Πέμπτη, 13 Μάι, 2021

 • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ της Α2 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
 • Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου: «12 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ»
 •      Άρση μέτρων: Τέλος τα SMS, ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις Στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας
 •  ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 12/5
Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ της Α2 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ1 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ 2 Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου: «12 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ» 3      Άρση μέτρων: Τέλος τα SMS, ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις Στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας4  ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 12/56

Το Σχόλιο της Ημέρας

Με το «πρώτο κουδούνι»

Και μόνο το «πρώτο κουδούνι» ήταν αρκετό για να επιβεβαιωθεί ξανά πως το άνοιγμα των σχολείων με τους ίδιους όρους που έκλεισαν και με μόνο επιπλέον μέτρο την ...αυτοδιάγνωση, οδηγεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε νέα αδιέξοδα, συσσωρεύει στην πλάτη τους νέα προβλήματα, πρόσθετα σε αυτά που έχει ήδη προκαλέσει η πανδημία.Ο τραγέ... Περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

από Η Άλλη Άποψη
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων και με ευρύτερη συναίνεση των αστικών κομμάτων (υπέρ από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, «παρών» από την Ενωση Κεντρώων και τη ναζιστική ΧΑ), ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξηςμε τίτλο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», για το οποίο κατά τα άλλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κοροϊδεύοντας απροκάλυπτα, ισχυρίζεται ότι βάζει τέλος στην απληρωσιά σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και πως προστατεύει τον καταναλωτή με την αναγραφή της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, στις αποδείξεις λιανικής πώλησης του κρέατος κ.ο.κ.

 

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Καραγιάννης, είπε πως πρόκειται περί «ενός ιδιαίτερα σημαντικού νομοσχεδίου, που στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή, βάζει τάξη στην αγορά σε ό,τι αφορά χρόνους πληρωμής και προστατεύει τον Ελληνα καταναλωτή».

Σε αντίστοιχο μοτίβο κινήθηκαν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, τα οποία παρά τις επιμέρους ενστάσεις, έκαναν λόγο για θετικό νομοσχέδιο. Ενδεικτικά, η εισηγήτρια της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή,ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επί της αρχής πρόκειται για θετικές ρυθμίσεις», ενώ εξέφρασε επιμέρους αντιρρήσεις. Για νομοσχέδιο «που προσπαθεί να αγγίξει τα κακώς κείμενα στην εμπορία και πληρωμή των ευπαθών αγροτικών προϊόντων» έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Μ. Τζελέπης. Και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, που ψήφισε «παρών», ισχυρίστηκε ότι «το παρόν νομοσχέδιο είναι ελλιπές σε πολλά σημεία».

«Εχουμε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα όσον αφορά την προσέγγιση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων», σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον ειδικό αγορητή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη να αναδεικνύει την αντιλαϊκή ουσία του, τονίζοντας ότι είναι κομμένο και ραμμένο στις Οδηγίες της ΕΕ και στα όσα προβλέπει η ΚΑΠ για τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε τα άρθρα που τάχα βάζουν τέλος στην απληρωσιά. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή σε 60 μέρες, ενώ αυτός που υποχρεώνεται να αποστείλει στην αρμόδια αρχή ηλεκτρονικά το τιμολόγιο πώλησης των προϊόντων, την επιταγή και ό,τι άλλο παραστατικό στοιχείο αφορά την πώληση, είναι ο ίδιος ο παραγωγός... Σε περίπτωση μη αποστολής των δικαιολογητικών, μάλιστα, απειλείται με πρόστιμο. Με άλλα λόγια, το νομοσχέδιο προδιαγράφει τον παραπέρα αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ακόμα και αυτών που ανήκουν στο ειδικό καθεστώς (οι οποίοι δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία), αφού η διαδικασία αυτή στην πραγματικότητα τους υποχρεώνει να χρησιμοποιούν λογιστή σε κάθε συναλλαγή... «Διαθέτουν οι φτωχοί αγροκτηνοτρόφοι τέτοια δυνατότητα; Γιατί να μην τα στέλνουν αυτά οι έμποροι που έχουν την υποδομή, τα λογιστήρια;» έθεσε το ερώτημα ο Ν. Μωραΐτης, χωρίς να πάρει απάντηση από τον υπουργό.

Για τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στη συσκευασία γαλακτοκομικών προϊόντων, τόνισε ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση να γίνεται λόγος για προστασία του καταναλωτή όταν «όλοι μαζί παρεούλα ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο, με την υιοθέτηση των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ για την κατάργηση του ορίου ζωής στο φρέσκο γάλα, την αλλαγή στη νομοθεσία για το γιαούρτι και άλλα μέτρα» για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Για το άρθρο 10, ο Ν. Μωραΐτης επισήμανε: «Στο όνομα του εκσυγχρονισμού του αλιευτικού κώδικα παραχωρείτε στο κεφάλαιο ιχθυοτρόφα ύδατα, λίμνες, ποτάμια, θαλάσσιους παραλιακούς χώρους, λιμνοθάλασσες, δημόσια ιχθυοτροφεία, μέχρι και τις αμμουδιές. Με φύλλο συκής τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς ετοιμάζετε το ψητό για το μεγάλο κεφάλαιο». Προβλέπεται εξάλλου, όπως σημείωσε, «ότι όπου δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί, εκχωρείτε ύδατα και υποδομές με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτες».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι στην ουσία «φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο για να μπορέσετε να πιάσετε τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή. Αφού είναι γνωστό ότι σε μεγάλο βαθμό από τα τιμολόγια που κόβονται προσδιορίζονται το φορολογητέο εισόδημα και ταυτόχρονα και το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΦΚΑ (...) Γιατί αν σας ενδιέφεραν οι μικρομεσαίοι αγρότες θα κάνατε δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ, δηλαδή όλα τα παραστατικά να έχει την ευθύνη και να τα στέλνει ο έμπορας, που έχει αυτή τη δυνατότητα, και ο αγροτοπαραγωγός να πληρώνεται όχι σε 60 μέρες, αλλά άμεσα με την παράδοση της παραγωγής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την πολιτική της ενάντια στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Ζήτησε οι αγρότες να πληρώνονται με την παράδοση της σοδειάς τους, χωρίς καθυστέρηση, ενώ πρόσθεσε ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν κάνει τίποτα για τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων, για το αυξημένο κόστος παραγωγής και για το γεγονός ότι οι αγρότες πουλάνε φτηνά και ο λαός αγοράζει ακριβά, με τους μεσάζοντες και τους εμπόρους να κερδίζουν.

Έχει διαβαστεί 240 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 13 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 14 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος ΝΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1131 επισκέπτες και 0 μέλη.