει:

«Οποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Οποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας».

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα διάταξη:

«Το άρθρο 191 του ΠΚ αντικαθίσταται ως εξής:

1. Οποιος δημόσια ή μέσω διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

2. Οποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

Διάταξη - λάστιχο

Η προσθήκη των λέξεων ή φράσεων όπως: «ανησυχίες», «κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού», «εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή του διαδικτύου», στην ουσία διαμορφώνουν ένα πλαίσιο - λάστιχο που κυριολεκτικά χωρά τα πάντα! Και αυτό οδηγεί στην επιβολή ποινικών κυρώσεων, απλά και μόνο για δημόσιες αναφορές ή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που, για παράδειγμα, εκφράζουν αντίθετη άποψη στην κυβερνητική πολιτική, στις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ.λπ.

Ετσι, σύμφωνα με όσα προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο θα μπορούσαν να συμβούν τα εξής:

- Εάν υπάρξει δημοσίευμα ή αναφορά που αποκαλύπτει ότι η πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια πριμοδοτεί τις τράπεζες και θα οδηγήσει σε σωρεία πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών οικογενειών, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προκαλεί ...φόβο στον λαό και ...κλονίζει την εμπιστοσύνη στην εθνική οικονομία. Και άρα να διώκεται ποινικά.

- Εάν υπάρξει δημοσίευμα που αποκαλύπτει ότι η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ θέτει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητά της, τότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ...κλονισμός στην αμυντική ικανότητα της χώρας και να διωχθεί ποινικά. Εάν κάποιος δημοσιοποιήσει τη θέση ότι η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για την αγορά γαλλικών φρεγατών «φωτογραφίζει» νέα επιθετικά σχέδια και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μπορεί να θεωρηθεί ότι προκαλεί φόβο και να διωχθεί ποινικά.

- Εάν υπάρξει δημοσίευμα ότι η πολιτική στον τομέα της Υγείας οδηγεί χιλιάδες χρονίως πάσχοντες να διακόπτουν τη θεραπεία τους και να χάνουν τη ζωή τους, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προκαλεί φόβο ή ότι κλονίζει την εμπιστοσύνη για την πολιτική της κυβέρνησης στη δημόσια Υγεία και να διωχθεί ποινικά!

Το είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν...

Η παραπάνω διάταξη έρχεται να κάνει ακόμη πιο ασφυκτικό ένα νομοθετικό οπλοστάσιο που πλαισιώνεται και από άλλες διατάξεις.

Θυμίζουμε ότι σε νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονταν συμπληρώσεις των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αυτών δηλαδή που θεσπίστηκαν με τους «τρομονόμους» το 2001 και το 2004 και είχαν τον τίτλο «διατάξεις που αφορούν τη στρατολόγηση τρομοκρατών». Οι συμπληρώσεις αυτές ήταν προς το χειρότερο, αφού ποινικοποιούσαν τη «με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση ή διέγερση σε συγκρότηση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση». Δηλαδή, ποινικοποιούσε τον δημόσιο λόγο που διεγείρει «στη συγκρότηση οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων». Ηταν η πρώτη φορά που εισήχθη διάταξη για τους λεγόμενους «δημόσιους υποκινητές», καθώς το «αδίκημα» αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκφορά δημόσιου λόγου και κριτικής, που ενδεχομένως κάποιες φορές μπορεί να έχουν στοιχεία πρόκλησης. Τελικά, αυτό που έγινε ήταν να υιοθετηθεί ο «τρομονόμος» με ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Τον Φλεβάρη του 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε τον περιβόητο νόμο που είχε χαρακτηριστεί «τρομονόμος στην Τέχνη», με τον οποίο ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (την είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή) «σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων», η οποία με τα γνωστά προσχήματα και τις έννοιες - «λάστιχο» περί «υποκίνησης σε βία» κ.τ.λ. προβλέπει τη φίμωση κάθε ριζοσπαστικού και προοδευτικού έργου, επί ποινή μάλιστα βάσει των διατάξεων που προβλέπονται στον «τρομονόμο» που επικαιροποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο όνομα λοιπόν της υποκίνησης σε βία ή μίσος και πρόσκλησης σε τρομοκρατικό έγκλημα έρχονται να απαγορεύσουν στο διαδίκτυο κάθε έργο με προοδευτικό, ριζοσπαστικό περιεχόμενο, επισύροντας βαριές ποινές φυλάκισης για τους καλλιτέχνες δημιουργούς του, ακόμη και για τους χρήστες που το αναρτούν, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες.


Έχει διαβαστεί 527 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 2 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 12 °C
Άνεμος ΒΔ 1-3 μποφόρ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία -1 ως 8 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 209 επισκέπτες και 0 μέλη.